Son yıllarda dünyamızın içinde bulunduğu küresel ısınmadan su kaynaklarımız da etkilendi ve su seviyeleri gittikçe azaldı. 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edildi. Peki biz de su tüketimi konusunda daha duyarlı nasıl olabilir, nelere dikkat edebiliriz? İşte evde su tasarrufu yapmanın 6 yolu…
#Su Tasarrufuİftarlık Gazoz, Arif V 216, Karakomik Filmler, Eltilerin Savaşı gibi pek çok filme yapımcı olarak imza atan Muzaffer Yıldırım, sinemanın ölüm döşeğinde olduğuna da demode olduğu görüşüne de karşı mı karşı… Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 36 milyon seyirciyi yakalayan sinemanın 2025’te 100 milyon bilete ulaşacağını öne süren Yıldırım, “Gazeteler öldü deniliyor ya, nasıl öldü? Hâlâ içeriği gazeteler, gazetelerdeki gazeteciler üretiyor, diğer mecralar kullanıyor. Sinema da ölmedi, ölmeyecek. Dünyadaki tüm stüdyolar en şaşaalı filmlerini sinema için yapıyorlar, yapmaya da devam edecekler. Çünkü bu işin büyüsü beyazperdede” dedi. İşte Muzaffer Yıldırım ile söyleşimiz:
#Muzaffer YıldırımTürkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği oranı yüzde 19’a çıkarak 2021’in üçüncü çeyreğinden bu yana yükseliş trendini sürdürdü. Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranında dikkat çekici bir artış yaşanırken, bu oran ikinci çeyrekte 7 puan yükselerek yüzde 67 oldu.
#BESKonutlarda ısı yalıtımı yaparak yüzde 60’a varan oranda tasarruf yapmanın mümkün olduğunu belirten Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, “8 ila 12 milyar dolarlık daha az enerji tüketmemiz mümkün; bu cari açığımız için çok önemli. Ayrıca bütün konutların enerji verimli üretilmesi, eskilerin de enerji verimli hale dönüşmesi dünyanın geleceği için çok kıymetli” dedi.
#Isı YalıtımAlmanya’da ağustos ayında yürürlüğe giren yeni kanun ve düzenlemeler öğrencilerin çırakların yüzünü güldürürken, Avrupa genelinde alınan doğal gaz tüketimine ilişkin tasarruf kararı ise özellikle kış aylarında günlük hayatımızı ne şekilde etkileyeceği ise şimdiden kestirmek zor görünüyor.
#AlmanyaKimi evine hırsız girince dairesini satıp karavana yerleşti, kimi kiraya zam gelince... Mobil hayatı tercih edip sürekli karavanda yaşayanlarla konuştuk: "Tek ihtiyacımız olan bir öncekinden daha güzel manzara..."
#Karavanİklim Değişiyor Bursa Ne Yapıyor? başlıklı yazı dizimizin bugünkü konuğu iş dünyasının sivil toplum kuruluşları olarak faaliyet gösteren BUSİAD, DOSABSİAD ve BOSİAD. Bu üç önemli kuruluş, yazı dizisi çerçevesinde çevre konusundaki çalışmaları ve farkındalık hareketlerini aktardı. İklim değişikliğine dikkat çeken ve bu konudaki farkındalığı artırmaya çalışan iş dünyası toplulukları, daha yaşanabilir Bursa, Türkiye ve dünya istediklerini açıkladı.
#BursaKüresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde onundan sorumlu olan moda endüstrisi, dünyadaki tüm uçaklardan daha fazla karbondioksit yayıyor. Ancak karbon üretimi, modanın çevreyi olumsuz etkileme yollarından yalnızca biri. Uzun vadeli ve etkisiz gibi görünse de doğaya olan olumsuz etkilerini göz ardı ederek aldığımız her ürün, aslında dolaylı olarak bize zarar verir. Buna engel olmak için, bazı alışveriş standartlarına dikkat ederek üzerimize düşeni yapabiliriz. İşte bunu nasıl yapabileceğinizle ilgili bazı öneriler…
#AlışverişKütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çelik, yaşam alanlarında suyun ısınması için beklenen sürede boşa akan suyun geri dönüşümünü sağlayan sistemin prototipini geliştirdi.
#TeknolojiEriyen buzullar, beklenmedik fırtınalar, aşırı sıcak hava dalgaları, giderek azalan canlı çeşitliliği, yangınlar, su baskınları... İklim krizi giderek derinleşiyor. Krizin baş sorumlusu hükümetler ve bir avuç şirket durumu ciddiye almıyor ama bizler hem sorumluları harekete geçirmeye çalışabilir hem bu esnada günlük hayatımızda elimizden geleni yapabiliriz.
#DÜNYA2030-2050 yılları arasında küresel ısınma yılda 100 milyon kişiyi ekonomik açıdan olumsuz etkileyecek, 250 bin kişi hastalıktan ölecek. 3.5 milyar yoksul, karbon emisyonunun salt yüzde 10’undan sorumlu. Emisyonun yarısı, nüfusun yüzde 10’una denk gelen varlıklı kesimden kaynaklanıyor. Sel, fırtına, heyelan... Son yıllarda yaşadığımız tüm felaketler ‘kara günler’in habercisi... Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Klimatolog Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre, devlet politikaları artık iklime göre konuşulmalı.
#YazarlarLas Vegas’ta düzenlenen teknoloji şovu CES tüm hızıyla sürüyor. Şehrin farklı noktalarına kurulan alanlarla süren fuarda, teknoloji devlerinin stantları kadar teknoloji startup’larının (girişim şirketlerinin) bölümü ilgi çekti. Hatta fuara damga vuran yenilikler startup’lardan çıktı.
#GazetehaberleriCanlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Mitinginde Erdoğan’ın AK Parti kurulmadan önce FETÖ elebaşı Gülen’le görüştüğü iddiasına ilişkin TRT’nin eski Haber Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör’ün kitabından bir alıntı yapan İnce, canlı yayında da bu konuya değindi. İnce, "Konu mahkemeye gittiyse orada bildiklerimi anlatırım, konu davalık olmuşsa kapatmaktan başka bir şey yok." diye konuştu.
#Muharrem İnceAlmanya’nın Friedberg kentinde faaliyet gösteren Luxwelt firmasının sahibi Murat Çap, atmosferik aydınlatma, ses, görüntü sistemleri tasarımcısı ve enerji tasarrufu danışmanlığı yapıyor... Ama o kendisini ‘ışık make-up sanatçısı’ olarak tanımlıyor. Aydınlatmanın insanlar üzerinde etkisinin olduğunu söylüyor Murat Çap... Ona göre bir restorandaki iyi aydınlatma, sizi orada tutuyor, yemekten sonra kalkmamanızı, tatlı yemenizi veya kahve içmenizi sağlıyor. Bir mağazada geçireceğimiz zaman ve yapacağımız alışverişin miktarı da yine mekanın aydınlatmasıyla ilişkili... Profesyonel Aydınlatma Tasarımcıları Birliği (IALD) ve Aydınlatma Türk Milli Komitesi Üyesi Murat Çap ile Almanya’nın sayılı şirketleri arasında yer alan Luxwelt’in doğuşunu ve ışığın insanlar üzerindeki etkilerini konuştuk.
#Luxwelt