Rahim ağzı kanseri riskini büyük oranda azaltan HPV aşısının ücretsiz yapılması için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Maliyeti nerdeyse 2 bin TL'yi bulan bu aşı ücretsiz olmalı ve rutin aşılar listesine alınmalı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye özel anlattı...
#HPV AşısıBirçoğumuz kanserle ilgili bilgiye sahip olsak da harekete geçmek ve tedavi olmak için geç kalıyoruz. Bu durum kanserin dünyadaki ölüm sebeplerinde zirvede olmasına sebep oluyor. her gün binlerce kişi geç kalınmış teşhis sebebiyle hayatını kaybediyor. Çünkü gerçek anlamda kanseri tanımıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Attila Okur, rahim ağzı kanserine dair detayları ve korunma yöntemlerini anlattı.
#Rahim Ağzı KanseriÜlkemizde ortalama menopoz yaşı 47 olarak kabul ediliyor. Kadınlar 40’lı yaşlardan itibaren fizyolojik olarak birçok değişim yaşıyor. Bu değişimler bazı sağlık problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Jinekolojik hastalıklardan korunmak adına ciddiye alınması gereken önemli belirtiler bulunuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Suat Karataş, 40 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Hpv Neden OlurManisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, "Erken yaşta cinsel ilişki, çok sayıda cinsel eş, eşin başka cinsel partnerlerinin olması, kötü hijyen, sigara ve kötü beslenme gibi diğer faktörler, rahim ağzı kanserine neden olan insan papillom virüsünü (HPV) tetiklemektedir" dedi.
#Rahim Ağzı Kanseri AşısıCinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) hem dünya hem de Türkiye için halk sağlığı sorunu. DSÖ’nün tahminlerine göre yılda 340, günde 1 milyon kişi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonla (trikomonas, klamidya, bel soğukluğu, frengi, genital uçuk ve siğiller, hepatit B, vb.) tanışıyor
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) hem dünya hem de Türkiye için halk sağlığı sorunu. DSÖ’nün tahminlerine göre yılda 340, günde 1 milyon kişi bu sorunla (trikomonas, klamidya, bel soğukluğu, frengi, genital uçuk ve siğiller, hepatit B, vb.) tanışıyor.
Operatör Dr. Osman Denizhan Özgün, kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık yüzde 40-45’ini oluşturan jinekolojik kanserlerin giderek artış gösterdiğine dikkat çekerek, korunmak için her yıl en az bir kere muayene olunması ve gerekli taramaların tamamlanarak uzman hekim tarafından incelenmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, her gün 1 milyon insan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (CYBE) birini kapıyor. Son 20 yılda CYBE’nin kontrolüne yönelik çabaların çoğalmasına rağmen, artan nüfusun etkisiyle bulaşmalarda azalma yaşanmadı. Klamidya, gonore (bel soğukluğu), HPV (Human Palipoma Virus), hepatit B ve genital herpes gibi bazı CYBE’ler genellikle hiçbir belirti vermiyor.
Sevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPV