Sümmani Karakuş, kemik iliğinin yeterli kan üretememesinden dolayı yaklaşık 2 yıllık süreçte verilen 120 ünite kanla ayakta kaldı. Ancak aldığı yoğun miktardaki kan başka sağlık sorunlarına yol açtı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığına kök hücre nakli yapabilmek için başvurduklarını belirten Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, “MDS’in bu tipi, kök hücre nakli yapılan hastalıklar arasında değil. Hastamız sürekli kan alarak yaşayamayacağı ve verilen kanlar organlarda demir birikimine (hemosiderozise) yol açacağı için Sağlık Bakanlığına yaptığımız endikasyon dışı kök hücre nakli onaylandı. Donörü olmayan hastamıza kök hücre de Almanya’dan bulundu ve nakil gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
#SağlıkRDW (Red Cell Distribution Width) insan sağlığı için önemli kan testlerinden biridir. Genellikle kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tespiti için kullanılıyor. RDW’nin ne olduğunu öğrenip buna göre tedbirinizi alabilirsiniz. RDW nedir, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve sebepleri nelerdir, sizler için derledik.
#RDW NedirEritrosit, insan sağlığı için önemli görev üstlenen kırmızı kan hücreleridir. İnsan vücudunda birçok görevi vardır. Eritrosit hakkında sıklıkla araştırma yapılmaktadır. Eritrosit nedir? Eritrosit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Konu hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Eritrosit NedirYaşanan polemikler sonrası Kızılay'ın kan bankası stokları kritik seviyenin altına indi, pek çok tedavi aksama noktasına geldi. Kan Gönüllüleri Derneği Eski Başkanı Sema Savaş, kar amaçlı kan satışının söz konusu olamayacağını, bağışlanan kanın toplanması, saklanması, güvenlik testleri gibi işlem maliyeti nedeniyle SGK'ya faturalandırıldığını belirtti. Savaş "Bugün Kızılay'a değil herhangi bir hastaneye kanınızı bağışlasanız, onlar da bu sürecin maliyetini SGK'ya fatura etmek zorunda. Kızılay'ın kan bankası sistemi, polemiklerin dışında tutulmalı. Bu, en çok hastaları tehlikeye sokuyor" dedi.
#KızılayKadınlarda kum dökme hareketsiz yaşam ve dengesiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Böbrek ve kasık ağrıları sonucunda ortaya çıkan kum dökme idrar testi sonucunda da teşhis edilmektedir. Peki kadınlarda kum dökme neden olur ve belirtileri nelerdir? Kadınlarda kum dökmeye ne iyi gelir ve tedavisi nasıldır? İşte kadınlarda kum dökme nedenleri ve tedavisi.
#Kadınlarda Kum DökmeKarbondioksit gazı havada ve vücudumuzda doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Vücudumuza yararı olduğu gibi zararı da vardır. Canlılar solunum reaksiyonları sonucunda atmosfere karbondioksit gazı verirler. Bu gazın kanda yükselmesi ya da azalması vücudun dengesinin bozulmasına neden olur. Peki, Hiperkapni nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#HiperkapniEritropoetin, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Eritropoetin nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Eritropoetin nedir? Ne işe yarar? Erittopoetin nerede üretilir ve sentezlenir tüm detaylarıyla derledik.
#SözlükHemogram testi, kişinin genel sağlığı hakkında bilgi veren testlerden biri. Kanda yer alan lökosit (Beyaz küre), eritrosit (kırmızı küre), hemoglobin, hematokrit, trombosit gibi kan hücre elemanlarının sayılarını ve oranlarını veren genel bir test olan hemogram testi, 'tam kan sayımı' olarak da adlandırılıyor. Peki hemogram testi nasıl yapılır? İşte hemogram testi hakkında merak edilenler...
#Hemogram Testi Nasıl YapılırHerhangi bir hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de kan alınarak yapılan tahliller olarak ifade edilmektedir. Kan tahlilleri sayesinde kandan kaynaklı hastalıklarla ilgili tanı koymak oldukça kolay olmaktadır. Periferik yayma da kan ile ilgili olan bir test olmaktadır. Peki, Periferik yayma nedir? Nasıl yapılır? Periferik yayma nerede yapılır? İşte, Periferikı yayma hakkında tüm detayları derledik.
#Periferik YaymaKan nakli birçok insan için hayat kurtarıcı bir tedavidir. Kaza sonrası ve kronik hastalığı olan hastalar da dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı kan nakline ihtiyaç duyulmaktadır. Kendi kan grubunuzu bilmek ise oldukça önemlidir. Peki, kan grupları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Kan GruplarıGeçmeyen baş ağrısı çok fazla kişinin sorunları arasında yer alıyor. Peki bu ağrılar ne denli şiddetlenebilir? Sebebi hiç aklınıza gelmeyecek bir hastalık olabilir. O halde ABD'de yaşayan 66 yaşındaki adamın hikayesine bir göz atalım.
