Beyin, vücudun neredeyse tüm fonksiyonlarını kontrol eden insan sinir sisteminin merkezi organıdır. İnsan vücudundaki en büyük ve en karmaşık organlardan biridir. 100 milyar sinirden ve trilyonlarca bağlantıyı ileten beyin, birlikte çalışan birçok özel alandan oluşmaktadır. Sinirsel hastalıklar ise direkt beyin kaynaklıdır. Peki, sinirsel hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkHalk arasında “sara hastalığı” olarak da epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkar. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 1’inin epilepsi hastası olduğu biliniyor. Hastalıkta istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir. Epilepsi nöbetler halinde olan bir hastalıktır.
#EpilepsiHalk arasında ‘sara hastalığı’ olarak da bilinen epilepsi, kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı meydana gelmektedir. Epilepsi nöbetlerinin çok değişik çeşitleri mevcuttur. Bu durum bazı hastalarda epilepsi tanısının konulmasını güçleştirir ve çok çeşitli karışıklıklara neden olur. Gelişen tanı yöntemleri sayesinde yanlış tanılar giderek azalmaktadır. Peki, epilepsi nedir? İşte epilepsi ve epilepsi nöbetleri hakkında merak edilenler
#EpilepsiTürk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Kadriye Ağan, “Dünya Epilepsi Farkındalık Günü”nde, dünya çapında 65 milyon kişinin epilepsi ile yaşadığını belirterek. “Her 100 kişiden yaklaşık beşi hayatlarının bir döneminde epileptik nöbet geçiriyor, bu beş kişiden dördünde epilepsi gelişiyor” dedi.
#Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu ModeratörüMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozPek çok anne baba için çocuklarının yüksek ateş nedeni ile havale geçirmesi ya da epilepsi hastası olması nedeni ile endişe edilmesi gereken durumların da başında gelir. Epilepsi hastalığı zamanla tamamen geçer mi sizler için derledik.
#EpilepsiHalk arasında ‘sara’ olarak da bilinen epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin ani ve kontrolsüz elektrik sinyali yollamasıyla oluşan ve nöbetlerle kendini gösteren kronik bir hastalık. Doğum sırasında veya daha sonra herhangi bir nedenle beyin hasarı yaşayan kişilerde gelişen epilepsi, çocuklarda erişkinlere nazaran daha sık görülüyor. Öyle ki ülkemizde 80.000 çocuğun epilepsi hastası olduğu tahmin ediliyor. Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, tedaviden etkin sonuç alınmasında erken tanı ve doğru tedavinin kilit rol üstlendiğine dikkat çekerek çocularda epilepsi hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
#EpilepsiÇağımızda genetik hastalıklar oldukça fazladır. Genetik hastalıkların tam olarak neyden kaynaklandığı tıp dünyasında araştırılan konular arasına girmiştir. Genetik hastalıkların kimden geçtiği ya da kalıtsal olup olmadığı da merak edilmektedir. Son yıllarda genetik hastalıklar ile ilgili olarak araştırmalar aynı doğrultuda artmıştır. Peki, genetik hastalıklar nelerdir? Genetik hastalıklar neden olur ve anneden geçer mi? Genetik hastalıklar kalıtsal mıdır? İşte genetik hastalıklar ile ilgili tüm bilgileri derledik.
#SağlıkDoğumdan itibaren görülen fiziksel engellilik nedenleri arasında en sık görülen hastalık serebral palsi (Cerebral palsy, CP) hastalığıdır. Ülkemizde görülme sıklığı bin doğumda 3-5 arasındadır. Yıllık doğum sayılarımızın bir buçuk milyon olduğunu düşünürsek dikkat çeken bir hasta sayısı her sene mevcut sayıya eklenmektedir.
#Serebral PalsiKOVİD-19 her zaman herkeste farklı seyir gösterebilen bir enfeksiyon ama genelde hastalığın süresi iki, bilemediniz üç hafta ile sınırlı.Eğer herhangi bir nedenle hastalıkta ağırlaşmaya yol açabilecek ilave bir sorun ortaya çıkmaz ise çoğu vakada iyileşme 2-3 haftada tamamlanıyor.Ne var ki, yeni bazı gözlemler beklenenden daha çok olguda Kovid-19’da iyileşme sürecinin haftaları, hatta ayları bile bulabileceğine işaret ediyor.***Özel Tınaztepe Galen Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, “Kovid-19 beynimizi çok seviyor” dedi ve şunları anlattı
#İzmirSialidosis, 2 ayrı formda görülebilen nadir kalıtsal bir rahatsızlık. Neuroaminidaz isimli enzimin eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yaşam kalitesini etkilemektedir. Peki sialidosis nedir, belirtileri nelerdir? İşte sialidosis rahatsızlığıyla ilgili merak edilenler...
#SialidosisEGG testi nedir sorusu günün internette cevap aranan konuları arasında yer alıyor. Elektroensefalografi beyinin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi işlemidir. Beyin dokusunda yer alan sinir hücrelerine (nöronlara) ilişkin elektriksel sinyaller “hacimsel ileti” (volüm kondüksiyonu) ile kafatası üzerindeki saçlı deriye iletilirler.
#EggAngelman sendromu (kısaca AS) ilk olarak 1965 yılında İngiliz doktor Harry Angelman tarafından tanımlanmış nörogenetik bir bozukluktur. Irklarda görülme hızı çok iyi bilinmemekle beraber yaklaşık ensidansın 15,000 ila 30,000 canlı doğumda bir olduğu kabul edilmektedir. Anneden gelen kromozom 15’teki bir bozukluktan kaynaklandığı (vakaların %70-75’i) sanılmaktadır.. Hastalığın temel bulguları zeka geriliği, yürüyüş-koordinasyon bozukluğu, konuşma bozukluğu, konvülsiyon ve uygunsuz gülümsemelerdir. Hatta bu sebeple hastalık bazen “mutlu kukla (happy puppet)” sendromu olarak da bilinir.
#AngelmanBeyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Paköz, koronavirüs hastalarında epileptik nöbetler oluşabileceğini belirterek, "Koronavirüsün hem merkezi sinir sistemi hem de periferik sinir sistemi üzerinde etkileri var" dedi.
#Burak Paközİyi huylu beyin tümörleri ve tedavi seçenekleriyle ilgili bilgiler veren Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Eyüp Baykara, Yavaş büyüyen bazı tümörler ilk başta herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Sonunda, tümör beyne baskı uygulayabilir. İlk belirtiler baş ağrısı veya nöbet olabilir. dedi.
#Op. Dr. Eyüp BaykaraSSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastalığı, kızamık virüsü enfeksiyonunun neden olduğu bir sağlık sorunudur. SSPE hastalığı genellikle entelektüel seviyede bozukluklar ve kişilik değişiklikleri ile başlar. Peki, SSPE ne demek? SSPE hastalığı nedir? SSPE hastalığıyla ilgili detaylar
#SSPE Ne DemekGünümüzde her 25 çocuktan birinin ateşli havale geçirdiğini belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Ece Gültekin, “Ateşli havale geçiren çocukların çoğunda beyin hasarı kalmaz ve epilepsi (sara) hastalığı gelişmez. Ancak bu tür riskler daha çok uzun süren, tekrarlayan veya vücudun tek yarısında ortaya çıkan nöbetlerde daha sıktır. Bu yüzden bu tip kompleks nöbetlerde EEG, tomografi veya MR (Manyetik Rezonans) görüntüleme gibi ileri tetkiklerin yapılması gerekebilir” dedi.
#Çocuk