Rumların, Kıbrıs’ta Türklere yönelik yürüttükleri soykırım ve gerçekleştirdikleri katliamlardan biri daha açığa çıktı. Cani Rumlar, 58 yıl önce halen 60’ının cenazesine ulaşılmayan 68 Türkü nasıl vahşice katlettiklerini kendi televizyonlarında anlattılar.
#EOKA1958'de kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde, önmeli kilometre taşlarından biri olarak dikkat çekiyor. Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Dentaş gibi hem KKTC hem de Türkiye kamuoyu tarafından yakından tanınan üyeleri olan TMT, günümüzde aktif olarak faaliyet göstermiyor. İşte, Türk Mukavemet Teşkilatı hakkında merak edilenler...
#Türk Mukavemet Teşkilatı Nedir?Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 14 Ağustos 1974 yılında EOKA-B tarafından yapılan katliamlarda şehit edilen, toplu mezarda kemikleri bulunup, kimlikleri tespit edilen 14 çocuğun cenazesi, düzenlenen törenle gözyaşları eşliğinde toprağa verildi. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Başbakan Hamza Ersan Saner de katıldı.
#KKTCKıbrıslı Rumların faşist ve katliamcı örgütü EOKA-B’cilerin 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında vahşice öldürerek katliam çukuruna doldurduğu 14 Kıbrıslı Türk şehit, 46 yıl sonra DNA testleri sonucunda gerçek mezar taşlarına kavuşuyor.
#Rum KatliamıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 15 Kasım 1983 tarihinde ilan ettiği bağımsızlığının 36. yıldönümünü Cumhuriyet Bayramı törenleri ile kutluyor. 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Türklere karşı saldırılar artarak devam etmiş ve Yunanistan'ın Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios'u devirmesi üzerine Türkiye harekete geçmişti. 20 Temmuz 1974 tarihinde atılan adımlar çerçevesinde Kıbrıs Harekatı başladı ve 15 Kasım 1983 tarihinde KKTC kuruluşunu tam anlamıyla gerçekleştirerek bağımsızlığını ilan etti.
#Kktc'Ayşe tatile çıktı' parolasıyla başlatılan ve adadaki Türklerin uğradığı zulmü ortadan kaldırmak için Türk Silahlı Kuvvetlerince gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı 44'üncü yılına girdi. Adada akan kanı durduran harekat, TSK'nın zorlu şartlarda gerçekleştirdiği önemli bir başarı olarak da dikkat çekiyor. İşte, üzerinden 44 yıl geçen Kıbrıs Barış Harekatı hakkında detaylar...
#Kıbrıs Barış HarekatıKIBRIS müzakerelerinin, ‘yarım asırlık, ‘konuşulmadık konu kalmadı’, ‘ilanihâye (sonsuza kadar) devam edemez’ gibi bir çok sözcükle gereğinden fazla sürdüğünü dile getiririz. Özellikle siyasiler ve diplomatlar bu tür tanımları çok sık kullanır. Bu tanımlardan en azından biri gerçekleşti. BM çerçevesindeki Kıbrıs müzakereleri 50’inci yılını tamamladı. 3 Haziran 1968’de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta başlayan Kıbrıs müzakereleri bugün 50 yaşını tamamladı. Bundan sonra 51 yıllık diyeceğiz.
#KKTCGüney Kıbrıs Rum Kesimi’nde (GKRY), Sosyal Demokratlar Hareketi’nin (EDEK), 22 Mayıs seçimlerine özel hazırladığı bir kamu spotunda 1974’te Muratağa köyünde Kıbrıslı Türklere karşı Rum milisler tarafından gerçekleştirilen katliamın fotoğraflarına yer vermesi tepkiye neden oldu.
#Rum KesimiKıbrıs Barış Harekatı'nda gazeteci olarak 55 gün görev yapan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti eski başkanlarından Kurtar Çakın'ın 'Kıbrıs Barış Harekatı'nın 40. Yılında 40 Fotoğraf' konulu sergisi 13 Aralık Cumartesi günü saat 14.30’da Adana Ressamlar Derneği'nde açılacak.
Kıbrıs'ta 15 Temmuz 1974'te binlerce kişinin yaşamını kaybetmesine ve on binlerin evsiz kalmasına neden olan terör örgütü EOKA B'ye ait şapka ve armaların yanı sıra, çok sayıda dev Yunan bayrağının kullanıldığı yürüyüşe, tamamı siyahlar giymiş Rum gençleri katıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gözden kaçmadı. Güney Kıbrıs'taki ırkçı Ulusal Halk Cephesi ( ELAM ) Güney Kıbrıs'ta Larnaka kentinde, Yunan milliyetçiliğini öne çıkaran, yabancı aleyhtarı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Adını, yine Larnaka'daki Rainbow Festivali'nde, Kıbrıslı Türk müzisyen Sertunç Akdoğu'yu bıçaklayarak duyuran, geçtiğimiz hafta içinde ise Apoel-Pınar Karşıyaka basketbol maçında, Türk takımına taşlı, sopalı saldırılarla gündeme yerleşen ELAM'ın yürüyüşüne katılım tahmin edilenden fazla oldu. Haber - Kamera: Ali RUHLUEL/LEFKOŞA/DHA
#Htvhaber