Erzurum'un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük kazılarında 7 bin yıl öncesine ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Rabia Akarsu, "Pulur Höyük'te ilk defa Kalkolitik Çağ'dan Erken Demir Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden tabakalanmayı ortaya koymuş durumdayız. 2023 yılı kazıları itibarıyla günümüzden 7 bin yıl önce bu insanların yaşam biçimleri ve geçim kaynaklarının ne olduğuna dair önemli bulgulara ulaştık" dedi.
#ErzurumYolculuk her mevsim güzel olsa da sonbahar çok farklı… Yeşilden sarıya ve turuncuya dönen ağaçların yarattığı renk cümbüşünü yürüyüş yaparak izlemek insana huzur veriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın doğa harikası yürüyüş rotaları hangileri?' diye sorduk. Likya’dan Frig’e, Tarihi Roma Yolu’ndan milli parklara kadar 10 rotayı önerdiler.
#RotaTüm arkeoloji dünyasını karşısına almak pahasına, uygarlığı yaratanların Yunan değil Anadolu halkları olduğunu belgeleriyle ortaya koydu. Adeta bir Kuvayımilliye ruhuyla mücadele ederek antik kent Patara’yı talancılardan korudu. Hocaların hocası Fahri Işık’la Patara’da buluştuk, hem kendi kişisel tarihine hem de medeniyetlerimizin kökenine yolculuk yaptık.
#Prof. Fahri IşıkGümüşhane'nin Kelkit ilçesinde bulunan, Roma’nın 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürdüğü Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda; Urartu döneminden kalma, üzerinde baş tanrı Haldi ile bitki ve hayvan sembollerinin yer aldığı savaşçılara ait bronz kemer ile galeri, seramik parça ve taş figürlere ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım, "Satala Antik Kenti günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar uzanan geçmişe sahip” dedi.
#GümüşhaneÇanakkale’nin Eceabat ilçesindeki Maydos Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, Erken Demir Çağı'ndan kalma koç figürü bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Göksel Sazcı, 10 santimetre uzunluğundaki koç figürünü bu yılki kazılarda bulduklarını belirterek, "Bu koç figürü, bölgede ender bulunan hayvan figürlerinden bir tanesi. Kazı çalışmalarımızda ilk defa böyle bir obje karşımıza çıkıyor" dedi.
#Maydos Antik KentiÇANAKKALE'nin Eceabat ilçesindeki Maydos Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, Erken Demir Çağı'ndan kalma koç figürü bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Göksel Sazcı, 10 santimetre uzunluğundaki koç figürünü bu yılki kazılarda bulduklarını belirterek, "Bu koç figürü, bölgede ender bulunan hayvan figürlerinden bir tanesi. Kazı çalışmalarımızda ilk defa böyle bir obje karşımıza çıkıyor" dedi.
#Maydos Antik Kentiİstanbul'da Beşiktaş'taki Bahçeşehir Üniversitesi Güney Kampüsü'nde bulunan inşaat alanında tarihi kalıntılar tespit edildi. İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bahçeşehir Üniversitesi içinde bulunan inşaat alanında tarihi kalıntılar tespit edilmesi üzerine bölgedeki çalışmaları durdurdu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü arkeologları, alandaki kazı çalışmalarını sürdürüyor. Üniversitenin yakınından geçen metro inşaatındaki çalışmalar sırasında da daha önce Erken Demir Çağı'na ait kalıntılar bulunmuştu.
#Beşiktaşİstanbul Beşiktaş’taki metro çalışmaları sırasında bulunan 3 bin 500 yıllık ve İstanbul’un en eski mezarlıkları olduğu belirtilen kurgan tipi mezarlıkların bulunduğu kazı alanı havadan görüntülendi. Tarihi kalıntılarla ilgili konuşan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan ise, “Bu mezarlarda yatan insanların bir de yerleşim yeri var bu çevrede muhakkak bir yerlerdedir ama nerede olduğunu bilemiyoruz” dedi.
#Beşiktaşİstanbul'da yapımı süren Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının Beşiktaş istasyonda süren arkeolojik kazı çalışmalarında, tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Son olarak Erken Demir Çağı'na ait olduğu değerlendirilen iki mezarın bulunduğu kazı alanında çalışmalar, 5 müzeci ve 45 işçiyle sürdürülüyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Kızıltan, "Derinlere indikçe farklı kültür kalıntılarına rastlıyoruz" dedi.
#İstanbul- Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı Mahallesi'nde tarihi 3 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen tarihi bir kale tespit edildi - YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Top: "Yaptığım araştırmalar sonucu, buranın Erken Demir Çağı'na ait yaklaşık 3 bin yıllık bir kale olabileceği fikrine ulaştım"
Muğla'nın Bodrum İlçesi Turgutreis Beldesi'nde M.Ö. 6'ıncı yüzyılda Leleglerin yaşadığı şehir olarak bilinen Termera Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı. Muğla Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, "İki haftadan beri yaptığım kazı çalışmalarında Erken Demir Çağı'na ait birçok önemli eser çıkarıldı. Bıçak, kama ve porselen kalıntıları bizleri oldukça heyecanlandırdı" dedi.Turgutreis beldesinin Mandıra mevkiinde yer alan ve Aspat Kalesi'nin ana şehri olarak bilinen Termera Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı. Prof. Dr. Adnan Diler'in Bodrum bölgesinde 10 yıl önce yaptığı yüzey araştırmaları sonucunda başlayan kazı çalışması uzun yıllar devam edecek.Sezer ŞAHİNDAŞ/BODRUM/DHA
#HtvhaberYüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Sezer Cihaner Keser, 3 bin 200 yıl önce Erken Demir Çağı'na ait tarihi eser olarak rapor edilmesi üzerine dünyanın en büyük Urartu Müzesi olan 40 bin parça eserin yer aldığı Van Müzesi'nde müze bahçesinde sergilendiğini ortaya çıkardı.
Tekirdağ Menekşe Çatağı Bölgesi’nde bulunan ayçiçeği tarlasının bir bölümünde yapılan kazılarda, MÖ 3000 yılına ait üç iskelet bulundu. Tekirdağ Müze Müdürü Mehmet Akif Işın, ‘Trakya’da ilk kez bu kadar eski iskelet bulundu’ dedi. Öğretim Üyesi Aslı Erim Özdoğan ise, ‘İskeletlerin MÖ 3 bin yılı öncesine dayandığını söyleyebiliriz." dedi.
İber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#TartessosArkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekAnkara’dan yola çıkıp Afyonkarahisar ya da Eskişehir istikametine doğru giderken, Polatlı ilçesini geçtikten sonra kahverengi Gordion tabelası herkesin dikkatini çeker. Fakat çok az kişi arabasının yönünü oraya çevirir. Oysa biraz ötede binlerce yıllık tarihin izleri bizi sessizce bekler. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne ülkemizin 20’nci varlığı olarak giren Friglerin başkenti Gordion kesinlikle görülmeye değer.
#Gordion Antik KentiKırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#Kırıkkale