Google'ın geçtiğimiz günlerde Kanada'daki dijital yayıncılara içeriklerinin karşılığında telif ödemesi yapmayı kabul etmesi, akıllara bu alandaki ilk örnek olan Avustralya'yı getirdi. Sadece Google'ın değil Facebook'un da yayıncılara ödeme yaptığı ülkede elde edilen tecrübeler, dünyanın geri kalanı için çok önemli. Bu noktadan yola çıktık, Avustralya örneğinin başka ülkelerdeki yayıncılar için ne anlama geldiğini Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu Öğretim Üyesi Bill Grueskin'e sorduk...
#GoogleAvustralya’da hükümet ile uzlaşmak zorunda kalan Facebook, Almanya’daki haber içerikleri için de ödeme yapma konusunda birçok yayıneviyle anlaştığını duyurdu. Facebook, ABD ve İngiltere’de olduğu gibi bundan böyle Almanya’da da ‘Facebook News’ başlığı altında hizmet vermeye başlayacak.
#FacebookEski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik "suikast girişimi" olduğu belirtilen olayın zanlısının gözaltına alındığı ana ilişkin görüntüler ortaya çıktı. ABD Gizli Servisi Direktör Vekili Ronald Rowe saldırı girişimi sonrası dikkat çekici bir itirafta bulundu ve kurumda değişim sinyali verdi. Trump ise saldırı sonrası verdiği ilk röportajda ABD başkanı Biden ile başkan yardımcısı Harris'i hedef aldı. Trump'ın 'içerideki düşman' tanımlaması bugün dünya basınında dikkat çekti.
#AbdABD'nin Kentucky eyaletinde, kaldığı yurt odasında tepkisiz bulunan 21 yaşındaki öğrenci kendine geldikten sonra başına neler geldiğini hatırlamadığını söyledi. Vücudunda derin yaralar bulunan kızla ilgili soruşturma başlatan polis şimdiye kadar herhangi bir ipucuna ulaşamadı. Gizemli olay ABD medyasının en önemli gündem maddelerinden biri oldu.
#ÖğrenciGoogle'ın Kanada'daki yayıncılara yıllık 73,5 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin yankıları sürüyor. Bu gelişme benzer yasaların hayata geçirilmesinin beklendiği pek çok ülkede heyecan yaratırken, ABD'de yapılan bir araştırma haberden elde edilen gelirin eşit paylaşılması gerektiğine ve yayıncıların hak ettiği ödemelerin çok daha yüksek olduğuna işaret etti. İşte ayrıntılar...
#GoogleGoogle'ın Kanada'daki dijital yayıncılara içeriklerinin karşılığında telif ödemesi yapmayı kabul etmesi uluslararası basında büyük ses getirdi. Ancak bu konuda Kanada ilk örnek değil. Bu bağlamda hem Google'ı hem de Facebook'u dize getiren ilk ülke 2021 yılında Avustralya oldu. Peki teknoloji şirketlerinin Avustralya merkezli basın kuruluşlarına yaptığı ödemeler nasıl sonuçlar yarattı? Avustralyalı deneyimli gazeteci ve akademisyen Monica Attard'la konuştuk...
#GoogleDee Dee Blancharde, uzaktan bakanlar için örnek bir ebeveyndi. Bekâr bir anne olan Dee Dee, ağır hasta olan kızı Gypsy Rose'a tek başına bakıyordu. Ancak gerçeklerin hiç de göründüğü gibi olmadığı Haziran 2015'te işlenen korkunç bir cinayetle ortaya çıktı. Ve bu cinayet yıllar sonra bir kez daha gündeme geldi. İşte dizilere ve belgesel filmlere konu olmuş akıl almaz olay ve bu olayı yeniden gündeme taşıyan gelişmeler…
#Gypsy Rose BlanchardABD’li genç bir kadın evde tek başına, hiçbir tıbbi müdahale olmadan 'freebirth' yani özgür doğum yapmak istedi, bunun sonucunda ise bebeğini kaybetti. Hem ülkemizde hem de dünyada hiç azımsanmayacak kadar fazla olan özgür doğum vakaları hem anneyi hem de bebeği riske atıyor. Konuyla ilgili danıştığımız Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe ise bu konuda çok net: İnsan hamile olduğu sürece özgür değildir!
#Özgür DoğumABD’li genç bir kadının evde tek başına doğum yapmak istemesi ve bunun sonucunda bebeğini kaybetmesi ülkemizde de çok konuşuldu. Biraz araştırdığımızda ‘freebirth’ yani ‘özgür doğum’ kavramının sandığımızdan daha yaygın olduğunu öğrendik. Konuyla ilgili danıştığımız Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe, özel tercihle tıbbi yardım almadan yapılan doğumların çok riskli olduğunun altını çizdi ve özgür doğum tercih edenlere şöyle seslendi: İnsan hamile olduğu sürece özgür değildir!
#Özgür DoğumDizlerinin üzerinde saatlerce uyuyakalması nedeni ile bacaklarındaki kan dolaşımı kesilen ve 'kompartman sendromu'na yakalanan 36 yaşındaki Kanadalı kadın neredeyse bacağını kaybediyordu. Haftalarca hastanede yatan ve hala tam olarak iyileşemeyen Julia Anderson yaşadıklarını sosyal medya hesabından paylaştı ve insanları hastalık konusunda uyardı.
