Ertuğrul Fırkateyni, 1890 yılında Japonya Kaşinozaki burnunda batmış ve 1891 yılında batan gemiden çıkarılan şehitlerin gömüldüğü yere ise şehitlik inşa edilmiştir. Oradaki anıtın üzerine ise Japonca ve Türkçe metinlerden oluşan bir metin yazılmıştır. İşte, Ertuğrul Fırkateyni hakkında merak edilen detaylı bilgiler
#Ertuğrul FırkateyniTCG Kınalıada Korveti, Türkiye ile Japonya Arasındaki İlişkilerin Tesisi'nin 100'üncü Yıl Dönümü ve Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya Seyri'nin 134'üncü yıl dönümü kapsamında 8 Nisan-21 Ağustos 2024 tarihleri arasında yaptığı 19 ülkedeki 23 liman ziyaretini tamamlayarak Türkiye'ye döndü. 27 bin 280 deniz mili mesafe kat eden TCG Kınalıda, Foça Deniz Üs Komutanlığı'nda törenle karşılanırken, personelin aileleriyle buluşmasında duygusal anlar yaşandı. Bu arada buluşma sırasında Teğmen Ömer Faruk Çil, limana kendisini karşılamaya gelen kız arkadaşı Ecem Kumtaş'a sürpriz evlilik teklifinde bulundu. Genç kızın teklifi kabul ekmesiyle parmağına yüzük taktı.
#TCG KınalıadaJAPONYA’ya yapılan ziyaretten dönerken 1890 yılında Pasifik Okyanusu’nda 550 denizcisiyle batan Ertuğrul Fırkateyni’nde sürdürülen kazı ve kurtarma çalışmalarının bu yılki etabında; birçok yeni eser daha ortaya çıkarıldı. Eserler arasında askerlere ait giysilerin yanı sıra gemiye ait bir mayın da bulundu. Bu yılki hedefin, geminin kasasına ulaşmak olduğu belirtildi.
#BodrumJAPON Kralı Meiji'yi ziyaret ettikten sonra dönüş yolunda, Wakayama'ya bağlı Kuşimoto açıklarında, 1890 yılında, 550 denizcisiyle sulara gömülen Ertuğrul Fırkateyni için başlatılan kazı ve kurtarma çalışmalarında gün ışığına çıkarılan 8 bin 300 eserden 500'ü 2 Nisan'da İstanbul Deniz Müzesi'nde sergilenecek.
#Ertuğrul Fırkateyni SergisiJAPON imparatoru Meiji’ye yapılan ziyaretten dönerken 1890 yılında Pasifik Okyanusu’nda 550 denizcisiyle batan Ertuğrul Firkateyninde yapılan kazı ve kurtarma çalışmalarında geminin kasasından savrulan, Japon, İngiliz ve Hong Kong’a ait altın, gümüş ve bronz paralar bulundu. 20 metre derinliğindeki bir mağarada, Başka bir batığın bulunmadığı bölgede bulunan paralar, sergilenmek üzere Kushimoto kentindeki Türk Müzesi yetkililerine teslim edildi. Kasanın bulunması için su altında çalışmaların sürdüğü bildirildi.
- Yaklaşık 4 yıl aradan sonra başlayacak Ertuğrul Fırkateyni'ni araştırma çalışmalarına Mersin Deniz Ticaret Odası sponsor oldu - Proje Başkanı Turanlı: "Hedefimiz Japonya'da Türkiye'yi tanıtmak, Mersin ve Japonya arasında kültür köprüsü oluşturmak ve en önemlisi de binbir zorlukla oraya giden ve hayatlarını iki ülkenin dostluğu için feda eden 550 şehidimizin anısını canlı tutmak"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kushimoto Feneri'nin bulunduğu kıyıda 124 yıl önce temelleri atılan dostluk ilişkilerinin gelecekte de ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinde büyük katkıları olacak" dedi.
#JaponyaYOLUMUZ Edirne... Dün başlayan Trakya Üniversitesi’nin düzenlediği 12 Balkan ülkesinden 51 üniversite rektörü ile Türkiye’den 12 rektörün katıldığı Balkan Eğitim Konferansı’nı izlemek istiyoruz. TEM’den 200 kilometre gidiyoruz, tarım alanlarında hoş olmayan görüntülerle karşılaşıyoruz.
Japonya'nın güney ucunda, Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan Oşima Adası'ndaki Türk Müzesi ve Şehitliği, bölgenin en çok ziyaret edilen tarihi mekanları arasına girdi. Japonlar'ın gönüllü çalıştığı, Ertuğrul Firkateyni faciasından geriye kalanların sergilendiği müze ziyaretçi akınına uğrarken, Türkiye'de yeterince tanınmaması üzüntü yarattı.