Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M ÇiçeğiAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, kuduz hastalığına karşı uyardı. Prof. Ceylan “Şu an için Ankara’da bildirilen bir kuduz vakası yok ancak ülkemiz kuduz yönünden hala endemik bir bölge. Yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas bildirimi yapılmakta” dedi.
#Ankara Üniversitesi Veteriner FakültesiKoronavirüs salgınının başlangıç noktası olan Çin, salgın tüm dünyada unutulmaya yüz tutmuşken bile sıkı tedbirlerden vazgeçmiyor. Ülkede uygulanan ‘0 vaka’ politikası tartışmaya yaratırken bu kez de ‘yeni tanımlanmış’ bir virüsün ortaya çıkması herkesi bir kez daha paniğe sürükledi…
#ÇinTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkCOVID-19 salgını sebebiyle 2 yıldır hepimiz zaten diken üstündeydik ki tam ‘Rahatladık’ derken Batı medyasından ‘Maymun Çiçeği virüsü’ haberleri gelmeye başladı. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından Kanada ve Amerika’da da ilk vakalar görüldü, endişe de tavan yaptı. Bill Gates’in ‘Biyolojik silah’ diyerek uyardığı ve henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi olmayan ‘Monkeypox’ nedir? Türkiye’ye gelir mi? Endişelenmeli miyiz? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. İftihar Köksal yanıtladı.
#Maymun ÇiçeğiTüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları devam ederken Prof. Dr. Derya Unutmaz, Covid-19 ilacının yaz ortasında ya da en geç sonbaharda piyasaya çıkacağını düşündüğü söyledi. Prof. Dr. Unutmaz ayrıca, 'Şu anda müthiş bir yarış var virüsle aşılanma arasında. Bizim de önümüzde çok fazla zamanımız kalmadı. Çünkü bu Delta varyantı (Hindistan varyantı) çok hızlı yayılıyor. Onun için aşılanma ile onun önüne geçmemiz lazım. Geçemezsek, gerçekten önümüzdeki bir iki ayı yine çok zor geçirebiliriz.' dedi.
#HaberTeknoloji her geçen gün büyük bir gelişme gösteriyor. Özellikle bilgiler çeşitli yöntemler ile bilgisayarlara kaydediliyor. Bu bilgileri tehdit eden bazı saldırı dosyaları ise bilgisayara girerek cihazları kontrol altına alabiliyor. Trojan da bu virüs çeşitlerinin arasında yer alıyor. Trojan nedir? Trojan virüsü nasıl bulunur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Trojan Nedir?Türk bilim insanı Dr. Serhat Gümrükçü, ABD'de yeni tip koronavirüsün 48 saat içinde yok edilmesini sağlayan ilaç çalışması yaptı. Hijack RNA adlı yöntem ile geliştirilen ve hayvan denemeleri başarılı olan sprey şeklindeki ilacın insanlar üzerindeki denemelerine yakında başlanacak. Dr. Serhat Gümrükçü'nün çalışması tıp dünyasına duyuruldu.
#Dr. Serhat GümrükçüYapılan bazı araştırmalar doğrultusunda Güney Afrika ve Brezilya varyant virüslerinin normal fare hücrelerini de etkilediğini gösterdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Op. Dr. Bülent Polat, " Farelere bulaşması, fareden fareye bulaşması ve sonra tekrar insana bulaşması gibi bir olay, böyle bir sirkülasyon virüsün kontrolünü çok daha imkansız hale getirebilir" dedi.
#KoronavirüsYapılan bazı araştırmalar doğrultusunda Güney Afrika ve Brezilya varyant virüslerinin normal fare hücrelerini de etkilediğini gösterdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Op. Dr. Bülent Polat, " Farelere bulaşması, fareden fareye bulaşması ve sonra tekrar insana bulaşması gibi bir olay, böyle bir sirkülasyon virüsün kontrolünü çok daha imkansız hale getirebilir" dedi.
#Varyant VirüsSon dakika haberi... Salgında son durum ne? Yeni tedbirler gündemde mi? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası merak edilen soruları yanıtladı. Öte yandan Bakan Koca'nın açıkladığı son tabloya göre Türkiye'de son 24 saatte 112 bin 645 Kovid-19 testi yapıldı, 1771 kişiye hastalık tanısı konuldu. 'Sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı?' sorusuna yanıt veren Bakan Koca 'Şu an için öyle bir durum söz konusu değil, Bilim Kurulu'nun bu yönde bir tavsiyesi olmadı' dedi.
#Fahrettin KocaKovid-19 için aşı ve ilaç geliştirme projelerinde ihtiyaç duyulan ve insan ACE2 reseptörü taşıyan transgenik farelerin Türkiye'ye getirilmesi, bu konuda yürütülen projeleri hızlandırarak daha etkin sonuçların elde edilmesini sağlayacak.
#KoronavirüsKovid 19 tedavisinde kullanılan tüm ilaçların üretimi ve aşı çalışmasının tek çatı altında toplandığı Türkiye’deki tek tesis, ilk kez Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından görüntülendi. Aşının geliştirildiği yüksek biyogüvenlikli BSL 3 laboratuvarında yüzbinlerce doz aşının üretimi de sağlanabilecek. Tesis, bu özelliğiyle de ülkemizde tek olma özelliği taşıyor.
#KoronavirüsÇocukların dikkatini çevre sorunları ve salgınla artan plastik kullanımına çekmek isteyen İstanbul Modern, ‘Geri Dönüşüm Dostları’ projesini başlattı. Çocuklar, sanatçıların rehberliğinde evlerindeki atık malzemelerle kendi eserlerini yaratacak ve sergileyebilecek.
#GazetehaberleriÖzellikle fare ve benzeri kemirgenlerden bulaşan Hanta virüsü, uzun yıllardır bilinmesine karşın son günlerde can alması nedeniyle gündemde yer alıyor. Çin'de bir kişinin hayatını kaybettiği Hanta virüsü, insanlara çeşitli yollarla bulaşarak ölüme neden oluyor. Peki, Hanta virüsü nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir? İşte, Hanta virüsü hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Hanta Virüsü Nedir?