Çocukların gelişim süreci ile ilgili anne babaları en çok endişelendiren konulardan biri de erken ergenlik. “Çocuğum erken ergenliğe mi giriyor?”, “Tedavi olmalı mı?” gibi sorular ebeveynler kafalarını kurcalayıp duruyor. Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara, erken ergenliğin ne zaman tedavi edilmesi gerektiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Erken ErgenlikEn sık görülen göğüs duvarı deformiteleri arasında yer alan kunduracı (çökük) ve güvercin (çıkık) göğüs hastalıklarından kurtulmak için cerrahi operasyon geçiren hastalar, hayatlarına hekimlerinin verdiği yeni bir kimlik kartı ile devam ediyor. Hastalar göğüslerine takılan metal nedeniyle emar (MR) cihazına giremezken, X ray cihazlarından geçerken de doktorlarının verdiği kimliği göstererek geçiş yapabiliyorlar.
#AmeliyatOmurganın anormal şekilde yanlış hizalanması ve eğilmesi sonucunda meydana gelen rahatsızlık skolyoz adıyla biliniyor. Hafif omurga eğrilikleri genellikle belirgin bir soruna neden olmuyor ama ciddi dereceli olanlar şiddetli ağrılara, solunum zorluklarına veya kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Uzmanlara bu hastalıkla ilgili merak edilenleri sorduk.
#Omurga11 yaşındaki Ivie Adams’ın bir süredir yaşadığı ağrıları ailesi klasik büyüme ağrısı sandı ancak küçük kızın yaşadığı ağrılar aslında nadir görülen bir kanserden kaynaklanıyordu. Çocuklarda özellikle ergenlik öncesi büyüme ağrısı çok sık yaşanan bir durum fakat bazen olduğu çok ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir.
#Büyüme AğrısıÇocuklarda büyüme ağrısı sık yaşanan bir durum olduğu için çoğu zaman önemsenmez ama bazen ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Tıpkı İngiltere’de büyüme ağrısı sanılan ama sonradan nadir bir kemik tümörü teşhisi alan Ivie gibi. Ailesi 11 yaşındaki kızın yaşadığı semptomların büyüme ağrılarından kaynaklandığını düşündü ancak gerçek çok daha başkaydı. Bacağında tümör tespit edilen Ivie’nin ailesi bu süreçte yaşadıklarını milyonlara duyurarak bu konuya dikkat çekmek istiyor.
#KanserGünlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZVarikosel; erkek kısırlığının son derece yaygın görülen, aynı zamanda geri döndürülebilen nedenlerinden biridir. En basit tanımıyla, testisleri çevreleyen skrotum adlı torbadaki toplardamalarların varisleşmesi durumudur. Erken yaşta ortaya çıktığında ve/veya tedavi edilmediğinde spermlerin kalitesi ve fonksiyonları üzerinde belirgin bir düşüşe neden olabilir. Testislerin ısısını artıran ve normalden daha fazla kirli kana maruz kalmasına yol açan varikoselin, oksidatif stresi artırdığı yönünde genel bir görüş birliği mevcuttur. Bu haftaki köşe yazımda varikosel ve erkek kısırlığı arasındaki bağlantıyı ele alacağım. Faydalı olması dileğiyle…
#VarikoselEstradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirGünümüzün en popüler konularından biri de boy uzaması, boy uzatma egzersizleri, boy uzatma ameliyatları. Özellikle gençlerin çok takıldığı konuların başında geliyor boy uzunluğu. O zaman gelin boyumuzu nasıl uzatabileceğimizden biraz bahsedelim.
#Op. Dr. Erman ÇekiçKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkÖzgüven; arkadaşlıklarımızın, profesyonel yaşantımızın, kendimizle ve hayatımızdaki insanla olan özel ilişkimizin kesişiminde yer alan bir kaynak gibidir. Bu kaynağın beslenmesi hem dengeli bir yaşam sürmemizi hem içsel mutluluğu yakalamamızı hem de çevremizdeki insanları mutlu edebilmemizi sağlar. Özgüven hayatımızın tüm alanlarında olduğu gibi, cinsel yaşamda da son derece belirleyicidir.
#Cinsel ÖzgüvensizlikKadınların birçoğunda meme asimetrisi görülmesi normal ancak bazı insanlarda iki meme arasındaki fark çok büyük olabiliyor. Rebecca Butcher, Poland Sendromu adı verilen bu nadir hastalıktan mustarip kadınlardan sadece biri... Hem Butcher'ın yaşadıklarını hem de Poland Sendromu hakkında merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkErkeklerde Meme Küçültme (Jinekomasti), operasyondan sorumlu Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah tarafından gerçekleştirilmektedir. Genellikle bebeklik ve ergenlik döneminde rastlanılan ancak herhangi bir dönemde görülebilecek bu hastalığın tedavisi mümkün olmaktadır. Jinekomasti nedir? Erkeklerde meme küçültme işlemi nasıl yapılır? Güncel ortalama fiyatlar nelerdir detayları ile derledik.
