Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde en son İzmir’de yaşanan, can ve mal kayıplarının olduğu şiddetli depremin ardından yaşam alanlarında alınabilecek güvenlik önlemleri yeniden gündemde. Olası bir depremde yaşamsal güvenliği sağlayabilmek ve kayıpların önüne geçebilmek için depreme karşı iç mekanlarda alınabilecek önlemleri İç Mimar Özlem Algül açıkladı.
#Deprem Önlemleriİzmir’de Buca Metrosu'nun çalışmaları sürerken, yer altında tünel kazmakta kullanılan 'köstebek' olarak bilinen tünel açma makinesi (TBM), Atilla Mahallesi'ndeki bazı binaların duvarlarının çatlamasına, ıslak zeminlerdeki fayansların patlamasına neden olduğu belirtildi. Evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlar tedirgin olduklarını belirtirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, "TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi'nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon-kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir" denildi.
#İzmirİzmir’de Buca Metrosu'nun çalışmaları sürerken, yer altında tünel kazmakta kullanılan 'köstebek' olarak bilinen tünel açma makinesi (TBM), Atilla Mahallesi'ndeki bazı binaların duvarlarının çatlamasına, ıslak zeminlerdeki fayansların patlamasına neden olduğu belirtildi. Evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlar tedirgin olduklarını belirtirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, "TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi'nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon-kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir" denildi.
#İzmirGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#Deprem“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremDüzce’de yaşanan deprem Ankara başta olmak üzere çok sayıda kentte hissedildi. Daha önce de uyarıda bulunan Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, ”Ankara kent merkezinin altından diri fay geçmiyor olsa da 70-80 km uzağında büyük deprem üretme potansiyeli olan faylarla çevrili” dedi.
#DepremHayatta meydana gelebilecek olan birçok doğal afet bulunmaktadır. Bu doğal afetler büyük yıkımlara kolayca yol açabilmektedir. Bundan dolayı doğal afetler meydana gelmeden önce gerekli önlemlerin alınması lazımdır. Doğal afetler nelerdir ve hangileridir? Doğal afetlere karşı alınacak önlemler ve korunma tedbirleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Doğal AfetPandeminin gölgesinde geçen bir yılı daha geride bıraktık. 2022, geçen seneyi aratır mı yoksa nihayet rahat bir nefes alacak mıyız? En iyisi, buna öngörülerimi okuduktan sonra siz karar verin. 2022, özellikle depremlerin çokça konuşulduğu bir sene olabilir. Eğitim sistemi ve gençler, kur hareketleri, kripto paraların güvenirliği, önümüzdeki yıllarda insanlığın yeni sosyalleşme alanı olacak metaverse, gündemimizin öne çıkan diğer konuları olacak. Teknolojiyle ilgili yeni gelişmeler de kapıda! Biliyorsunuz, koronayla birlikte kontrollü bir özgürlük içindeyiz. Satürn Kova burcundan çıkmadan, yani Mart 2023’e kadar eski özgür günlerimize tam olarak döneceğimizi düşünmek hata olur. Türkiye’deyse anayasada büyük bir değişikliğe gidilebilir. Gökyüzünde erken seçime dair güçlü işaretler de var! Buyurun 2022’de meydana gelecek önemli gökyüzü pozisyonlarının dünyaya ve Türkiye’ye etkilerine...
#AstrolojiBüyük kayıplara neden olan 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 22’nci yıl dönümünde açıklamalar yapan Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü ve inşaat mühendisi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, “1999 depreminden sonra, 30 yıl içinde büyük bir deprem bekliyoruz deniyordu, üzerinden 22 yıl geçti. Yani İstanbul depreminde son çeyreğe girdik. 8 yıl içinde büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 64’tür. Ama hala yapılarımız sağlam değil. İstanbul’un yapı stoku S.O.S. veriyor, çürük” dedi. Altan, “ Altan, “Büyükçekmece’den başlayarak özellikle Avcılar, Küçükçekmece depremden en çok etkilenecek ilçelerdir. Sonra Kadıköy, Üsküdar, Kartal ve Pendik’e kadar giden güzergahta eski yapı stoku var. " ifadelerini kullandı.
#17 Ağustos 1999 Depremiİlkokuldayken sonbaharda okulların açıldığı ilk gün öğretmenimin “yaz tatilinde neler yaptınız” sorusu ile başlardı. O zamanlardan beri yaz tatilinde hep anı biriktirmeye çalıştım. Salgın nedeniyle belirsizliklerle dolu zorlu bir eğitim-öğretim yılı geride kaldı.
#KoronavirüsVatandaşlara #evdekal diyerek corona virüsü gündeminde kendisini karantinaya alan Defne Samyeli hurriyet.com.tr’de Ferit Ömeroğlu’na özel açıklamalarda bulundu. Hakkında merak edilen birçok soruya da açıklık getiren Samyeli, ‘hayatınızın bir noktasında haberciliğe dönmek istiyor musunuz?’ sorusuna “Benim yayında olmamın, haber yapmamın nedeni zaten böyle olaylar, böyle durumlardı. Yapacağız bir şeyler yani... Hayatta iyi yapabildiğim şeylerden biri anlamak ve anlatmak...” dedi. Defne Samyeli ayrıca gelen bir soru üzerine, “Hayatta en çok ne rahatsız ederse onlarla geliyor ya sınavlar... Benim çocukluğumdan beri en büyük korkularımdan bir tanesi de hafife alınmak... “ dedi.