#SağlıkHematokrit, kırmızı kan hücrelerinin oluşturduğu hacmin, toplam kan hacmine oranıdır. Hematokritin normal değerleri yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişmekte olup erişkin bir erkekte %42-52, kadında ise %36-46 aralığındadır. Kansızlıkla ve diğer kırmızı kan hücrelerini ilgilendiren hastalıklarla ilişkili olarak düşebilir ya da yükselebilir. Peki HCT (hematokrit) düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir, normal değeri kaç olmalıdır? İşte HCT değeri hakkında merak edilenler...
#HCTİnsan vücudu çeşitli donanımlara ve mekanizmalara sahip bir fabrikaya benzetilmektedir. Bu fabrikadaki işlerin aksamaması için hiç durmadan çalışan elemanlar bulunmaktadır. Bu fabrika için önemli olarak görülen elemanlardan biri de alyuvarlar olmaktadır. Alyuvarlar akciğerlerden aldıkları oksijenin kan damarları vasıtasıyla vücudun çeşitli bölgelerine taşınması görevini üstlenmektedir. Peki, alyuvar nedir, ne işe yarar? Alyuvar hücresi nerelerde bulunur, özellikleri nelerdir? İşte alyuvarlar hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detayları derledik.
Evde sağlık takibinin bir sonraki adımı akıllı tuvaletler. Her şeyin akıllısına ayak uydursak da konu tuvalet olunca tepkiler de biraz farklı olabiliyor. ‘Paylaşmadığımız bir bu kalmıştı’ dediğinizi duyar gibiyim. Peki sağlık takibinde doktorların da işini kolaylaştıracak akıllı tuvaletlere hazır mıyız?
#TeknolojiVücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin adı olan eritrosit, yeterli miktarda oksijen alımımız açısından önemli bir yere sahip. Bu durumda eritrosit yüksekliği ve düşüklüğü hangi komplikasyonlara neden oluyor sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, eritrosit nedir, ne işe yarar? Eritrosit yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte detaylar...
#Eritrositİstemsiz meydana gelen seğirmeler, kasılmalar ve kasların kısa süreli olarak kasılı kalması; ellerde, vücutta, bacaklarda, ayaklarda ve boyunda titreme oluşumuna neden olmaktadır. Dünya ve ülkemiz genelinde pek çok insanda meydana gelen fakat sebebi tam olarak bilinmeyen titremeler, kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Peki, titreme neden olur, neyin belirtisidir? Kas titremesi ve üşütme titremesi neyin habercisidir detayları ile derledik.
#TütremeOlgun alyuvar hücreleri vücut için önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle insanlar tarafından merak edilmektedir. Bunun yanında sınavlarda da sık sık alyuvar hücreleri ile ilgili sorular çıkmaktadır. Bu sebeple bu konu merak edilmektedir. Olgun alyuvar hücresi nedir ve özellikleri nelerdir? Mayoz ya da mitoz bölünme geçirir mi detayları ile derledik.
#Olgun Alyuvar HücresiBeyinde sinir hücrelerinin arasında bağlantı yolları bulunmaktadır ve bu yollar sayesinde bütün hücreler birbirleriyle haberleşmektedir. Komşu sinir hücreleri, beyin içerisine yeni bir bilginin girmesi durumunda ya da beynin çevresel nitelikteki bir tehlikeye maruz kaldığında birbirleriyle haberleşerek çözüm üretmektedirler ve bu şekilde süreci birlikte yönetmektedirler. Bütün dış olaylara karşı uyumun sağlanabilmesine yardımcı olan bu sürece ise beyin esnekliği adı verilmektedir. Sizin için beyin hücresinin ne olduğunu ve yenilenip yenilenemediğini, beyin hücrelerinin ne iş yaptığını ve özelliklerini derledik.
#Beyin HücresiSıklıkla karşılaşılan tıbbi kavramlardan bir tanesi de sedimantasyondur. Sağlıklı bir kişinin kanında bulunması gereken belirli bir aralıkta sedimantasyon değeri vardır. İnsan vücudunda, kandaki sedimantasyon değerinin ortalama aralığın üstünde ya da altında olması durumunda çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sedim nedir? Sedimantasyon kandaki değeri ortalama kaç olmalıdır? Sedimantasyon değeri düşüklüğü ve yüksekliğinde ne olur? Tüm detaylarıyla derledik.
#Sedim Nedir?Geçirgen bağırsak sendromu, son dönemlerde en merak edilen rahatsızlıklardan biri. Bu hastalık kişilerde farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Bağırsaktaki geçirgenliğin artması da vücutta çeşitli rahatsızlıkları da tetikleyebiliyor. Peki geçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Geçirgen bağırsak sendromu tedavisi...
#Geçirgen Bağırsak SendromuKoronavirüs salgınında tüm dünyada aşılama kampanyaları başlamışken Danimarka, İtalya ve Norveç'ten gelen son dakika haberleri gündemi sarstı. Üç ülke AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldıklarını açıkladı. Yetkililer kararın 'ciddi' yan etkiler sebebiyle alındığını ifade ediyor...
#AstrazenecaKoronavirüs salgınında tüm dünyada aşılama kampanyaları başlamışken Danimarka, İtalya ve Norveç'ten gelen son dakika haberleri gündemi sarstı. Üç ülke AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldıklarını açıkladı. Yetkililer kararın 'ciddi' yan etkiler sebebiyle alındığını ifade ediyor...
#Astrazeneca Aşısı