Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BM Kadının Statüsü Komisyonunun 68'inci Oturumu'nda İsrailli Bakan söz aldığı sırada salonu terk etti.İsrail Sosyal Eşitlik ve Kadının Gelişimi Bakanı May Golan'ın konuşmasının ardından salona dönen Göktaş, "Gazze'deki saldırıları şiddetle kınayan Türkiye, derhal ateşkes sağlanması ve insani yardımların hızlı ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması çağrılarını yinelemekte ve Filistin halkının yanında olduğunu belirtmektedir" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşOrmanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTARDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezya’nın başkenti Jakarta’da düzenlenen Türkiye-ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı’nda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan konuşmasında Türkiye'nin dünyadaki sorunlarda oynadığı kritik rollere dikkat çekti.
#Hakan FidanTürkiye’de 100 yılı aşkın süredir faaliyetlerini sürdüren Unilever’in Dünya Başkanı Alan Jope, mevcut ortamda Türkiye’de önemli fiyat artışları yapmak zorunda kaldıklarını belirtti ve “Dünyada enflasyon tepe noktasına ulaşsa da fiyatlar henüz zirveyi görmedi” dedi. Jope, ekonomideki dalgalanmanın süreceğini söyleyerek, Türkiye’deki seçimler için ise “Her sonuç için hazırlıklıyız. Demokrasinin kazanmasını umuyorum” yorumunda bulundu.
#Jope VolatiliteninAzerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10. Küresel Bakü Forumu’nda “Şimdi artık barış yapma zamanı. Barışçıl müzakereler yapmak için Kasım 2020'de girişimde bulunduk. Beş ana ilke var ve bunlar Ermenistan ile barış anlaşmasının temelini oluşturabilir” dedi.
#AzerbaycanBalıkesir’de gerçekleşecek Dünya Habitat Günü etkinliği öncesinde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Milletinin barınma ihtiyacını gideren, sosyal devlet ilkesinden asla taviz vermeyen Türkiye, dünyaya örnek olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanımız, milletimizden gelen yoğun talep üzerine, bizlere altyapısı tamamlanarak milletimize sunduğumuz konut amaçlı arsa sayısını 1 milyona çıkarma talimatını verdiler. Halihazırda devam eden çalışmalarımızı daha da hızlandırdık" ifadelerini kullandı.
#Murat KurumBalıkesir’de gerçekleşecek Dünya Habitat Günü etkinliği öncesinde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Milletinin barınma ihtiyacını gideren, sosyal devlet ilkesinden asla taviz vermeyen Türkiye, dünyaya örnek olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanımız, milletimizden gelen yoğun talep üzerine, bizlere altyapısı tamamlanarak milletimize sunduğumuz konut amaçlı arsa sayısını 1 milyona çıkarma talimatını verdiler. Halihazırda devam eden çalışmalarımızı daha da hızlandırdık" ifadelerini kullandı.
#Murat KurumRusya-Ukrayna savaşıyla birlikte gündemden düşmeyen gıda krizi, uzun yıllardır açlıkla mücadele eden ülkelerin durumunu daha da kötüleştirdi. Oxfam’ın Avrupa Birliği Gıda Uzmanı Hanna Saarinen, “Dünya eşi görülmemiş bir açlık krizine doğru ilerliyor. Şu an yaşadıklarımız başımıza gelebilecek en kötü senaryoydu. Eşitsizlik ve yoksulluk, açlığın ana nedenleri. Herkes için çalışan bir gıda sistemine ihtiyacımız var” dedi.
#Gıda KriziKalp damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Özalp Karabay, kadınların kalbinin çok özel ve hassas olduğunu söyledi, “Toplumların gelişebilmesi ve modernleşebilmesi için unutulmaması gereken en önemli unsur kadınlarımızın kalp sağlığının korunması, eşit haklara sahip özgürce yaşamaları ve kadın-erkek eşitliğinin toplumda topyekûn kalkınmanın temeli olması gerekliliği” dedi.
#1Rusya-Ukrayna krizinin giderek büyümesi ve Ukrayna topraklarında yaşanacak bir savaş ihtimalinin büyümesiyle birlikte Avrupa'da mülteci akını endişesi baş gösterdi. Polonya, Slovakya, Romanya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin Ukrayna'dan gelecek mülteciler için hazırlıklarına çoktan başladığı bilgisi verildi. Ancak bu hazırlıklar dünya çapında tepki topladı ve Avrupa'nın göçmenler konusundaki ikiyüzlü tavrı eleştirildi.
#Ukraynaİçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Türkiye'de halen 3 milyon 700 binin üzerinde Suriyelinin yaşadığını söyleyerek, "325 binin üzerinde farklı uyruklardan uluslararası koruma altında yabancıya ek olarak, 1 milyon 200 binden fazla ikamet izni sahibi de ülkemizde yaşamaya devam ediyor" dedi.
#İsmail ÇataklıYeteneği, ülke sınırlarını aşan başarısı, gördüğü ilgi ve yakışıklılığı zaten cepte. Ama o, bunlara ek olarak toplumsal meselelere olan duyarlılığıyla da apayrı bir yerde duruyor. Oyuncu Kerem Bürsin, şimdi de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için yürütülen ‘HeForShe’ hareketinin sözcüsü olarak karşımızda. Üstlendiği sorumluluğu “Eşitsizliğin bir öznesi de erkekler olduğu için onların da bu mücadeleye dahil olması lazım. Çünkü sorun bizden kaynaklı” diye anlatıyor. Bürsin’le kadın haklarından toplumsal cinsiyet eşitliğine, özel hayatından aşka uzun bir sohbete başlıyoruz.
#Kerem BürsinBaşkalarının, insan olmayan canlıların, gezegenin meselelerini mesele edinmek doğuştan getirdiğimiz bir duygusal beceri mi yoksa öğretilebilen, deneyimle, görerek geliştirilebilen bir yetkinlik mi? Bana sorarsanız, mesele etmeyi ve bir sonraki aşamaya geçip, bu meselenin çözümüne yönelik aksiyon almayı öğreniyoruz ve başkalarına öğretebiliriz.
#DOÇ. DR. ITIR ERHART KİMDİR?Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin Trabzon il kongresinde Trabzon-Erzincan Yüksek Hızlı Tren Projesi güzergâh etüt çalışmalarının gelecek yıl bitirileceğini açıklaması, Samsun-Sarp demiryoluna değinmemesi bölge halkını oldukça üzdü.
#YazarCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) küresel salgını karşısında çok uzun zamandır ilk defa dünyadaki herkesin aynı durumdan etkilendiğine dikkati çekerek, "Dünyanın zengin ve güçlü ülkeleri küresel kriz ve sorunlarla başa çıkmada adaletsiz ve açgözlü kalırsa, küresel kaos ve adaletsizlik artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
#İbrahim KalınSon dakika haberi.. Son dönemde bilimin covidize ve politize olduğunu söyleyen Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, “Çok sayıda aşı programı dünyanın pek çok yerinde hızla ilerliyor ve insan testleri son aşamalarında. Bu aşılardan birçoğu başarılı olacak, ben bu konuda çok iyimserim. Önümüzdeki 6 ay içerisinde önemli ve somut gelişmeler olacağını düşünüyorum. Aşının ne zaman elde olacağı sorusunu kimin için ne zaman elde olacak diye düşünmek lazım. Sağlık hizmetine kolay erişen ve sosyo-ekonomik düzeyi yüksek gruptaysanız bu aşı size daha hızlı ulaşacak. Birinci grupta insana 2021 yılında, diğer gruplara 2023 yılında ulaşabilir. Ancak bizim için daha büyük bir tehlike var, o da iklim krizi. İklim krizi koronavirüsü mumla aratabilir” diye konuştu.
#GazetehaberleriIMF’de üst düzey göreve getirilen Türk ekonomist Ceyla Pazarbaşıoğlu’yla yeni görevi öncesinde sohbet ettik. IMF’nin itfaiye gibi salgının ateşini düşürmeye çalıştığını söyleyen Pazarbaşıoğlu, “Modern zamanlarda benzeri olmayan büyüklükte bir sağlık krizi. Tarih, politika yapıcıların pandeminin getirdiği benzeri görülmemiş zorlukları nasıl ele aldıklarını izliyor. Onların cevabı, bu felaketin tarihinin nasıl yazılacağını belirleyecek. Dünyada bu süreç kolay geçmeyecek. Salgın öncesi hızlı bir küresel borç birikimi dalgasının zirvesindeydik. Şimdi daha çok tsunamiye benziyor” diyor.
#Kemal DervişDeneyimli gazeteci Marc Engelhardt’ın yayına hazırladığı ‘Sığınmacı Devrimi’, Alman muhabirlerin izlenimleri üzerinden 21 mültecinin hikâyesini anlatan çarpıcı bir kitap. Gazeteciler, son yıllarda yaşananların ‘sığınmacı krizi’ değil ‘sığınmacı devrimi’ olduğunun altını çiziyor.
#Sığınmacı Devrimi