Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sıcaklık artışı ile başlayan ani kar erimeleri sürüyor. Heyelan ve taşkınların yaşandığı bölgede yapılar yıkılıyor, tarım arazileri zarar görüyor, altyapı ve üstyapıda hasarlar oluşuyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi, ekoloji ve ekosistem uzmanı Prof. Dr. Turan Yüksek, “Havanın ısınması ve karların hızla erimesi, hava güneşli bile olsa heyelan tehlikesinin daha da artmasına sebep olabilir. Vadi içlerinde yol güzergahlarını kullanacakların dikkatli olması gerekiyor. Mayıs ve sonrasında vadilerin iç bölgelerinde daha yoğun heyelan olmasını öngörüyoruz” dedi.
#KaradenizDoğu Karadeniz Bölgesi'nde sıcaklık artışı ile başlayan ani kar erimeleri sürüyor. Heyelan ve taşkınların yaşandığı bölgede yapılar yıkılıyor, tarım arazileri zarar görüyor, altyapı ve üstyapıda hasarlar oluşuyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi, ekoloji ve ekosistem uzmanı Prof. Dr. Turan Yüksek, “Havanın ısınması ve karların hızla erimesi, hava güneşli bile olsa heyelan tehlikesinin daha da artmasına sebep olabilir. Vadi içlerinde yol güzergahlarını kullanacakların dikkatli olması gerekiyor. Mayıs ve sonrasında vadilerin iç bölgelerinde daha yoğun heyelan olmasını öngörüyoruz” dedi.
#KaradenizBingöl'ün Karlıova ilçesinde dağ ve tepelerde eriyen karlar nedeniyle çarşı merkezi ve bazı sokakları su altında kaldı. Karlıova'da karın ilk defa bu kadar hızlı eridiğini ifade belediye görevlisi Metin Bingöl, "Suyun yönünü değiştirmeye çalışıyoruz" dedi.
#BingölKaradeniz Bölgesi'nde iklim değişikliğinin etkileriyle son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde 30 dereceye kadar yükselmesiyle ani kar erimeleri hızlandı. Çığ ve toprağın yumuşaması sonucu heyelanların yaşandığı bölgede taşkın riskinin artması üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri debileri yükselen dereleri gözlem altına aldı. Bölgede çamurlu akan dereler Karadeniz'in rengini kahverengiye döndürdü.
#DereKarın yağması şehirlerdeki hayatı olumsuz etkilese de tüm canlılar ve doğa kardan sayısız fayda sağlıyor. Her tarafı beyaz bir örtünün kapladığı buz gibi günlerden geriye suları artmış göller, tohumları korunmuş bitkiler, birçok canlı için bolluk ve bereket kalıyor. Ormandan göle, topraktan havaya karın doğa için yararlarını uzmanlardan dinledik.
#Çevreİster sade, ister nohutlu, ister üzümlü... Düğün ve bayram gibi kutlamalardan gündelik sofralara bir Türk mutfağı klasiğidir pilav. İyisini pişirmek marifet ister; pirincin cinsini tanımak, ne kadar su istediğini bilmek ve pişirerek tecrübe kazanmak gerekir...
#PirinçDeprem, sel ve heyelan gibi doğal afetlere alışkın olan Türkiye'de artık şiddetli hortumlar da yaşanmaya başladı. En son İzmir Çeşme'de 18 vatandaşın yaralandığı ve şiddeti ile çok şaşırtan hortum meydana geldi. Peki hortumlar Türkiye için ne kadar yeni? Ülkemizde yeni hortumlar bekleniyor mu? Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır Hürriyet'e anlattı.
#İzmir HortumHava sıcaklıkları her geçen gün şaşırtıyor. Sabah güneşli havaya aldanıp ince bir montla dışarı çıkıyorken, akşam fırtına ile karşılaşmamız artık olası. Hava sıcaklıklarındaki ani değişim, insanları, bitkileri ve hayvanları etkiliyor. Peki bu ani değişimler neden kaynaklanıyor?
#Hava DurumuLijiang Antik Kasabası, Çin'in Yunnan eyaletinin güneybatısında Lijiang Ovası'nda deniz seviyesinden 2400 metre yükseklikte yer alıyor ve bugüne kadar korunmuş en eski kasabalardan biri... Ticari ve stratejik olarak kilit kabul edilen bölgedeki yer şekilleriyle mükemmel bir uyum içinde olan kasaba orijinal dokusunu korumuş durumda.
#LijiangMersin'in Erdemli ilçesinde Limonlu Deresi'ne gelen sel sularının debisi yükseldi, Limonlu-Kayacı Mahalle yolunu trafiğe kapatıldı. Yetkililer herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için yolun kullanılmaması gerektiği çağrısında bulundu. Sel sularının zarar verdiği içme suyu hatlarının onarılması için belediye ekiplerinin çalışması ise sürüyor.
#Mersin"Natural Sciences"ın haberine göre, İsviçre Bilimler Akademisi Kriyosfer Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki buzul hacminin son 5 yılda yüzde 10 azaldığı ve 2019 yaz aylarında etkili olan sıcaklık dalgasıyla buzul erime oranlarının rekor düzeylere ulaştığı belirtildi.
#İsviçreUludağ'ın zirvesinden akan 82 metre uzunluğundaki Küreklidere, 15 metreden akan Aras şelalesi ve fay hattının çökmesiyle oluşan Suuçtu Şelalesi drone ile görüntülendi. Eriyen kar sularıyla muhteşem güzellikteki Küreklidere, Aras, Softaboğan, Saitabat ve Mustafakemalpaşa'daki Suuçtu şelaleleri izleyenleri büyülüyor.
#KampBayburt-Trabzon arasında bulunan Soğanlı Dağı'ndaki yol açma çalışmalarını takip ederken Derebaşı virajlarında bastığı kar kütlesinin kopması sonucu uçuruma düşen AA Bayburt muhabiri Abdulkadir Nişancı'yı arama çalışmaları devam ediyor. JÖAK timi, Nişancı'nın düşme ihtimali bulunan onlarca metre yükseklikteki şelaleden dökülen suyun biriktiği alanda da çalışma yapabilmek için DSİ ekiplerince dere yatağının yönünün değiştirilmesi ve debisinin azaltılması çalışmalarının tamamlamasını bekliyor.
#BayburtLijiang Antik Kasabası, Çin'in Yunnan eyaletinin güneybatısında Lijiang Ovası'nda deniz seviyesinden 2400 metre yükseklikte yer alıyor ve bugüne kadar korunmuş en eski kasabalardan biri... Ticari ve stratejik olarak kilit kabul edilen bölgedeki yer şekilleriyle mükemmel bir uyum içinde olan kasaba orijinal dokusunu korumuş durumda hatta…
#Çin