#JinekomastiErkeklerde kadınlara oranla daha yoğun ve fazla tüylenme görülmektedir. Genetik yatkınlık tüylenme problemleri arasındadır. Çocukluk döneminden ergenlik dönemine geçiş sürecinde erkeklerde tüylenme başlamaktadır. Genellikle 12 ila 15 yaş arasında erkeklerde tüylenme görülmektedir. Bu yaşlarda çıkmaya başlayan tüyler yaş ilerledikçe artarak daha yoğun bir hal almaktadır. Erkeklerde tüylenme kaç yaşında başlar? Erkeklerde tüylenme sorunu neden olur ve nasıl tedavi edilir merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Erkeklerde TüylenmeÖstrojen hormonu öncelikle yumurtalıklarda kolesterolden gelen hormonu içermektedir. Bu hormon sadece kolesterolden değil böbrek üstü bezi ve az miktarda yağ dokusu üzerinden de salgılanmaktadır. Östrojen hormonu kadınlarda bulunduğu gibi erkeklerde de bulunmaktadır. Kadınlarda adet döngüsü üzerinde önemli rol oynamaktadır. Erkeklerde ise bu hormonun fazla olması cinsel isteksizlik gibi önemli rahatsızlıklara yol açmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Östrojen Hormonu Yüksekliğiİnsanlar dünyaya geldikten sonra gelişerek büyürler ve bu durum ölene kadar devam eder. Doğal olarak her yaş evresine farklı bir isim verilmektedir. Adölasan dönemi de bu evrelerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Adölesan nedir? Ne anlama gelir? Adölesan dönemi yaş aralığı kaçtır detayları ile derledik.
#AdölesanPenis gelişimi düşünüldüğünün aksine ergenlik döneminde, bir anda başlamaz. Bebeklik döneminden itibaren yavaş da olsa gelişim belirli bir sürekliliğe sahiptir. Penis gelişiminde fizyolojik yapı, genetik faktörler ve ırksal özellikler gibi çeşitli unsurlar etkilidir. Bu değişim ergenlik döneminde belirgin bir hal alır. Döneme özgü yaşanan hormonal değişimler penis gelişimi başta olmak üzere erkek vücudunda çeşitli farklılaşmaları beraberinde getirir. Genel olarak 16 – 21 yaş arasındaki erkeklerde penis büyümesi belirgin ölçüde hız kazanır. Cinsel farkındalığın artması ile beraber “Penis gelişimi nasıl bir seyir izlemelidir?”, “İdeal penis boyu nedir?” gibi soruların yanıtları merak uyandırabilir. Bu haftaki köşe yazımda penis gelişimi ile ilgili merak edilenlere yanıt vereceğim ve aynı zamanda konu hakkındaki mitlere de değineceğim. Keyifli okumalar dilerim.
#İdeal Penis Boyu NedirBeslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili yeni bir araştırmada, ‘Tipik Batı Beslenme’ tarzından ‘Optimize Edilmiş Beslenme’ye geçmenin, kişilerin ömrünü uzatabileceği ortaya çıktı. Örneğin 20 yaşında bir kişi optimal beslenmeye geçerse ömrüne 10-13 yıl ekleyebiliyor. 60 yaş ve üstü olan kişiler ise doğru beslenerek 8-9 yıl kazanabiliyor. Peki bu iki beslenme tarzı arasında ne fark var? Çocuk yaştan itibaren optimal beslenme modelini benimsemek nasıl bir fark yaratır? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkÇocuk sahibi olamama giderek artan sıklıkta tüm dünyada karşılaşılan önemli sağlık sorunlarından birisidir. Tanım olarak kısırlık (infertilite), bir yıllık süreçte korunma olmaksızın düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik durumunun oluşmaması şeklindedir.
#AzospermiVarikosel hastalığı, erkek kaynaklı infertilitenin hem teşhis hem de tedavi edilebilen nedenlerinden biridir. Primer ya da sekonder olarak ortaya çıkabilen varikosel, genel kanının aksine yalnızca yetişkin erkeklerde görülmez; aksine görülme sıklığı ergenlik döneminde daha fazladır. Ergenlik döneminde gelişen varikosel hastalığı testislerin fonksiyonlarına kalıcı zarar verebilir ve testis gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle adolesanlarda varikosel teşhis edildiğinde tedavi süreci kritik derecede önemlidir; doğru tedavi ile ilerleyen yıllarda infertilitenin korunması mümkün olabilir.
#VarikoselPROSTATIN tüm erkeklerde bulunan bir salgı bezi olduğunu belirten Özel İzmir Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uygar Miçooğulları, yaşamın belli bir döneminde özellikle erken ergenlik döneminde ve ilerleyen yaşlarda prostatın büyüdüğünü söyledi. Bazı erkeklerde dışa doğru büyürken bazı erkeklerde içe doğru büyüdüğünü ifade eden Miçooğulları, ilerleyen yaşlarda bazı semptomlar oluşturabildiğini kaydetti. Bu semptomların sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanma, kesik kesik idrar yapma, bazen idrar kaçırma, idrar yolunda kanama, enfeksiyonlar, böbrek yetmezliğine kadar varabilen tablolarla karşımıza gelebiliyor. Gece sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi gibi bazı belirtiler de gösterebilir. Bu belirtiler olduğu zaman çok gecikmeden bir üroloğa muayene olunmasında fayda var” dedi.
#1