#Julia Anderson40 yaşına kadar öldüğünü sandığı annesinin hayatta olabileceğine dair küçük bir ipucu bulan adam bu umuda tutundu ve 4 yıl verdiği mücadelenin sonunda annesine kavuştu. İşte yüreklerinizi ısıtacak bir kavuşma hikayesi...
#MısıElon Musk Twitter'ı satın aldıktan sonra ilk işi şirketi üst düzey yöneticilerine yol verip yerine kendi kurmaylar konseyini oluşturmak oldu. Şirketin çalışanlarının işten çıkarılmasına, yeni moderasyon politikalarına ve milyonlarca kişinin hayatını etkileyen her şeye karar vermekte olan bu konseyin üyelerine biraz daha yakından bakıyoruz.
#Elon MuskRusya'da Putin ile yakınlığıyla tanınan siyaset bilimci Alexander Dugin'in kızının öldürülmesinin yankıları sürüyor. Avusturya basını suikastın arkasındaki isim olarak gösterilen Natalya Vovk'un akıbetini açıkladı. Avusturya İçişleri Bakanı'ndan konu ile ilgili resmi açıklama geldi.
#Natalya VovkEvine gitmek için otobüs durağında beklerken kaçırıldı, tecavüze uğradı ve korkunç bir biçimde katledildi. 15 yaşındaki Karen Stitt'in katili 40 yılın ardından bulundu. İşte 1982'den bugüne uzanan bir cinayet dosyasının ardındaki kalp kırıklıkları ve gizemler...
#Karen StittNormal bir bebek gibi dünyaya geliyorlar ama saçları uzamaya başlayınca farklılıkları ortaya çıkıyor. Saçları kirpi gibi diken diken olan, taransa bile asla yatışmayan bu bebeklerin ortak bir özelliği var: Taranamayan saç sendromu ile dünyaya gelmiş olmaları. "O da neyin nesi?" dediğinizi duyar gibiyiz. İşte dünyadan taranamayan saç sendromu örnekleri ve uzmanların konuyla ilgili açıklamaları...
#SağlıkABD Teksas'tan gelen güvenlik kamerası görüntülerini konuşuyor... Sosyal medyada tepkilere neden olan polis memurunun kimliği belli oldu. Kısa sürede ülke gündemine oturan görüntülerin arkasından bir aile trajedisi çıktı.
#Teksas Okul SaldırısıDünya 24 Mayıs'ta, ABD'nin Teksas eyaletinde bir ilkokula yapılan silahlı saldırının şokunu hâlâ atlatamadı. 18 yaşındaki Salvador Ramos 19 öğrenci ve 2 öğretmeni öldürdü. Olay ile ilgili soruşturma sürerken katliamda hayatını kaybeden 2 öğretmenden biri olan Irma Garcia'nın eşinden yürekleri yakan bir haber geldi...
#ABDTeknoloji devi Google, Almanya ve Fransa'nın da dahil olduğu toplam altı Avrupa Birliği ülkesinde dijital haber platformlarına ödeme yapmak üzere anlaşmalar imzaladığını açıkladı. Avustralya ve Kanada’nın çıkardığı yasalar ile hızlanan süreç nasıl işledi? Google’ın ödeme yapacağı ülkeler arasında Türkiye de girecek mi? İşte merak edilenler…
#GoogleFacebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok... 7’den 70’e hepimiz her gün, günün belli bir bölümünü bu sosyal medya uygulamalarında geçiriyoruz. Gündemi, trendleri, yakınlarımızı, ünlü isimleri bu mecralar aracılığıyla takip ediyoruz. Bu uygulamalar sayesinde yeni şeyler öğreniyor, eğleniyoruz. Öte yandan kimi uzmanlar ‘fazla’ sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olduğundan söz ediyor. Twitter’da olan biteni kaçırmak istemediğinden uyumayan ya da TikTok’ta gördüğü cilde zararlı bakım önerilerini uygulayan gençlere sıkça rastlıyoruz. Bunların nedeni ne? Önlemenin yolu var mı? Uzmanlara sorduk, önerilerini aldık.
#Sosyal MedyaBir gecede "Amerika'nın en fazla nefret edilen adamı" oldu üstelik bundan çok da memnundu. Zira insanları sinirlendirip rahatsız etmek en büyük keyifleri arasında ilk sırada geliyordu. Avukatının bile "Suratını yumruklamak istiyordum" dediği 'Pharma Bro' Martin Shkreli, tam unutuldu derken flaş bir gelişmeyle yeniden manşetlere oturdu. İşte filmlere konu olmuş bir "kapitalizm" hikayesi...
#Martin ShkreliAtalarımızın ağaç gövdelerinin üstünü kazıyarak haberleşmelerinden yüzyıllar sonra bugün aklımızda tek bir soru var: “Facebook’ta iyi görünüyor muyum?” Annete ve Peter Nobel’in basın sanatı koleksiyonundan küratör Christoph Dosweld’in seçtiği 300 çalışma, Pera Müzesi’nde.
#Pera Müzesi