Yaz bitiyor; kuşlar göçüyor, bir yandan hasat yapılıp bağlar bozulurken diğer yandan yeni tohumlar toprakla buluşuyor, çiçekler değişiyor, kelebekler azalıyor, ağaçlar yaprak döküyor... Bugünlerde etrafta olup bitenlerin nedenini ve bize anlattığı şeyleri uzmanlarına sorduk.
#SonbaharCambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre bahar artık İngiltere’ye 1 ay erken geliyor. Uzmanlar bunun sebebini küresel ısınmaya bağlıyor; bitki ekosistemleri için çok tehlikeli olabileceğine işaret ediyor. Böyle bir durumun Anadolu’daki bitki ve hayvan çeşitliliğini nasıl etkileyeceğine bakalım...
#İlkbaharDoğa Koruma Merkezi, Antalya ve Muğla’daki orman yangınlarıyla birlikte biyolojik çeşitliliğin ve çok sayıda türün popülasyonunun zarar gördüğünü açıkladı. Ekolog Dr. Uğur Zeydanlı, “Sadece ağaç dikmeye odaklanmak yapılabilecek en büyük yanlış olur. Bölgede ‘ekosistem onarımı’ yapılmalı” diye konuştu.
#Orman YangınıBaharı yaşamak için sürekli dışarıda olmak gerekmiyor. Balkonda, bahçede, yanından yürüdüğümüz yeşilliklerde içimizi baharın güzelliğiyle dolduracak kelebekler kanat çırpmaya başladı. ‘Türkiye’nin Kelebekleri’ kitabının yazarı, çevrebilimci Dr. Evrim Karaçetin karşımıza çıkabilecek bu rengârenk canlıların listesini yaptı. İşte en güzelleri...
#GazetehaberleriİZMİR - With their fascinating colors and tragically short lives, butterflies are always an attraction, but mean more to some. A group of obervers in Turkey have united and collected information on these creatures to release an almanac revealing the country’s richness in butterflies.
Son yüzyıl içerisinde dünyayla birlikte Türkiye’de de kelebek türlerinde azalma oldu. Buna rağmen bir "kelebek cenneti" olan Türkiye’de 22’si endemik, yani sadece Türkiye’ye özgü, toplam 390 farklı tür yaşıyor. Ancak ne yazık ki 9 endemik türün nesli tükenmek üzere. Doğa Derneği’nin yayımladığı rehber kitapta, 310 tür hakkında fotoğraflar ve detaylı bilgiler bulunuyor. Kelebekleri bu rehberle tanıdıktan sonra, siz de doğa korumacılığı çalışmalarına katılabilirsiniz.