Gelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniErken çocukluk dönemi, insan hayatı boyunca gelişimin en hızlı olduğu ve aktif yaşantılar boyunca temel kavramların kazanıldığı bir dönem. Genel kabulde 0-6 yaş aralığını kapsayan erken çocukluk dönemi, son yıllarda UNICEF gibi birçok uluslararası kuruluş tarafından 0-8 yaş aralığı olarak ele alınıyor.. Hamilelikten başlayan erken çocukluk döneminde çocuk beyni çok hızlı gelişir. Bu dönemde beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, hedeflenen üst düzeye ulaşabilmesi için çocukların sevgi, güven ve huzur dolu bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Ailede yeterli bakım gören, sevildiğini hisseden, doğru beslenen, zihinsel gelişimleri desteklenen çocukların geleceklerini daha sağlam temeller üzerine inşa edecekleri aşikâr. Bu nedenle erken çocukluk dönemi çok önemli.
#Konuk YazarÇocuklar doğuştan getirdikleri merak ve keşfetme duygusuna ilk olarak aile ortamında karşılık bulurlar. Çevrelerinde olup bitenleri algılamak, tanımak ve anlamlandırmak için tüm duyularını kullanırlar. Böylece günlük yaşantı içerisinde gerçekleşen bu keşifler sayesinde bilime ilişkin temel kavramlar ve bilimsel süreç becerileri, bebeklik kadar erken bir dönemde edinilmeye başlar. Bu nedenle, çocukların ilk öğretmenleri olan ebeveynler, bilim eğitimindeki rollerinin farkında olmalı.
#Konuk YazarMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye’de okul öncesi eğitim seferberliği kapsamında hayata geçirilen çalışmalarla 2023 Erken Çocukluk Eğitimi Vizyonu’nun ele alınacağı ‘Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Zirvesi’ 9-10 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek.
#UNICEFTeknoloji günlük hayatımızın bir parçası oldu ve günümüzde okul öncesi dönem çocuklarının da teknolojik araçlara olan ilgilerinin giderek artıyor. Okul öncesi dönem çocukları teknolojik araç-gereçlere kolayca ulaşabildikleri bir çağda dünyaya geldiler. Neredeyse her evde bulunan teknolojik araçlar çocukların ilgisini çekiyor.
#Konuk YazarBirçok ebeveyn okula gitmemek için türlü bahaneler üreten çocuklarıyla ne yapacağını bilmeden baş başa kalabiliyor. Bu durum bazı çocukların yetiştirilme şekli ya da mizaç olarak sessiz ve içine kapanık olmasından bazısının ise evlerinde bir sorun ya da zorlu bir durum olmasından kaynaklanabiliyor.
#Konuk YazarÜlkemizde erken çocukluk çağındaki çocukların çoğu şimdiye kadar ilköğretimden hemen önce, bazıları da iki sene kadar önce bir okul öncesi eğitim kurumuna gidebiliyor. Son düzenlemeyle artık ilköğretimden önce bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu hale getirildi ki bu çok iyi bir gelişmedir. Aslında çok daha erken yaşlardan itibaren çocuklarımız okul öncesi eğitim kurumunda eğitim almalıdır.
#Konuk YazarTürk inşaat sektörünün dünyadaki temsilcisi Rönesans Holding, iklim krizinden biyoçeşitliliğe, yeşil enerjiden dijital dönüşüme kadar birçok alandaki projeleriyle de ön plana çıkıyor. Holdingin dünya çapında elde ettiği sonuçların arkasında “En büyük projemiz insanla” anlayışı yer alıyor.
#Sponsorlu İçerikCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Okul öncesi eğitim, çocukların dil gelişiminde, sosyal ve duygusal becerilerinin güçlenmesinde son derece önemli bir yere sahip. Ve bu çocuklar akademik hayatlarında çok daha başarılı oluyorlar" dedi.
#Emine ErdoğanMilli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin geleceğini belirleyen anaokullarında olağanüstü bir atılım yaptı. Türkiye’de 2006’dan beri yılda ortalama 150 anaokulu açılırken, son 10 ayda bu rakam 1400’e çıktı. Bu dönemde 10 bin 100 ana sınıfı açıldı. Yıl sonuna kadar açılacak anaokulu sayısının 3 bine çıkması planlanıyor. Tüm çocukların anaokulu eğitimi alması hedefleniyor.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde hayata geçirilmesi planlanan 3 bin anaokulundan 150’sinin toplu açılışını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “2022 yılı sonuna kadar yüzde 78 olan 5 yaş okullaşma oranı, yüzde 100’e çıkarılacak” dedi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Avcılar'da katıldığı '150 Anaokulu Toplu Açılış Töreni'nde, “Bugün 150 anaokulumuzun açılışını yapıyoruz. Yaklaşık 30 bin yavrumuz bu eğitim yuvalarında akademik hayatlarına ilk adımlarını atacaklar. Elbette hedeflerimiz bundan çok daha büyük. Mevcut 2 bin 782 anaokuluna ek 3 bin, mevcut 30 bin anasınıfına ek 40 bin anasınıfı daha açacağız" dedi.
#Emine ErdoğanGeçmişten günümüze yapılan birçok araştırmanın sonuçları geleneksel yaklaşımın aksine bilgiyi bireyin kendisinin yorumlandığı ve oluşturulduğu savunulur. Bu görüş, çocuk merkezli yaklaşımının benimsenmesini sağlar. Çocuklara evde ve okulda bu yaklaşımla oluşturulan deneyimlerle karar verebilen, farklı çözümler üretebilen sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmesini sağlar.
