Hanta virüsü insanlara nasıl geçer? Hanta virüsü belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Hanta virüsü insanlara nasıl geçer Hanta virüsü belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2020 13:53

Özellikle fare ve benzeri kemirgenlerden bulaşan Hanta virüsü, uzun yıllardır bilinmesine karşın son günlerde can alması nedeniyle gündemde yer alıyor. Çin'de bir kişinin hayatını kaybettiği Hanta virüsü, insanlara çeşitli yollarla bulaşarak ölüme neden oluyor. Peki, Hanta virüsü nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir? İşte, Hanta virüsü hakkında merak edilen bazı bilgiler

Haberin Devamı

Fare gibi bazı kemiriciler, Hanta virüsü taşımakta ve etrafa bıraktıkları vücut atıklarının doğrudan temas veya solunum yolu ile alınmasıyla insana bulaşmaktadır. 50’li yıllarda ilk kez Kore’de rastlanan bu hastalığın iki tipi mevcut: Akciğer yetmezliğine neden olan tip Amerika kıtasında, böbrek yetmezliğine yol açan tip ise daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülmektedir. İşte, sosyal medyanın gündemindeki hanta virüsü hakkında ayrıntılar...

Kemirgenler yoluyla insanlara bulaşan ve öldürücü olan Hanta virüsü, vatandaşların merak ettiği ve araştırdığı konu oldu. Bunyaviridae familyasına bağlı bir RNA virüsü olan Hanta, 30'dan fazla türü olan ve insanlar için risk oluşturan bir virüs. 'Hantavirüs' olarak da bilinen virüs, kemirgen ile kemirgen atıklarına temasla ciltteki yarık ve çatlaklardan deri yoluyla ve en önemlisi kemirgenin yuvasının ya da öldüğü yerin yakınında hava yoluyla bulaşıyor.

Haberin Devamı

Hantavirüs adı Dr. Lee Ho-Wang tarafından Hantaan virüsünün (Kore kanamalı ateşine yol açan virüs) izole edildiği Hantan Irmağı'ndan gelmektedir. Hantaan virüsü ile ilişkilendirilen hastalığa Kore kanamalı ateşi (artık kullanılmıyor) veya Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmiş adı ile böbrek sendromlu kanamalı ateş adı verilir.

Bu hastalık, ülkemizde gelişen tanı ve laboratuvar imkánları çerçevesinde ilk kez tespit edilmiştir. Hanta virüsünden korunmak için kemiricilerin atıkları ile kirlenme ihtimali olan yerlerin temizliğinin toz kaldırmadan deterjan veya çamaşır suyu kullanılarak yıkama şeklinde yapılması gerekmektedir. Virüs insandan insana bulaşmıyor. Hastalığın baş ağrısı, hafif ateş, ciltte kanama, titreme gibi belirtileri var. Hiçbir belirti olmadığı vakalar da mevcut.

BELİRTİLERİ NELER?

Her mevsimde görülebilmesine rağmen, nisan-temmuz ayları daha fazla risk taşır. Bu virüs insandan insana bulaşmaz. Sadece kemirgenlerden bulaşır ve ölüme neden olur. Normal oda sıcaklığında 2-3 gün yaşayan virüs, sıcaklık ve nem oranına bağlı olarak yaşam süresini uzatabilir. Bu virüsün bulaştığı kişide ateş, kas ağrısı, öksürük, baş ağrısı, bulantı, kusma, titreme, genel durum bozukluğu, bulanık görme ve ardından başlayan akciğer ödemi görülür. Dünyanın çok sayıda ülkesinde bu virüse rastlanır.

Haberin Devamı

NASIL BULAŞIR?

Hantavirüs'un taşıyıcısı pamuk faresi adı verilen Sigmodon hispidusdur. Bu farenin anavatanı Güney, Orta ve Kuzey Amerika'dır ve Türkiye'de görülmez. Dolayısıyla Türkiye'de Hantavirüs bulunma sıklığı çok azdır. Bu fare kırsal bölgelerde yaşar ve ancak şehirlere ulaştığında insanlar için bir tehlike oluşturur. Farelerin kendileri virüsten etkilenmezler. Bu yüzden hastalık hakkında laboratuvar deneyleri ile çok fazla bilgi edinilememektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!