Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANFarklı kuşaklardan, farklı sınıf ve cinsiyet kimliklerinden 12 siyah İngiliz kadının birbirinin içine geçen öyküsünü anlattığı romanı ‘Kız Kadın Öteki’ ile 2019’da Booker Ödülü’nü kazanan ve ödülü alan ilk siyah kadın olarak tarihe geçen aktivist ve yazar Bernardine Evaristo “Mücadelenin tadını çıkarmaya çalışmalıyız” diyor. Evaristo ile bir telefon röportajında buluştuk.
#Bernardine EvaristoSadece Birleşik Krallık veya İrlanda’da yayınlanan kitapların aday olabildiği prestijli edebiyat ödülü The Booker Prize’ın bu seneki aday listesi açıklandı. Listede yer alan 13 isim arasında ‘On Dakika Otuz Sekiz Saniye’ romanıyla Elif Şafak da yer alıyor.
#Elif ŞafakKırık dökük İspanyolcam ve elimde Eduardo Galeano’nun “Latin Amerika’nın Kesik Damarları” kitabıyla başladığım ‘Latin Amerika’da Militarizm’ konulu tezimi 1988’de verdikten yıllar sonra Amerika’nın güneyini, okuduğum-yazdığım satırların yaşandıkları yerleri görmek bu şubat ayına kısmet oldu. Bu gezi benim için bir tanıklıktı. Çantama kitaplarımı koyup çıktım yola.
#Eduardo GaleanoYazdığı üç oyun aynı sezon prömiyer yaptı: Evaristo, Düğün Şarkısı ve Kızıl Ötesi Aydınlık. İkisinin rejisi de ona emanet. Bir yandan Karadayı dizisiyle ekranda, diğer yandan İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun ‘Ölüleri Gömün’üyle sahnede. Hepsinden öte, Türk tiyatrosunun en üretken oyun yazarlarından biri o: Civan Canova!
Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in imzasını taşıyan ilgi çekici bir çalışma Evaristo Carriego. Kitap ilk olarak 1930 yılında yayınlandı. Ancak Borges, varoşlarden gelen bir şairin yaşamını anlattığı için acımasızca eleştirilmişti o yıllarda. Borges daha sonra "Doğup büyüdüğüm Buenos Aires'in Palermo'sunu anlatmak için bu kitabı yazdım" diyecekti.