İngiltere'de Tai-zamarai ve Naiyahmi Yasharahyalah çifti, 4 yaşına girmesine 3 ay kalan bebekleri Abiyah'ı ölümüne neden olmak suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldı. Mahkemede, Abiyah'ın "aşırı yetersiz beslenme" nedeniyle ölmüş olabileceği vurgulanırken çiftin vegan olduğu belirtildi. Cesedi öldükten 2 yıl sonra konutlarının bahçesinde bulunan bebeğe ilişkin uzmanlar, bağışıklık sisteminin vegan beslenme nedeniyle zayıflamış olabileceğini vurguladı.
#VeganKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkUzmanlar, Z kuşağında 'körlük salgınının' yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, son 20 yılda hem ülkemizde hem de dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin ise ilk olarak günümüz çocuklarının önceki nesiller kadar dışarı çıkmaması olduğu düşünülüyor. Üstelik uzmanlar miyopluğun sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği, ciddi vakaların körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte çok ilginç detaylar…
#MiyopiBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#Sağlıkİstanbul Tuzla’da özel bir hastanede obezite tedavisi için yapılan 'mide botoksu' işlemi sonrası fenalaşan onlarca hasta, işlemin yapıldığı merkez ile çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çok sayıda botulizm (boks zehirlenmesi) olgusu bildirildiğini, bunun bir 'salgın' olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın ise, “Bazı yerlerde aç gözlülük yapılıp yüksek doz ya da merdiven altı botoks ürünler kullanılıyor, vatandaşlarımız güvenilir merkezleri tercih etmeli" dedi. Mağdurlardan Nihan Terzioğlu (41) ile Almanya'dan gelen Suzan Akgül, kendileri gibi onlarca hastanın zehirlenme sonrası tedavi altına alındığını söyledi ve suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.
#BotoksKadınlarda gece sık sık idrara çıkma ihtiyacı; diyabet, vajinit, bazı böbrek hastalıkları, bazı içeceklerin çok tüketilmesi gibi nedenlere bağlı olabilir. Kadınlarda gece sık idrara çıkma ihtiyacı; genellikle böbrek fonksiyonlarında ya da idrar yollarında fonksiyon bozukluğuna neden olan hastalıklarda da görülmektedir. İşte kadınlarda gece sık idrara çıkma ihtiyacının nedenleri
#Kadınlarda Gece Sık İdrara ÇıkmaSon birkaç yıldır “Yazın estetik yapılmaz” miti son buldu ve yazın ara verilen uygulamalar son derece güvenle yapılır hale geldi. Yazın güvenle yaptırabileceğiniz, benim danışanlarıma sıklıkla önerdiğim, sonucuyla memnun eden uygulamaları “yazın trend uygulamaları” olarak derledim.
#EstetikEvin içinde, ‘Sıcak, çok sıcak’ diye söylenerek dolaşmayan var mı? Bugün, yarın hafifler belki diye beklerken yurt geneli ‘Eyyam-ı bahur’ sıcaklarının etkisi altına girdi. Gençler kökeni Arapça olan bu kelimeyi bilemeyebilir, yaygın kullanımı ile söyleyelim, ‘Afrika sıcakları’ geldi. Boğucu sıcağa ne vantilatör ne de klima dayanıyor. Peki, ne yapmalı da bu aşırı sıcaklarda hele de COVID-19’un yeniden yükselişe geçtiği şu günlerde, sağlıklı kalmalı, bağışıklığı güçlü tutmalı? Sordum.
#Eyyam-I BahurTekirdağ ve bazı ilçelerinde ishal, kusma ve mide bulantısıyla hastanelere başvuran çocuk sayısı arttı. Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan, hasta sayısında mevsim normallerine göre artış gözlemlediklerini belirterek, "Bu olguların önemli bir kısmında rota virüsü saptanmakla beraber diğer nedenlere bağlı olarak da ishal vakaları görmekteyiz" dedi.
#TekirdağHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkToplumda yaygın olarak görülen sedef hastalığı kış aylarında alevlenme dönemine girerken, dermatoloji uzmanı Dr. Ufuk Güleç, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, sistemik alınan kortizon, bazı tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler, ruhsal stres sedef hastalığını başlatabilir veya alevlendirebilir” dedi.
#Sedef HastalığıKışın çocukları sıkça hasta olan anne babalar yaz aylarının gelmesini iple çeker. Ancak sanılanın aksine yaz ayları, çok da masum değil. Temiz olmayan yerde yenen yemekler, kirli olan sularda yüzmek ya da sağlıklı olmayan dondurmalar, çocuklarda hastalıklara neden olabilir.
#Çocuk HastalığıAmerika'da yapılan bir araştırma Akdeniz tipi beslenmenin kalp sağlığı üzerindeki yararlı etkilerini ortaya koydu. Çalışmaya ilişkin değerlendirmede bulunan Kardiyolog Doç. Dr. Murat Turfan, "26 bin kadın üzerinde 12 yıl boyunca yapılan çalışma, Akdeniz tipi beslenenlerin yüzde 28 oranında daha az felç ve kalp krizi geçirdiğini ortaya koydu" dedi.
#Akdeniz DiyetiSertleşme sorunu tüm dünyada yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Erkeklerde cinsel hayatın yanı sıra sosyal ilişkileri de önemli ölçüde etkileyen serleşme sorunu, özellikle 40 yaşını geçen ve sigara tüketen erkeklerde daha sık görülüyor.
#ErkekOkan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan, kırmızı renkli antioksidanların vücudumuz için önemli olduğunu açıklarken, kışın balkabağı çorbası ile hem metabolizmayı hızlandırabileceğimizi hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirebileceğimizi söyledi, kış beslenmesi ile ilgili önemli önerilerde bulundu.
#BalkabağıSıcak ve güneşli günler yavaş yavaş geride kalırken sonbaharın etkileri de kendini göstermeye başlıyor. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkilendiğimiz şu günlerde kuşkusuz başrolü hastalıklar alıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Vardar, sıklıkla karşılaştığımız sonbahar enfeksiyonlarını ve korunma yollarını sizler için anlattı.
#Sonbahar Enfeksiyonları