Yunan tarih kitapları değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Yunan tarih kitapları değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 16:40

Yunanistan Eğitim Bakanlığının, Yunan tarihini çarpıttığı gerekçesiyle çeşitli çevrelerin tepkisine yol açan, ilköğretim 6. sınıfta okutulan tarih kitabında anlatım değişiklikleri yapmayı kararlaştırdığı açıklandı.

Haberin Devamı

Yunanistan Eğitim ve Din işleri Bakanı Marietta Yannaku, yaptığı basın toplantısında, Pedagoji Enstitüsü, Atina Üniversitesi ve eğitimcilerin değerlendirmeleri göz önünde bulundurularak değişiklikliklere gidildiğini söyledi.
“Beni ilgilendiren konu, tarihi gerçeklerin yazılması” diyen Yannaku, sorular üzerine, kitapta yer alan “İzmir limanında Yunan izdihamı” şeklindeki ifadenin değiştiğini kaydetti, ancak kitaptaki diğer değişiklikler hakkında bilgi vermedi.
Bu arada Yunan basın-yayın organları, “Küçük Asya felaketinin” de anlatıldığı kitapta “İzmir limanında Yunan izdihamı” ifadesi yerine “Yunanlar trajik koşullar altında evlerini terk etmek zorunda kaldılar” söylemine yer verileceğini duyurdular.

10/02/2007
Rum Kesimi'nde, Yunanistan'dan gönderilen 6. sınıf tarih kitabı büyük tepkilere yol açtı.

Rum Yönetimi, kitabın değiştirilip 'eksiklik ve saptırmaların düzeltileceğini' ve bu nedenle iade edileceklerini açıkladı. Siyasi partiler kitabın derhal toplatılması çağrısı yaparken, Yunan Eğitim Bakanlığı sert dille eleştirildi.

Rum Kesimi'nde okutulan 'Yakın Tarih' kitabında Kıbrıs tarihine sadece üç sayfada değinilmesi Rum eğitimcileri ve yönetimi çılgına çevirdi. Bunun yanında Rum Kesimi ve KKTC'den bahsedilirken 'kuzey ve güney kesim' denmesi de 'Kıbrıs'ın kuzeyi Türk işgali altındadır' şeklindeki Rum tezini çürüttüğü gerekçesiyle protesto edildi. Ayrıca, kitapta Kıbrıs'ta 1974'de darbe yapan Yunan albaylar cuntası ve EOKA-B örgütü hakkındaki ifadeler de tepki çekti. Kıbrıs Rum Kilisesi lideri başpiskopos Hrisostomos tarih kitabının yeniden yazılması için sponsorluğa hazır olduğunu açıkladı.

Rum Kesimi'nde hem burada hazırlanan hem de Yunanistan'dan gönderilen ders kitapları okutuluyor. 5 ve 6. sınıfların tüm kitapları Yunanistan'da hazırlanıyor. Yunanistan'daki ders kitapları da bu yıl sıkı elekten geçirildi. İstanbul'un fethi, Osmanlı dönemi, Kurtuluş Savaşı ve Kıbrıs bölümlerindeki sert ifadeler çıkarıldı.

Diğer bir haberse şöyle;

Yunanistan'da okullarda okutulan tarih kitaplarında İstanbul'un fethi (1453), Yunan bağımsızlık savaşı (1821-1829), Kurtuluş Savaşı (1922) ve Kıbrıs (1974) olaylarına değinilirken kullanılan ifadelerin yumuşatılarak değiştirilmesi kilise ve aşırı milliyetçilerin sert tepkisiyle karşılaştı.

Kilise ve milliyetçiler ayakta
Eski cumhurbaşkanlarından Hristos Sarcetakis ve Atina Başpiskoposu Hristodulos'un önderliğinde başlatılan tepki dalga dalga yayıldı. Tarih kitaplarının toplatılması için başlatılan imza kampanyasına 3 bin kişi katıldı. İmzaların toplandığı bildiride, kitaplarda Osmanlı İmparatorluğu'nun 'masum' gösterilmeye çalışıldığı ve asırlardır Yunanlılara karşı işlenen 'soykırım, tevacüz, saldırı ve zorla İslamlaştırma' gibi eylemlerin gizlendiği öne sürüldü. "Yunanlıların gerçekleri bilme hakkı var. Kitapları yazanlar Osmanlı İmparatarluğu'nu temize çıkarmaya çalışıyor" denildi. Hristodulos da Türk-Yunan ilişkileri uğruna 'gerçeklerin kurban edildiğini' savundu.
Eski kitaplara kıyasla yeni kitaplarda 'Yunanlılar 400 yıl esaret altında yaşadı', 'Türkler Yunanlılara büyük eziyetler çektirdi', 'Yunan bağımsızlık savaşında din adamlarının çok büyük katkısı vardı', 'Küçük Asya Felaketi'nde (Kurtuluş Savaşı) on binlerce Yunanlı katledildi', 'Kıbrıs'ta barbarca istila ve işgal' ifadeleri bulunmuyor. Yeni kitaplarda savaş dönemleri ve Yunan halk kahramanlarına eski kitaplara oranla daha az yer ayrılmış. Artık bir dönem kültür, sanat öne çıkarılarak anlatılıyor. Yunan tarihi kahramanlarının resimleri de eskisine göre daha az sayıda ve daha küçük boyutta.

Haberin Devamı

Basın-yayın organları, kitabın içeriği hakkında Yunanistan ile Kıbrıs Rum kesiminden 200 öğretmenden görüş alınacağını ve bu eğitim yılına yetiştirileceğini belirttiler.

Haberin Devamı

Kitapta yapılacak değişikliklerin 80'in üzerinde olacağını ve bunların Kıbrıs ile “Küçük Asya felaketini” konu alan noktalarda yapılacağını kaydeden Yunan basın-yayın organları, söz konusu okul kitabının yanı sıra 2004 yılında vefat eden Aydın doğumlu yazar Dido Sotiriyu'nun “Benden Selam Söyle Anadolu'ya” (Kanlı topraklar) adlı kitabının da özel ve devlet okullarında öğrencilere dağıtılacağını belirttiler.

Sotiriyu, 1982 yılı Abdi İpekçi Türk-Yunan Dostluk Ödülünü kazanmıştı. Bu tarih kitabı, Yunan tarihini eksik ve yanlış yansıttığı gerekçesiyle Yunanistan Kilisesi, bazı siyasi partiler ve Kıbrıs Rum kesiminin tepkisine yol açmıştı.

Kitap için, Yunan bağımsızlık mücadelesinin tüm kahramanlarına yer vermediği, Yunanların Türklere karşı kazandığı “Zaferleri” gerektiği gibi aktarmadığı, “Küçük Asya felaketini” gerçek boyutlarıyla yansıtmadığı ve “Kıbrıs işgalini” vurgulamadığı eleştirileri getirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!