Koskoca İstanbul, her sokakta farklı bir kimliğe bürünür ve sevdirir kendini… Gülüşmelere, ağlamalara, belki ayrılıklara belki de yeni aşklara yelken açanların konup geçtiği o yerlerde buluşuruz hala sevdiklerimizle. Düşündünüz mü kimler geldi, kimler geçti bu yollardan diye? İşte eskiye gitmek, eskiye dokunmak istediğinizde gidebileceğiniz İstanbul’un en meşhur 7 buluşma noktası.
#Eski İstanbul’Un En Meşhur Buluşma YerleriHayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan MunganÜlkemizde binlerce yıllık bir tarihe her an tanık olmak mümkün. Bunu yapmanın en kolay yolu ise medeniyetlerin kalıcı izleri olan kaleleri keşfe çıkmak. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler hangileri?’ diye sorduk. 13 şehirden birbirinden etkileyici 15 kaleyi anlattılar
#RotaTarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan kasabalarda keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı... Uzmanlarımıza Marmara, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz’de gidilmesi gereken kasabaları sorduk. 5 bölge ve 9 şehirden 10 kasabayı önerdiler. Üstelik gezilecek yerlerden, konaklama yapılacak alanlara kadar da tavsiyeler verdiler...
#En Güzel KasabalarAyvalık’ın tarihi biraz da göçün tarihi. 1923’te başlayan mübadele ile kasabanın büyük oranda Rum olan nüfusu Midilli’ye göç etmiş; yerlerine Girit, Makedonya ve Midilli’deki Müslüman nüfus gelmişti. 2011’de patlak veren Suriye iç savaşı, Ayvalık’ı yeni bir göç dalgasının rotası yaptı. Binlerce Suriyeli, Midilli’ye geçebilmek için bu suları kullandı, kimi denizden karaya bir daha hiç adım atamadı. Balıkesir’e bağlı Ayvalık şimdi yeni bir göçün etkisi altında; metropolden bunalıp kaçan İstanbulluların... Bundan 10 yıl önce tek tük başlayan kaçışlar, son üç yılda yoğunlaştı. Elbette sadece İstanbullular değil Ayvalık’ın sükûnetini tercih eden büyük şehirliler, ancak ağırlıklarını koydukları kesin. Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 70 bin olan kış nüfusunun artık 100 binin altına düşmediğini söylüyor. Peki kimler neden burayı seçiyor, hangi bölgelerde yaşıyor, ne yaparak geçiniyorlar, burada da bir ‘Bodrumlaşma’ olur mu? Cevaplar dosyamızda...
#AyvalıkHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiKayseri’ye bilet almak için THY’nin web sitesine girmesem, İspanya’nın kuzeyindeki Bilbao’ya bir süre daha yolum düşmeyebilirdi. Aynı gün, gidiş dönüş Bilbao biletleri 320 TL, Kayseri ise 480 TL’ydi! 4,5 saatlik uçuş için hiçbir zaman bu kadar ucuz bilet bulamazdım, hemen aldım. Avrupa’nın bir ucundaki, kıtanın en ilginç kültürünü keşfetmek, meşhur restoranlarını ve müzesini görmekti amacım.
Güney Çin’de, geçmişi günümüze taşıyan bir kent Lijiang. Gezgin Aynur Koç, şehri Yunnan Eyaleti’nin harikalar diyarı olarak tanımlıyor. “Tarihi kentin daracık sokaklarında, tipik evlerinde hâlâ pek çok etnik grubun mirası yaşıyor. Kentin etrafındaki dağlar ve nehirler sizi bambaşka dünyaya çekiyor. Her taraf etnik grupların kutsal yeri, tarih, doğa, kültür iç içe geçmiş durumda” diyor.
İstanbul, Ankara ve Bursa gibi üç büyük şehre yakınlığı ile Marmara’nın tatil beldeleri hala popüler. Erdek ve Şarköy’ün mavi bayraklı plajları var. Doğası oldukça zengin; bisikletçiler, dalgıçlar, dağcılar, yürüyüşçüler için farklı imkanlar barındırıyor. Konaklamada ağırlık hala pansiyonlarda. Bazı bölgelerde yazlıklar, sezonluk olarak kiraya veriliyor. Marmara sahillerinin eğlence hayatı güneyi aratmıyor.