Güncelleme Tarihi:
Çocukların sosyalleşebileceği kurs, spor salonu gibi tüm etkinliklerin kısıtlandığı bir süreç yaşadığımızı belirten Dr. Akhan, artık insanların evde daha çok zaman geçirdiğini kaydetti. Dr. Tuba Gezgin Akhan, “Sokağa çıkma kısıtlaması, okulların kapatılması ve online eğitime geçilmesiyle salgın kontrol altına alınıp hasta sayıları azalırken, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da fiziksel ve psikolojik açıdan olumsuz etkiler ortaya çıkıyor. Eve kapanma, okul, park ve spor salonlarından uzak kalma sonucu çocukların fiziksel aktivitelerinin belirgin bir şekilde kısıtlandığını görüyoruz. Sık ve kalorisi yüksek besinlerle beslenme de bu duruma eşlik ettiğinde çocukların kilo alımı artıyor ve obeziteye doğru ilerleyen bir sorun haline geliyor” şeklinde konuştu.
OBEZİTEYİ DE ARTIRIYOR
Sürekli evde zaman geçirmenin çocuklarda obezite, D vitamini eksikliği ve elektronik cihaz bağımlılığı gibi sorunlara neden olduğunu paylaşan Dr. Akhan, şu bilgileri verdi: “Evde kalan ve dışarıya çıkamayan çocuklar güneş ışınlarını yeterli miktarda alamıyor. Bu durum da D vitamini eksikliğine yol açıyor. Çocukların akranlarından uzak kalması, salgından korkması, anne-baba ve yakınlarını kaybetme endişesi yaşaması, hastalanma korkusu depresyon ve kaygı bozuklukları yaratabiliyor. Çocuklarımızı televizyon, tablet, bilgisayar gibi ekranlardan uzak tutmayı sık sık öğütlerken pandemi dönemiyle birlikte uzaktan eğitime geçilmesi bu cihazların günlük kullanımına ve hayatımızın merkezine oturmasına neden oldu. Bu tür elektronik cihazların amacı dışında kullanımı, oyun ve videoların sürekli kontrolsüz izlenmesi çocuklarda davranışsal sorunlar ve bağımlılık oluşturan bir noktaya geldi.”
HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?
Dr. Tuba Gezgin Akhan, alınması gereken önlemler hakkında ebeveynlere yönelik şu önerilerde bulundu: “Fiziksel aktivitelerin kısıtlandığı ve ev içinde atıştırmaların arttığı bu dönemde, obeziteden korunmak amacıyla yüksek kalorili hazır gıdalardan, abur cuburlardan uzak durulmalı, sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmeli. Uyku düzenine dikkat edilmeli, çocuklara her gece aynı saatte olacak şekilde uyku saati belirlenmeli. Ev içi ya da açık havada sosyal mesafe kurallarına uyacak şekilde kısa süreli fiziksel aktiviteler planlanmalı. Doktor tavsiyesine uyarak çocuğun yaşı ve ihtiyacına göre belirlenen düzeylerde D vitamini alınmalı. Anne ve babalar çocukların salgınla ilgili endişelerini, hastalığın gidişatını konuşmalı. Salgınla ilgili haberlere maruz kalmak zararlı olabileceği gibi bu konu hakkında hiç konuşmamak da çocuğun endişesini artırabilir. Elektronik aletler, sosyal medya, internet, cep telefonu kullanımıyla ilgili olarak kurallar konulmalı ve kullanımı kesinlikle sınırlandırılmalı. Gün içinde kitap okuma saatleri, aile içinde birlikte yapılabilecek etkinlikler planlanmalı. Mutfakta çocukların da katılımıyla yemek ve atıştırmalık hazırlanması, sofra kurma, bulaşık kaldırma gibi görevler verilip katılımları da sağlanabilir.”