Babalar Günü için az bir zaman kaldı. Bu özel günü evde ailece keyifli bir şekilde geçirmeye ne dersiniz? Babanıza küçük sürprizler yaparak ve beraber aktiviteler düzenleyerek bu özel günü daha anlamlı hale getirebilirsiniz. İşte minikler için Babalar Günü'ne özel okul öncesi etkinlik önerileri...
#OyunTıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Karagüzel, ebeveynlerin kontrolünde sağlıklı beslenme ile evdeki fiziksel koşullar göz önünde bulundurularak "düzenli günlük egzersiz" programlarının yapılmasının önemli olduğunu belirtti.
#EgzersizÇocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı, Çocuk-Ergen Terapisti Muazzez Yaşbala, koronavirüs (Covid-19) pandemisi kısıtlamaları sebebiyle evde kalan çocuklarla vakit geçirmenin yollarını anlattı. Çocuk gelişimi uzmanı, ebeveynlere “pandemi döneminde yaşam” için ipuçları vererek, evde ailece programlar yapmanın yaşantıyı kolaylaştıracağını söyledi.
#ÇOCUK5 Nisan cuma günü çocuklar hem ara tatili hem de bayram tatilini kapsayan 9 günlük bir tatile başladı. Yoğun ders temposundan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen öğrenciler için güzel bir ara olacak. Bu tatil hem bayramı sevdiklerimizle kutlamak hem de farklı aktiviteler yapabilmek için iyi bir fırsat.
#Konuk YazarTemel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk YazarYaz tatili dendi mi akla hemen deniz, kum ve güneş üçlüsü gelir. Ama hem pandemi hem de müsilaj insanları doğanın içinde tatile yönlendirmiş durumda… Biz de uzmanlara bu yıl kamp atılacak, bungalov ya da butik otellerde hatta Tiny House’larda da konaklama yapılabilecek yaylaları sorduk. 5 bölge ve 14 şehirden harika 22 yaylayı hurriyet.com.tr’ye anlattılar…
#YaylalarOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#PandemiUzunca bir zamandır normalden daha fazla evlerdeyiz. Dönemsel olarak esnemeler olsa da tam anlamıyla eski rutinimiz yok. Aile, iş, eğitim hayatlarımızda büyük değişimler var. Dolayısıyla hem yetişkinler hem de çocuklar için ‘can sıkıntısı’ yaşantıları artışta. Yetişkinler bu yaşantılarını çoğunlukla ev işleri ya da günlük sorumluluklar ile bir nebze de olsa tersine çevirebiliyorlar. Ancak çocuklar, çoğu zaman sıkıntı anlarıyla tek başlarına mücadele edemiyorlar. Anne-babalarından bu konuda destek istiyorlar.
#ÇocukÜç hafta evden çıkamama fikri sizi endişelendiriyor mu? Bu süreçte fiziksel ve ruhsal olarak sağlam kalmanın en iyi yolu egzersiz. Evde yapılabilecek egzersizleri ve faydalarını anlatan uzmanlar sporun kaygılardan arındırdığını, stresten koruduğunu ve huzur verdiğini söylüyor
#Tam KapanmaBodrum Amerikan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatri Bölümü’nden Dr. Tuba Gezgin Akhan, Kovid-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla hayatımıza giren uzaktan eğitim, evden çalışma, sosyal mesafe gibi kısıtlamaların yetişkinler kadar çocukların sağlığını da olumsuz etkilendiğini söyledi.
#İzmirErken yaşta spora ilgi duyan çocukların ilerde başarılı bir sporcu olmasının ilk adımı, sporda hangi alanlarda başarılı olabileceğini tespit etmekten ve onları doğru spora yönlendirmekten geçiyor. Bu konudaki en büyük anahtar ise gen yapımız. Spor Fütüristi Hakan Demiray, profesyonel sporcu olmak isteyen çocukları için ebeveynlerin mutlaka genetik analizi yaptırması gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor; “Çocuğunuzu vücut yapısına ve genlerine yatkın olacak spor branşına yönlendirirseniz sakatlanma ve başarısız olma riskini azaltmış olursunuz.”
#SporMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze sınavların sömestr tatili sonrasına ertelendiğini duyurdu. Uzmanlar yönetmeliklerin sınavlar konusunda önemli kolaylıklar sağladığını belirterek, "Sadece akademik başarı üzerine değil aynı zamanda çocukların sosyal gelişimleri üzerine de yoğunlaşılmalı" dedi.
#ÇOCUKPandemi kısıtlamalarıyla 65 yaş üstü bireylerin fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr.Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktördür. Bu yüzden 65 yaş üstü insanların her şart altında fiziksel aktivitelerini artırması gerekiyor. Ev içinde yürüyüş yapmak, çeşitli ağırlıklar kaldırmak ve taşımak, merdiven çıkmak, sandalyeye oturup kalkmak, lunge (adımlama), squat (çömelme), mekik, şınav, yoga, pilates gibi dar alana ve az ekipmana ihtiyaç duyulan, her yerde ve zamanda uygulanabilen egzersizler ev içinde ve sosyal izolasyon şartlarında yapılabilecek egzersizlere örnek olarak sayılabilir’’ dedi.
#PandemiTüm dünya ülkelerinin mücadele ettiği koronavirüs salgını insanların sağlığını, yaşam tarzını, ekonomik ve sosyal yaşantısını oldukça etkiledi. Vaka sayılarındaki değişimler yeni kısıtlamaları gündeme getirirken, hastalığın getirdiği riskler sebebiyle tedirginlikler arttı. Bu süreçte kişilerin kendi bireysel dünyalarında pozitif kalabilmeleri ve kaygıyla baş edebilmeleri için Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş öneriler verdi.
#SalgınKoronavirüs salgınında son dönemdeki sayı artışlarından dolayı 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkma saatlerinin kısıtlanmasıyla fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Öğr. Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktörlerden biri” dedi.
#Öğr.Gör. Muammer ÇorumKardiyovasküler sağlığını korumak için önemli 7 davranış olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, "Bunlar arasında; egzersiz, doğru beslenme, düşük kan basıncı, kolesterolü düşürmek, kan şekerini bilmek, sağlıklı bir kiloyu korumak ve sigara içmemek yer alıyor." ifadelerini kullandı.
#SağlıkToplumun yüzde 2 ile 4’ü arasında görülen omurga eğriliği (skolyoz) rahatsızlığının ilaçla tedavisinin olmadığı ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Özgür, skolyoz hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.
#SkolyozDüğün salonları ne zaman açılacak? Corona virüsü nedeniyle mart ayında faaliyeti durdurulan düğün salonları yeniden açılıyor. Normalleşme takvimiyle beraber temmuz başında açılmaya hazırlanan düğün salonlarında pandemi süresince yeni kurallar geçerli olacak. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede düğünlerde uyulması gereken kurallar sıralandı. Yeni kurallar gereği, karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama ve sarılma yapılmayacak. İşte, düğün genelgesinin ayrıntıları.
#Düğün Salonları Ne Zaman Açılacakİçişleri Bakanlığı genelgesi ile düğünler ve düğün salonları için kurallar belli oldu. Düğün genelgesi yeni kurallar bütününü İçişleri Bakanlığı'nın 81 ile göndermesiyle birlikte yürürlüğe girdi. Düğün salonları ve gelin, damat, düğün misafirlerinin uyması gereken kuralları yayımlayan İçişleri Bakanlığı, kapalı, açık, kır ve köy düğünleri gibi tüm düğün türleri için kurallar bütününü kamuoyu ile paylaştı. Buna göre düğün salonu kuralları tebliğ edilmesine rağmen uymayan düğün ve salon sahipleri idari para cezası ile karşılaşacak.İşte, düğün salonları içerisinde uyulması gereken kurallar...
#Düğünİçişleri Bakanlığından valiliklere gönderilen "Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler" genelgesine göre, düğün salonları 1 Temmuz'da açılabilecek. Genelgeye göre; düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca kısa sürede ve açık havada yapılacak. Düğün mekanlarının girişlerinde, ortak kullanım alanlarında ve masalarda el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak ve maske takılacak. Düğün salonlarında misafirlerin oturma düzeni, masalar arası mesafe en az 1,5 metre ve sandalyeler arası 60 santimetre olacak şekilde düzenlenecek. Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasimi sırasında tokalaşılmayacak, toplu fotoğraf çekimi yapılmayacak, takılar toplama kutusuna konulacak. Düğün mekanlarında gelin ve damat hariç halay çekilemeyecek, dans edilemeyecek, gösteri yapılamayacak. Köy ya da sokak düğünlerinde yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemeler tercih edilecek
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığı tarafından, 81 İl Valiliği'ne nikah merasimlerinde uygulanacak tedbirlere ilişkin genelge gönderildi. Ve alınacak tedbirler 24 maddede sıralandı. Buna göre; nikah mekanlarına maske takılarak girilecek, merasim sürecinde gelin, damat, nikah memuru ve şahitler dahil tüm misafirlerin maske takması sağlanacak. Nikah mekanlarında temasa neden olabilecek dans, oyun amaçlı müzik yayını yapılmayacak, misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını yapılabilecek.
#İçişleri Bakanlığı