Soru: 1975 doğumluyum. 24.11.1999 da sigortalı oldum ve 2000 yılında yedek subay olarak 16 ay askerlik yaptım. 1 yıl olan 4/C süremi 450 gün olarak prim günlerime ilave ettiler. Halen çalışıyorum. SGK’dakiler fiili hizmet zammı süremin olduğunu, 2002 den önce yedek subaylık yaptığım için sigorta girişimin 90 gün geri geleceğini, geri çekildiğindeki tarih EYT kapsamına girdiği için bana emekli olabilirsiniz dediler ve yazılı da verdiler. Sürem geldiğinde SGK’ya gittiğimde emekli aylığı bağlama servisindekiler böyle bir şeyin olmadığını, emekli olamayacağımı söylediler. Gözlemlediğim kadarıyla fiili hizmet zammının tam olarak nasıl uygulanacağını bilmiyorlar. Benim hakkım var mı, yok mu? Şuan 6039 günüm var. Erman İ.
#EYTSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Önümüzdeki dönemde Aile Kalkanı Programı'nı devreye alıyoruz. Öncelikle bir Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. Bu banka üzerinden öncelikli olarak ev hanımlarının emekli olmasıyla ilgili destekler vereceğiz" dedi.
#Mustafa VarankÇalışma şartları ağır olan meslek dallarında hizmet veren işçilerin daha erken zamanda emekli olmasını amaçlayan hak türüne yıpranma payı denmektedir. Yıpranma payı olan meslek dallarına örnek vermek gerekirse demir çelik fabrikası, emniyet, askeri görevler verilebilmektedir. Bu örnekler toplamda 45 iş koluna kadar uzamaktadır. Yıpranma payının ne olduğundan nasıl alındığına ve hesaplamanın nasıl yapıldığına dair detayları derledik.
Yıllardır fiili hizmet zammı bekleyen sağlık çalışanlarına bu hak verildi. Yeni düzenleme ile başta doktor, hemşire, eczacı olmak üzere sağlık alanında çalışanlara yılda 60 gün yıpranma payı hakkı tanındı. Böylece 400 bine yakın çalışan erken emekli olabilecek.
#Noyan DoğanSağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren yıpranma payı uygulaması için meraklı bekleyiş sürüyor. Binlerce sağlık çalışanının torba yasa ile çıkmasını beklediği yıpranma payı detayı, beraberinde birçok soruyu da getirdi. Sağlık alanında doğrudan görev alan çalışanların faydalanabileceği yıpranma payı, erken emeklilik imkanının da önünü açmış olacak. Peki, sağlık çalışanlarının merakla beklediği yıpranma payı geriye dönük uygulanabilecek mi? İşte merak edilen bazı detaylar
#Yıpranma PayıMHP'nin seçim beyannamesi iki bölümden oluşuyor. İlk bölümünde 15 Temmuz darbe girişiminin ardından halk oylamasına giden süreç ve cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin gerekçeleri ve neler getirdiği ile Cumhur İttifakı'nın hedefleri yer alıyor. Bahçeli, bildirgeyi açıklarken "İşte Milliyetçi Hareket, işte fazilet, işte adam gibi adamlık" dedi. Bahçeli'nin bu sözlerini salonda bulunanlar ayakta alkışladı. Bahçeli, "İYİ Parti de dahil alayı PKK'lı Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istiyorlar. Buradan diyorum, pişmanlık yaşayan, hatasını anlayan her ülküdaşım ile kucaklaşmaya hazırım" dedi..
#MHPResmi Gazete’de dün yayımlanan KHK ile ekonomi dünyasını da yakından ilgilendiren birçok karar alındı. Kararnameyle OHAL döneminde memurların istifasıyla ilgili sıkıntılar giderilirken, milli savunma ve güvenlik ihtiyaçları için yapılan silah alımları da vergiden muaf tutuldu. Ayrıca, TMSF’nin kontrolündeki şirketlerin yeni şirket kurabilmesinin yolu açıldı.
#OHALKaradeniz Teknik Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan bir hizmetlinin radyasyona maruz kaldığı gerekçesiyle açtığı davada Danıştay’ın 'yıpranma' hakkı tanıması, bu konuda adım atılmasını bekleyen sağlık çalışanlarını umutlandırdı. Sağlık çalışanlarına da yıpranma hakkı geliyor. Danıştay'ın verdiği 'yıpranma' kararı emsal oldu.
#Sağlık ÇalışanıYıpranma payı ile birlikte sağlık çalışanlarına erken emeklilik konusunda yeni bir fırsat geliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanları için uzun süredir konuşulan yıpranma payının detaylarına değindi. Bakan Akdağ, sağlık çalışanlarına yıpranma payı hakkının yakın zamanda uygulanabileceğini dile getirdi. İşte, Bakan Akdağ'ın sağlık çalışanlarıyla ilgili verdiği demecin detayları
#Yıpranma PayıSağlık çalışanlarına sağlanacak yıpranma hakkının detayları ortaya çıkmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı hazırlıklara göre, sağlık çalışanları sadece mesai saatleri dışında tuttukları nöbetler için yıpranma hakkından yararlanabilecekler. Ayda ortalama 7 gün mesai saatleri dışında 8 saat çalışan bir sağlıkçının 2.5 yıl erken emeklilik hakkı elde edebilmesi için 82 yıl çalışması gerekecek.
#Sağlık ÇalışanlarıKamuda erken emeklilik imkanı tanınan mesleklerin kapsamı genişletiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde oluşturulan komisyon, çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık çalışanlarının erken emekli olabilmesi için yapılan çalışmalarda sona yaklaşıldı; öğretmenler, postacılar ve itfaiyeciler heyecanla kendilerine de bu imkanın verilmesini bekliyor.
#MemurTürkiye’de 18 meslekte yıpranma payı bulunuyor. Yıpranma payı ile çalışma koşulları ağır olan mesleklerden daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor. Mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sağlık çalışanlarına bu hakkın verileceğini açıklamıştı. Ardından da maden işçilerinin yıpranma payı hakkında düzenleme planlandığını söyledi. Yıpranma payı isteyen birçok çalışan var, denizciler, hakimler, savcılar, öğretmenler bunlardan bazıları...
Türk Ceza Kanunu’nun çıkarılma sürecinde bir araya gelen kadın kurum ve kuruluşları, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısının kadınlar lehine düzenlenmesi için “Kadınlar İçin Sosyal Haklar Platformu” oluşturarak görüşlerini bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.