#Defne SamyeliTürkiye’de etkisini arttıran koronavirüs salgınından korunmak için hükümet yetkilileri ardı ardına tedbirleri devreye sokuyor. Vatandaşların büyük bir çoğunluğu da ‘Evde kal Türkiye’ çağrısına uyarak virüsten korunmak için elinden geleni yapıyor. Ancak evin dışında da hayat devam ediyor. İnsanlar evlerindeyken sokaklar temizleniyor, boşaltılan market rafları yeniden dolduruluyor, fırınlarda günün ekmeklerini hazırlamak için sabaha karşı saat 04.00’te beyaz önlükler giyiliyor, hâlâ işe gidenler olduğu için şoförler otobüslerini çalıştırıyor. İşlerinin başında hayat kurtarmak için canla başla çalışan doktorlar, hemşireler ve hastane görevlileri, bankalarda görevlerinin başında olanlar ya da evden çalışma imkânı fazla olmayan kamu çalışanları dışında ‘evde kalan’ vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için her gün virüs korkusunu içlerinde yaşayarak işlerine devam eden çalışanlarla konuştuk. İşte hayatın devam etmesini sağlayanların sözleri:
#Gazetehaberiİnsanlık tarihinde en bilinen gerçek vakalardan biridir. İşyerinde büyük bir buzluğun içinde kapalı unutulan ve donarak öleceğine inandığı için aslında soğuktan değil korkudan ölen biri vardır. Ertesi gün iş arkadaşları gelip bu kişiyi ölü bulmuşlar ama aslında buzluğun kapalı olduğu için çalışmadığını görmüşlerdir. Yani adam aslında donduğu için değil donacağına inandığı için korkudan ölmüştür. Sonuç olarak bilmemiz gerekir ki, virüs nedeniyle ölmek mümkün olduğu gibi korkudan ölmek de mümkündür!
#Stres Yönetimiİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ Valiliği depremle ilgili bilgilendirme toplantısında konuştu. "Eski eşya gönderilmemesini rica ediyoruz." diyen Soylu, "Isıtıcı, battaniye, koli içinde gıda göndermek isteyen varsa başımızın üzeridir. Onun dışında biz her şeyi karşılıyoruz." ifadelerini kullandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum da "Toplamda Elazığ için 4250 konutluk bir projeyi başlatmış olduk." dedi ve "10 bin konutluk uydukent kuracağız." açıklamasını yaptı. Bakan Kurum, Elazığ'da depremin ardından yapılacak konutların yıl sonuna kadar vatandaşlara teslim edileceğini bildirdi.
#Süleyman SoyluOlası bir deprem riskine karşı, hayati değerler taşıyan organlarımızı herhangi bir hasardan korumak adına yapılması gerekenler, İstanbul'da yaşanan deprem sonrası yeniden gündeme geldi. 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi sonrası, uzmanlar, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenleri her fırsatta dile getiriyor. Peki, deprem anında neler yapmalıyız? İşte, deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler.
#Deprem Anında Ne YapılırMeydana gelen deprem sonrası, vatandaşlar deprem anında neler yapmalıyız? sorusuyla ilgili araştırmalarına başladı. Deprem başladığı sırada vatandaşların kendilerini göçük ve yıkımlardan korumaları adına yapılacak olan maddeleri, uzmanlar açıkladı. Buna göre, deprem anında yapılması gereken en önemli nokta, panik yapılmamalı ve soğuk kanlı davranılmalı. Peki, deprem anında neler yapılmalı? Deprem anında yapılacaklar neler?
#DepremSon dakika haberleri İzmir'den gelmeye devam ediyor... İzmir'de Bayındır İlçe Emniyet Müdürlüğüne düzenlenen roketatarlı saldırıda teröristlerin ateşlediği iki roket mermisinden biri emniyet binası yakınındaki evin çatısına, diğeri de depo olarak kullanılan alana isabet etti. Saldırı sonrasında alarma geçen polisin araştırmalarında, önemli detaylar ortaya çıktı. Bölgeye ilk olarak üç roketatar mermisinin düştüğü ileri sürüldü, ancak polisin detaylı incelemesi sonrasında, teröristlerin iki roketatar mermisi fırlattıkları saptandı.
#İzmirBORNOVA Belediyesi, 17 Ağustos 1999 depreminde yaşanan acıların tedbirsizlikten kaynaklanan hatalarla tekrar yaşanmaması için AKUT’la işbirliği yaptı. Deprem gerçeğinin fotoğraflarla anlatıldığı serginin açıldığı Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde AKUT yetkilileri tarafından ’Afet Bilinçlendirme Semineri’ verildi.
MANİSA’da, Hüseyin Zeytintepe ve eşi eve gelip ışığı açtıklarında, tüpten sızan gazın evi doldurması nedeniyle patlama meydana geldi. Zeytintepe çiftinin yaralandığı olay sonrası mahalle adeta savaş alanına döndü. Erzincan’da da sıhhi tesisat dükkanında piknik tüpünün patlaması sonucu işyerinde bulunan bir kişi yaralandı.
#Patlama