Güncelleme Tarihi:
Engin ÖZMEN- Jale AVYÜZEN/ KIRKLARELİ,(DHA) - KIRKLARELİ'nde ormanlık bölgedeki SİT alanında yer alan ve erken demir çağına ait olduğu belirlenen taş mezarlar, defineciler tarafından talan edildi. Define bulma umuduyla taş mezarların çoğu kırıldı. 2 metreyi aşan çukurlar açılırken, bazı mezarların kenarlarında kafatasları ve kemikler bulundu.
Kırklareli'nde merkeze bağlı Çukurpınar Köyü mevkiindeki tarihi taş mezarlar definecilerin hedefi haline geldi. Birinci derece arkeolojik SİT alanında yer alan ve Kırklareli Müze Müdürlüğü envanterine göre erken demir çağı M.S. 3'üncü yüzyıla ait mezarlar, kimliği belirsiz kişilerce talan edildi. Üzeri taşla kaplı olan mezarların açılarak kemiklerin ortaya çıkarıldığı ve defineciler tarafından ortada bırakıldığı belirlendi.
Trakya Platformu Yürütme Kurulu üyesi Göksal Çidem, bölgedeki taş ocaklarıyla mücadele sırasında yapılan incelemede mezarların talan edildiğini tesadüfen gördüklerini söyledi. Bölgenin Avrupa'nın en büyük doğa alanlarından birisi olduğunu ifade eden Çidem, "Bulunduğumuz alan Istrancalar. Burası korunması gereken Avrupa’nın en büyük doğa alanlarından birisi. Burada tarihiyle, doğasıyla, ekosistemleriyle mutlak korunması gereken alanlardan bir alan. Biz bırakın korumayı, değerlerimize sahip çıkamıyoruz. Burada geçmiş medeniyetlere ait kaya mezarların yüzlercesi talan edilmiş. Büyük bir alanda çok büyük bir tahribat yaşanıyor. Tahribat sadece tarihle ilgili değil. Tarihi yok etmiyoruz, aynı zamanda doğayı da yok ediyoruz. Bulunduğumuz alanın etrafında iki tane taş ocağı var. Biz taş ocakları için buraya gezi düzenlediğimizde o zaman gördük burada yaşanan tahribatı. Korkunç boyutlarda. Çok geniş bir alanda burada mezarlıklar var. Dileriz bundan sonra gereken önlemler alınır. Bu tarihi yok etmeyiz. Bu tarih gelecek nesillere kadar yaşatılır. Doğasıyla ve kültürüyle birlikte yaşanır" dedi.
Taş mezarların kırılarak açıldığını ve definecilerin kazılarda 2 metreyi aşan çukurlar kazdığını kaydeden Çidem, "Gördüğünüz gibi kafatasları ve kemikler dışarıda. Bu kadar da vahşice tarih nasıl katledilir anlamak mümkün değil. Bir taraftan insanlar bu tarihi doğayı yaşatmak için çaba sarf ederken bir taraftan da birileri yok etmeye çalışıyor. Defineciler, madenciler var. Faaliyeti sona eren ama rehabilite edilmeyen çok sayıda taş ocağı var. Üstelik bunlar doğanın tam ortasında. Yeşil bir alanın içinde saç kıran gibi. Hepsi açılmış ve yok edilmiş" dedi.
Kırklareli Müze Müdürlüğü yetkilileri, envanterde 'Çukurpınar Nekropol Alanı' olarak kayıtlı olan bölgedeki taribatla ilgili inceleme yapacaklarını belirtti. Yetkililer, konuyu İl Jandarma Komutanlığı'na bildirdiklerini söyledi. Kırklareli Jandarma Komutanlığı ekipleri, bölgedeki taş mezarlarda inceleme yaparak konuyla ilgili soruşturma başlattı.
FOTOĞRAFLI