Cenevre’de kurulan Movement Health 2030 Vakfı’nın bugüne kadar 30 ülkede uygulamaya koyduğu sürdürülebilir sağlık sistemi için Türkiye’de çalışmalar başladı. Geçen hafta yapılan çalıştayın ardından Sağlık Bakanlığı ile birebir görüşmeler için hazırlık yapıldı. Önleyici sağlık ve erken tanı politikalarına tavsiye niteliğindeki ilk rapor, Eylül 2023’te açıklanacak.
#Movement Health 2030 Vakfı2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkAİLE ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık, "Otizmli bireylerin çalışma hayatına ve toplumsal hayata dahil olmalarına katkı sağlayacak 30 eylem alanına ilişkin 78 faaliyeti hayata geçirmiş olacağız" dedi.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanıGelişmiş ülkelerde yeni HIV tanısı alan sayısı giderek azalıyor. Bizdeyse vakalar artıyor. HIV’i onlar gibi başarılı şekilde önleyebilmek için yapılacakları uzmanlar anlattı: “Anonim test merkezleri yaygınlaştırılmalı, evde test kitlerine ruhsat verilmeli, koruyucu ilaçlar ücretsiz reçete edilmeli.”
#Dr. Ecz. Metin UyarErken çocukluk dönemi, insan yaşamının ilk sekiz yılını kapsayan dönem olarak kabul edilir. Erken çocukluk döneminin insan gelişimine temel oluşturacak becerilerin ve alışkanlıkların kazanıldığı kritik bir dönem olduğunu tüm dünya tarafından kabul edilir. Öğrenme yaşam boyu devam eder ve bu dönemde yaşamın hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı bir gelişme ve öğrenme süreci yaşandığını gösterir.
#Sosyo-Kültürel KuramOtizmli bireylere genelde bebek yaşta teşhis konsa da bu her zaman mümkün olmuyor. Tıpkı muhabirlik yapan Rebecca Dingwell gibi… İşte 28 yaşına kadar otizmli olduğunu bilmeden yaşayan ve hayata ayak uydurmaya çalışan Dingwell’ın kendi kelimeleriyle hikayesi…
#OtizmCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sağlık alt yapımızın güçlü olması, ekosistemin bir eş güdüm halinde çalışıyor olması ve Cumhurbaşkanımızın bu krizi anbean yönetme becerisi bizi diğer ülkelerden göreceli olarak çok daha iyi bir noktaya getirmiş durumda. Yerli solunum cihazı üretildi, bunun 100 küsür tanesi de teslim edildi. Mayıs ayı sonuna kadar 5 bin tane üretilecek ve teslim edilecek." dedi.
#İbrahim KalınDown sendromlu, ostistik ve diğer gelişim bozukluklarına sahip bireylerin durumlarına çözüm Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla umutlanan aileler ve bu konuda çalışan STK’lar öncelikle eğitim sorununa çözüm bulunmasını istiyor.
#Tohum Otizm VakfıTürk Radyasyon Onkolojisi Derneği, kanser hastalığının erken tanısının konulabilmesi, tarama programlarının sağ kalıma katkısının belirlenebilmesi, tedavilerin başarıları ve gelecekteki projelerin belirlenebilmesi için doğru istatistiklerin önemli olduğunu bildirdi.
Türkiye'de 500 bin şizofreni hastası var. En büyük sorunları hastalıkları öğrenildiğinde toplumsal olarak "damgalanma." En az yüzde 50'si ise düzgün bir biçimde tedavi göremiyor. Türkiye Psikiyatri Derneği 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde şizofreniye dikkat çekti. Dernek adına yapılan yazılı açıklamada Türkiye Psikiyatri Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Esen Danacı ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu'ndan Doç. Dr. Haldun Soygür hastalıkla ilgili şu noktalara dikkat çekti:
#ŞizofreniYeditepe Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, son yıllarda akciğer kanserinde en umut verici sonuçların, hastaların kendi savunma sistemlerini yeniden aktive olmasını sağlayan 'immünoterapi' çalışmalarından gelmeye başladığını belirterek, "Kısa bir gelecekte buna dönük ilaçların piyasaya çıkması bekleniyor” dedi.
Türkiye'de ortalama yaşam süresi artıyor ve süre arttıkça da "yaşlı bakımı" önemli bir konu haline geliyor. Her 100 yaşlıdan 8'inde bunama görülüyor. Bunların yüzde 70'i ise Alzheimer hastası. Türk Psikiyatri Derneği, 21 Eylül Alzheimer günü için hem bu hastalığı yaşayanlara hem de onlara bakan yakınlarına desteğin önemine dikkat çeken bir açıklama yaptı. Açıklamada şu sözlere yer verildi: