Okyanustaki Türk müzesine dünya hayran

Güncelleme Tarihi:

Okyanustaki Türk müzesine dünya hayran
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2007 12:11

Japonya'nın güney ucunda, Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan Oşima Adası'ndaki Türk Müzesi ve Şehitliği, bölgenin en çok ziyaret edilen tarihi mekanları arasına girdi. Japonlar'ın gönüllü çalıştığı, Ertuğrul Firkateyni faciasından geriye kalanların sergilendiği müze ziyaretçi akınına uğrarken, Türkiye'de yeterince tanınmaması üzüntü yarattı.

Türk Müzesi ve Şehitliği'ni, Japonya'nın güney bölgesi Wakayama'nın Kuşimoto kenti yakınlarında, 15 Eylül 1890'da yaşanan, 550 denizcinin şehit düştüğü Ertuğrul Firkateyni faciasının ardından Kuşimotolular kurdu. Firkateynin battığı yere 400 metre mesafede Oşima Adası'nda Kaşhinozaki Burnu kayalıklarının tepesine 15 Eylül 1891'de Türk denizcilerin anısına anıt diken Kuşimotolular, 5 Nisan 1929'da, belediyenin desteğiyle Ertuğrul Şehitliği'ni düzenledi. 1937'de Tokyo Büyükelçisi Husret Gerede'nin aracılığı, Wakayama Valiliği'nin kararıyla şehitlik yenilendi. 1974'te Kuşimoto Belediyesi ve Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği'nin işbirliğiyle şehitliğin yanına Türk Müzesi yapıldı.

Ertuğrul batığından Kuşimotolu balıkçılar tarafından çıkarılan ilk eserler müzeye konularak sergilenmeye başlandı. Ertuğrul'un komutanları, personelinin fotoğrafları ve eşyalarının sergilendiği müzede ayrıca Atatürk Köşesi oluşturuldu. Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un ziyareti sırasında imzaladığı ay yıldızlı milli takım forması müzedeki yerini aldı. Kuşimoto kentinin kardeş şehir olduğu Mersin ve Yakakent'ten gönderilen hediyelikler de müzeye konuldu.

Türk Müzesi ve Şehitliği kentin kaderini değiştirdi. Bir yılda yaklaşık 125 bin turistin ziyaret ettiği Ertuğrul Müzesi ve Şehitliği ile Ertuğrul Firkateyni ilköğretim okullarının tarih kitaplarında ders olarak okutulurken, Kuşimoto Belediyesi'nin tanıtım kitaplarında ve turistik tesis ve seyahat acentelerinin tur programlarında, mutlaka görülmesi gerekenler listesinin başında yer aldı.

Şehitliğe yakın yerlerde Türk hediyelik eşyaların satıldığı mağazalar açıldı. Japonya'nın doğal güzellikleri ve balıkçılığıyla ünlü, 3 milyon kişinin yaşadığı Wakayama bölgesinin en çok ziyaret edilen tarihi mekanları arasında ilk üçe girmeyi başaran Türk Müzesi ve Şehitliği'ni Deniz Kuvvetleri eski komutanlarından emekli oramiraller Nejat Tümer, Güven Erkaya, İlhami Erdil, Özden Örnek ve son komutan Oramiral Yener Karahanoğlu da ziyaret etti, anı defterini imzaladı.

Türkiye'den 12 saatlik bir uçuş ve 3 saatlik tren yolculuğuyla ulaşılabilen, 20 bin kişinin yaşadığı Kuşimoto yakınlarındaki Türk Müzesi ve Şehitliği'ni ziyaret eden Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği'nde görevli askeri ateşe Deniz Kurmay Albay Murat Saka müze yetkililerinden bilgi aldı. Deniz Kurmay Albay Saka, Türk Müzesi ve Şehitliği'nin Güney Japonya'nın sembolü haline geldiğini belirterek şunları söyledi:

“Japonya’da çok iyi tanınan Türk Müzesi ve Şehitliği'ne ilgi sürekli artıyor. Ertuğrul batığında bu ay başlatılan kazı ve kurtarma çalışmalarında çıkarılacak eserlerle müze çok daha fazla zenginleşecek, daha fazla turist gelecek. Müzemizin Türkiye'de tanıtımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temasa geçeceğiz. TÜRSAB ile işbirliğiyle şehitliğe kültür turları düzenlenebilir. Ülkemizi temsilen dost ülke Japonya'yı ziyaret etmek amacıyla binlerce kilometre yol geldikten sonra yaşamlarını yitiren denizcilerimizi unutturmayacağız. Ertuğrul, Türk- Japon ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir dönüm noktası oldu” dedi. Wakayama Valisi Yoşhinabu Nisaka da kendisini ziyaret ederek gösterilen ilgi nedeniyle teşekkür eden Türk yetkililere, müze ve Şehitliğin daha çok tanınması, ziyaret edilmesi ve firkateynde başlatılan kazı ve kurtarma çalışmaları için desteğini sürdüreceğini söyledi.

Öte yandan, facianın tanıklarından, Türk askerlerini kurtaran Kuşimotolu balıkçılardan Okazaki Oişhi'nin torunu, evli iki çocuk babası 60 yaşındaki Kerem Kiyoşi Oişhi müze müdürlüğünü üstlenirken, 20 yaşındaki kızı Ece Wişkumi Oişhi de Türk el sanatlarından süslemeler ve hediyelik eşyalar yaparak satışa sundu.

Müze Müdürü Oişhi “Dedelerimizin kurtardığı Türk askerleri kasabamızın tarihine iyilikleri ve hoşgörüleri ile damgalarını vurdu. Burada her evde Türk izlerine ve isimlerine rastlayabilirsiniz. Her evde bir Türk anısı vardır. Dedem ve babamın gönüllü olarak bakımını üstlendiği, bekçilik yaptığı mekanda şimdi ben müdürlük yapıyorum, kızım da benimle çalışıyor. Torunlarım da Türk askerlerinin anılarına ve eserlerine sahip çıkmayı sürdürecek” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!