Depresyon yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra çocukluk çağlarında da ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk çağlarında depresyon ile karşı karşıya kalan çocukların sosyal yaşamlarının, okul hayatının son derece olumsuz bir şekilde etkilendiği söylenmektedir. Peki, çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda depresyon nasıl tedavi edilir sizin için tüm detayları ile derledik.
#ÇocukÇağımızda toplumda gittikçe artan saldırganlık sorunlarının ilk nüveleri aslında çocukluk döneminde başlar. Saldırganlığın nedenleri tanınamazsa, uygun çevre ve ebeveyn tutumları sağlanamazsa sorun erişkinlikte daha da kemikleşip suç davranışına kadar giden bir gidiş gösterebilir. Saldırganlık bazen biyolojik yatkınlık nedeniyle bazı psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnalTestosteron insan ve hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler tarafından üretilir. Kadın yumurtalıkları az miktarda testosteron üretebilir. Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
#TestosteronToplumda yaygın olarak görülen sedef hastalığı kış aylarında alevlenme dönemine girerken, dermatoloji uzmanı Dr. Ufuk Güleç, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, sistemik alınan kortizon, bazı tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler, ruhsal stres sedef hastalığını başlatabilir veya alevlendirebilir” dedi.
#Sedef HastalığıŞehrin yoğun temposu, iş stresi, trafik, gelecek kaygıları ve hayatın getirdiği diğer sıkıntılar derken pek çok insan depresyon yaşadığının farkına varmıyor. Uyku bozukluğunuz mu var, iştahınız mı değişti, halsiz mi hissediyorsunuz, suçluluk ve umutsuzluk gel-gitleri mi yaşıyorsunuz? Belki de depresyondasınız. Depresyonu yenmek için önce iyi tanımak gerektiğinin altını çizen Psikiyatri Uzmanı Dr. Gizem Hanzade Erkuş, depresyona karşı günlük reçeteler öneriyor.
#Depresyonu YenmekRuhsal hastalıkların tedavisi konusundaki yenilikleri bilimsel verilerle paylaşmak üzere dünyadan ve Türkiye’den binlerce hekim ve konuşmacı 9. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi & 5. Çocuk ve Ergen Psikofarmakolojisi Sempozyumu’nda Antalya’da bir araya geliyor.
#Luslararası Psikofarmakoloji KongresiUluslararası Pazarlama Servisinin (IMS) 2014 verilerine göre Türkiye’de antidepresan kullanan kişi sayısı 8 milyonu geçti. Sağlık Bakanlığı 2015 verilerine göre ise Türkiye’de her 10 kişiden 1’i antidepresan kullanıyor. Bu rakam içinde çocukların sayısı da bir hayli fazla. Nedenlerini ve sonuçlarını Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli ile konuştuk.
#ÇocukCiddi bir yeme bozukluğu olarak nitelendirilen bulimia hastalığının tanımı, zevk için yıkıcı bir şekilde yemek yemek ve sonrasında yaşanan, yinelenen uygunsuz kilo kontrol davranışı olarak yapılmaktadır. Psikiyatrist Prof. Dr. M. Kemal Sayar Bulimia hakkında bilgi veriyor…
#Bulimiaİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Pskiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi, Konsültasyon-Lizeyon Psikiyatrisi ve Onkoloji Enstitüsü Psikososyal Onkoloji bilim dalları Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, takıntı görülme sıklığının kadınlarda biraz daha fazla olduğunu belirterek mükemmeliyetçilik ve başarı endeksli yaşamın halk arasında takıntı olarak nitelendirilen obsesif kompulsif bozukluk' rahatsızlığını artırdığını ve azdırdığını bildirdi.
Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi'nin (AMATEM) 2004-2009 yılı verilerine göre, alkol kullanımı nedeniyle tedavi için başvuru sayısı azalırken eroine bağlı başvurular artıyor. Eroin kullanımının tedavisi için başvuran hastaların tüm hastalara oranı 2004'te yüzde 8.7 iken bu oran 2009'da yüzde 38'e çıktı. 2004'te eroin tedavisi nedeniyle bir çocuk tedavi görürken 2009'da bu sayı 32'ye yükseldi.