Güncelleme Tarihi:
Ä°stanbul Modern,Âçocukları evlerindeki kullanılmayan nesnelerle oyuncak karakterler tasarlamaya davet ediyor. Müze, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çocukların çevre sorunlarına ve pandemiyle artan plastik kullanımına yönelik farkındalığını arttırmak için ‘Geri Dönüşüm Dostları’ projesini baÅŸlattı. Proje kapsamında ve Ä°stanbul Modern EÄŸitim ve Sosyal Projeler Bölümü’nün rehberliÄŸinde üreteceÄŸi eserler; Koray AriÅŸ, Antonio Cosentino, Ä°smet DeÄŸirmenci, Nermin Er, Murat Germen, Mustafa Horasan, BaÅŸar Muluk, Ardan ÖzmenoÄŸlu, Burcu Perçin, Seçkin Pirim ve Ekin SaçlıoÄŸlu gibi önemli sanatçıların eserlerine eÅŸlik edecek. Çocuklar tasarımlarını #istanbulmodernevde ve #sanatasarıl hashtag’lerini ve @istanbulmodern etiketini kullanarak paylaÅŸabilir. Bu çalışmalar müzenin internet sitesinde sergilenecek.
DOKTORLARA YARDIM EDEN SÃœPER KAHRAMAN ROBOT
Murat Germen
SANAT DA BÄ°R OYUN OYNAMA YARATISI
Ä°smet DeÄŸirmenci
Her fırsatta çocuklarla birlikte özellikle Marmara Adası’nda atölye çalışmaları yapıyorum. İstanbul Modern’de de çocuklarla çalıştım. Zengin hayal dünyalarını görmek, sanatın ‘oyun oynama yaratısı’ olduğunu bilerek üretmekten mutlu oluyorum. Tasarımım için atık malzemelerden birini, deterjan kutusunu kullandım. Üst bölümünden kesip ters döndürdüğümde tavuğa benzediğini gördüm. Diğer ayrıntıları da ekleyip ayaklarını abartarak ve kızımın çocukluğundan kalma takılarla süsleyerek ‘Komik Ayak’ adında bir karakter yarattım.
DOÄžAYI KORUMAYA VE SEVGÄ°YE Ä°NANIYORLAR
Ardan Özmenoğlu
Projeye çocuklara ilham verebilmek için katıldım. Kullandıkları, tükettikleri nesneleri ve onlardan kalan atıkları nasıl değerlendirebilecekleri hakkında bir fikir vermek istedim. Bicicik yarı yarıya ekolojik atıklardan oluşan bir karakter. Su, kola veya gazoz şişeleri, yumurta kabuğu ve çekirdek kabuğu atıklarıyla kuru dallardan oluşuyor. Bicicik’in bir de köpek dostu var: Çıtçıt. Tuvalet kâğıdı rulosu ve yine çekirdek kabuklarıyla kuru dallardan oluşuyor. Bicicik ve Çıtçıt birlikte maceralara atılıyorlar ve mutlular; iyiliğe, doğayı korumaya ve sevgiye inanıyorlar.
KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZİ HATIRLATMAK İSTEDİM
Burcu Perçin
Projeye davet edildiğimde büyük bir mutlulukla yer almak istedim. Çünkü bu proje tüketim alışkanlıklarımızı sorgulatarak, çevreye olan duyarlılığımızı arttırarak hepimizi ilgilendiren bir meseleye işaret ediyor. Tasarımda bitmiş kâğıt havlu, tuvalet kağıdı ve yumurta kartolarıyla koli parçaları, plastik kaplar var. ‘Cesaret Kenti’yle çocukların antik dünyanın atmosferine girmelerini arzu ettim. Çok zengin arkeolojik kalıntılarla kuşatılmış bir coğrafyadayız. Bu büyük kültürel zenginliğimizi çocuklara hatırlatmak istedim.
HEPİMİZ ÇOCUKKEN BAŞLADIK ÜRETMEYE
Mustafa Horasan
Her çocuğun sanat sevgisi ve yaratıcılığı çok özeldir. Hepimiz çocukken başladık üretmeye... Onlar için ne kadar değerli olduğunun farkındayım. Küçücük bir katkım olabilirse mutlu olurum. Basit bir karton yapıştırıcı ve boyayla kendi figürlerini yaratabileceklerini düşünüyorum.
GELECEĞİ DEĞİŞTİRME GÜCÜNE SAHİPLER
Seçkin Pirim
İki önemli kelimenin gerçek anlamını ve geleceği değiştirme gücünü göstermek adına bu projeye katıldım: Geri dönüşüm ve çocuklar! Çocukluğumda, çöpte bulduğum bir Micky Mouse oyuncağım vardı. Anneme pelerin diktirip ona ‘süper fare’ adını vermiştim. Kâğıt havlu rulosundan çocuklara evde uçurabilecekleri, kanatlı bir karakter yaptım. Tüm gün hikâyeler yaratıp zaman geçirsinler ve hayal kursunlar diye...