#MatematikOyun. insanlık tarihi boyunca çocuğun en sevdiği bıkmak ve bilmediği uğraşı olmuştur. Tüm gün oyun oynayan ya da oynamak isteyen çocuklarınızın boş vakit geçirdiğini ya da sadece eğlendiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ihtiyacı olan oyun, çocukların gelişiminin de en büyük destekçisidir. Tarihin en eski dönemlerinden beri oyun ve oyuncaklar, çocuğun günlük yaşamının odak noktasında yer alır. Oyuncağın ve oyunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı zamanda, oyun ve oyuncaklar, ortaya çıktıkları dönemlerin günlük yaşamına ayna tutan sessiz tanıklardır. Zamana ve kültüre coğrafyaya göre değişir ama yok olmazlar..
#DOÇ. DR. NALAN KURU KİMDİR?Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve beraberindeki heyeti kabul etti. Meyer-Landrut, görüşmede yaptığı konuşmada eğitimde işbirliğinin devamı vurgusunda bulundu.
#Mahmut ÖzerÖzer, Avrupa Birliği ile eğitim alanında iş birliğimizin uzun yıllardır devam ettiğini hatırlatarak “Karşılıklı öğrenmenin, iyi uygulama ve politikaların, bilgi ve deneyimin paylaşılması çerçevesinde eğitim alanında yapılan iş birliğine büyük önem vermekteyiz. İlerleyen süreçte ‘Avrupa Eğitim Alanı ve Sonrası için (2021-2030) Eğitim ve Öğretimde Avrupa İş Birliği Stratejik Çerçevesi’ kapsamında iş birliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
#Milli Eğitim BakanıErken çocukluk dönemi, insan yaşamının ilk sekiz yılını kapsayan dönem olarak kabul edilir. Erken çocukluk döneminin insan gelişimine temel oluşturacak becerilerin ve alışkanlıkların kazanıldığı kritik bir dönem olduğunu tüm dünya tarafından kabul edilir. Öğrenme yaşam boyu devam eder ve bu dönemde yaşamın hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı bir gelişme ve öğrenme süreci yaşandığını gösterir.
#Sosyo-Kültürel KuramTürkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği ve Erken Çocukluk Eğitimi Dünya Organizasyonu (OMEP) Türkiye Milli Komitesi işbirliğiyle 23-25 Nisan'da çevrimiçi yapılan "2020-2021 Okul Öncesi Eğitim Konuşmaları-Çocuğa Bakış ve Güncel Eğilimler" etkinliğinin sonuç bildirgesinde, öğretmen-aile-çocuk üçgeninden kaliteyi inşa etmenin gerekliliği vurgulandı.
#OMEPYaşamın her evresi, kendine özgü gereksinimler, özellikler ve gelişimsel performanslarla tanımlanır. Ancak, yaşam döngümüz içinde dinamik bir etkileşim içinde olan her bir evre kendinden önceki ve sonraki evreden bağımsız düşünülemez. Özellikle de erken çocukluk olarak tanımlanan 0-6 yaş döneminde, kazanılan bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklar, tecrübeler, maruz kalınan olanak ve sınırlılıklar, yaşam boyu etkisini devam ettirir. Erken çocukluk yıllarındaki doğru başlangıçlar, çocukların hayata güçlü ve sağlam adımlarla başlamasının garantisidir ve tüm yaşamı etkiler.
#ÇocukResmi Gazete'de yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına göre, MEB tarafından, pandemi süreci ve gelişecek yeni durumlara göre, öğrenci devamı takip edilerek devamsızlık raporu hazırlanacak. Türkçe ve matematik derslerinden temel düzeydeki kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen üçüncü sınıf öğrencilerine ilkokullarda yetiştirme programı kapsamında eğitim verilecek. 4, 8 ve 10’uncu sınıf düzeylerindeki öğrencilerin, üst düzey zihinsel becerileri ve kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri ABİDE araştırması kapsamında belirlenecek. EBA'nın etkin kullanımının sağlanması amacıyla sisteme eklenen ders destek materyallerinin ve uygulamaların sayısı arttırılacak. Yükseköğretimde, meslek icra yetkisi veren hukuk, sağlık ve mühendislik alanlarının asgari başarı puan şartı artırılacak ve bu uygulamanın kapsamı genişletilecek.
#Eğitim‘Erken Çocukluk Eğitimi Tanıtım Toplantısı’na katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Çocuklarımız için Erken Çocukluk Eğitim Takvimi hazırladık. Bir velimiz veya öğretmenimiz, '365 gün boyunca bir çocukla ne yapılır, nasıl yapılır, hangi oyunlar oynanır, hangi bilimsel terimler gözden geçirilir, günün sözü nedir, o gün için değerlerimizle ilgili nasıl bir içerik vardır?', bütün bunları her gün takvim yaprağında bulma imkânına sahipler. Benim Oyun Sandığım adı altında bir sandığımız var. Bu sandığımız bir çocuğun okulöncesinde ihtiyaç duyabileceği hemen her şeyi içinde barındırıyor. Bu sandıkta çocukların çok daha erken yaşlarda, okula, hatta ana sınıfına gelmeden önceki yıllarda neyi nasıl yapabileceği konusunda çok zengin materyaller var ve bunu çocuklarımıza ulaştırıyoruz” dedi.
#Ziya SelçukMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Yeni normalin olmazsa olmazlarından biri de uzaktan eğitim. Bizim salgın sürecinden önce erken çocukluk için uzaktan eğitim modellemeleri üzerine birtakım çalışmalarımız bulunmaktaydı. Ancak şimdi bu çalışmalar, erken çocukluk dönemi için yaptığımız çalışmanın yörüngesini belirliyor" ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim Bakanı