Güncelleme Tarihi:
Diken kelebeği:
Türkiye’nin hemen her yerinde ve betonların arası da dahil olmak üzere her ortamda görülebilir. Balkonlardaki süs bitkileri ve yol kenarlarındaki yabani bitkiler favorileri...
Büyük beyazmelek:
Hâkim rengi beyaz, üst kanat uçları siyah olan bu kelebeği görmek için yol kenarlarındaki bitki ve çiçeklere bakmak yeterli.
Sarı bantlı kadife:
Büyüklüğüyle tropik kelebekleri andırıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu hariç oldukça yaygın... Gözünüz onu park ve bahçelerde arasın. Çürümüş meyveleri seviyorlar.
Çokgözlü mavi:
Mayıs ve eylül ayları arasında ülkemizin her yerindeler... Görmek için çiçek tomurcuklarına, su birikintilerinin kenarlarına, çamurlu yerlere göz gezdirmeniz yeterli.
Benekli bakır:
Ardahan ve Karabük hariç Türkiye’nin tüm illerinde kaydı var. Güneşi çok seven bir tür. Güneşi rahatça alabilecekleri bitki örtüsü ve çiçekler üzerinde görülebilirler.
Lampides:
Deniz seviyesinden 2 bin 700 metre yüksekliğe kadar birkaç istisna hariç Türkiye’nin her yerinde görmek mümkün. Yeşil, açık alanlar favori mekânları...
Sarı azamet:
Mart ve mayısla haziran ve kasım ayları arasında Ağrı, Iğdır, Urfa ve Kırıkkale hariç tüm Türkiye’de, deniz seviyesinden 2.000 metre yüksekliğe kadar kır çiçeklerinin üzerindeler.
Bahadır:
En sık görülen kelebeklerden... Özellikle devedikeni çiçekleri başta olmak üzere park ve bahçelerdeki çiçeklerde ve çalılıklarda rastlayabilirsiniz.
Atalanta:
Burnunuzun ucuna kelebek konduysa işte o budur. En insan canlısı kelebek! Bahardan aralık ayına kadar görülebilirler. Meyve ağaçlarının çiçeklerine düşkünlüğüyle biliniyorlar. En sevdiği meyve çiçeğiyse armut.
Yeni beneklimelek:
Ağrı, Muş, Bingöl, Erzincan ve Batman hariç Türkiye’nin tüm illerinde kaydı var. Bu tür, çimenli veya çiçekli alanlarda, taşlı veya kayalık yerlerde ve özellikle doğal bitkilerin büyüdüğü yol kenarlarında kanat çırpmayı seviyor.