Çantasında birçok gündem maddesiyle önceki akşam Bakü’ye giden Rusya lideri Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’le görüştü. Putin’in bir numaralı gündemi ise Moskova’nın Batı yaptırımları gölgesinde krize giren doğalgaz sektörüne çıkış yolu bulmaktı.
#Putinİstanbul’un fethinin 567’nci yıldönümü olan 29 Mayıs 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Haydarpaşa Limanı’ndan uğurladığı Fatih, 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna 1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervine ulaşarak Türkiye’yi sevince boğdu.
#GazetehaberleriABD eski Bakü Büyükelçisi Matthew Bryza, Kuzey Irak petrolünün Türkiye’deki çözüm sürecini kolaylaştıran stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, “Fakat bir anda ortaya IŞİD çıktı ve tüm dengeler değişti. Kuzey Irak’tan Türkiye’ye enerji sevkiyatı durmaz ama Türkiye’nin stratejik netlik ortaya koymaması durumunda barış sürecinin devam etmesi zor” dedi.
Basra Körfezi’ndeki Arap ülkeleri barış zamanında görülen en büyük silahlanma yarışlarından birine girdi. İran’ın askeri gücüne karşı kendilerini güçlendirmek isteyen Körfez ülkeleri, ABD’den toplam 123 milyar dolarlık silah talebinde bulundu. Analistler ise, ABD'nin Körfez ülkelerine yapacağı satışın amacını net olarak ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özel ilgisiyle organize edilen Saraybosna İş Forumu 1’inci Uluslararası Yatırım Konferansı, bölge için umut oldu. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Dr. Haris Siladziç, “157 yatırım projesi ürettik. Artık güvenli ülkeyiz, gelin yatırım yapın” dedi.
Türkiye'nin, 2008 yılında aşırı dalgalanarak tarihinin en yüksek düzeylerini gören ham petrol ve doğal gaz ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatına yılın ilk dokuz ayında ödediği döviz yaklaşık 39 milyar dolarla toplam ithalatın yaklaşık dörtte birini oluşturdu. Bu dönemdeki dış ticaret açığının yaklaşık yüzde 56’sı “net” enerji ithalatından kaynaklandı.
Türkiye'nin, 2008 yılında aşırı dalgalanarak tarihinin en yüksek düzeylerini gören ham petrol ve doğal gaz ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatına yılın ilk dokuz ayında ödediği döviz yaklaşık 39 milyar dolarla toplam ithalatın yaklaşık dörtte birini oluşturdu. Bu dönemdeki dış ticaret a?ığının yaklaşık yüzde 56'sı "net" enerji ithalatından kaynaklandı.
TÜGİAD’ın yeni başkanı Lütfü Küçük, Türkiye’nin şu andaki durumuna ’Hollanda Sendromu’ tanısı koydu. Türkiye’yi döviz bolluğu yüzünden ekonomisi sıkıntıya giren 70’lerin Hollandasına benzeten Küçük, "Aşırı değerlenmiş Türk Lirası, dış ticaret ve cari açığı ortada bu hastalığın işaretleri. Mevcut program 2005’te görevini tamamladı. Tarihi geçmiş bir ilaçla bu hastalık giderilemez" dedi.
Türkiye'nin, son aylarda aşırı pahalanan ham petrol ve doğal gaz ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatına yılın ilk sekiz ayında ödediği döviz yaklaşık 34 milyar dolarla toplam ithalatın yaklaşık dörtte birini oluşturdu. Bu dönemdeki dış ticaret açığının yaklaşık yüzde 54’ü “net” enerji ithalatından kaynaklandı.
Türkiye'nin, son aylarda aşırı pahalanan ham petrol ve doğal gaz ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatına yılın ilk sekiz ayında ödediği döviz yaklaşık 34 milyar dolarla toplam ithalatın yaklaşık dörtte birini oluşturdu. Bu dönemdeki dış ticaret a?ığının yaklaşık yüzde 54'ü "net" enerji ithalatından kaynaklandı.
Türkiye'nin, son aylarda aşırı pahalanan ham petrol, akaryakıt, doğal gaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatına yılın ilk dört aylık döneminde ödediği döviz 15.1 milyar dolarla toplam ithalatın yaklaşık dörtte birini oluşturdu. Bu dönemdeki dış ticaret açığının yüzde 54.1’i “net” enerji ithalatından kaynaklandı.
Türkiye'nin, son aylarda aşırı pahalanan ham petrol, akaryakıt, doğal gaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatına yılın ilk dört aylık döneminde ödediği döviz 15.1 milyar dolarla toplam ithalatın yaklaşık dörtte birini oluşturdu. Bu dönemdeki dış ticaret a?ığının yüzde 54.1'i "net" enerji ithalatından kaynaklandı.
Eski Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Almanya'nın da sürdürülebilir teknoloji alanındaki yatırımlarına işaret ederek, ülkesinin, her anlamda Türkiye ile işbirliği yapabileceğini, bu işbirliği için de, Türkiye'nin, yasalarını uygun hale getirmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin altı enerji ithalatının faturası yüzde 9 artarak 14 milyar 747 milyon dolar oldu. Toplam ithalatın yüzde 19’unu oluşturan enerji ithalatındaki artışın çoğu doğalgazdan kaynaklandı. Aynı dönemde enerji ihracatı yüzde 23 artarak 2 milyar 73 milyon dolara yükseldi.
Türkiye, bu yılın ilk üç aylık döneminde ham petrol, akaryakıt, doğalgaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatı için 7 milyar dolar ödedi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, bu yılın ilk üç ayında Türkiye toplam 34 milyar 751.8 milyon dolarlık ithalat 23 milyar 100.5 milyon dolarlıkta ihracat yaptı. Bu yıl ocak-şubat-mart döneminde geçen yılın aynı aylarına kıyasla Türkiye'nin enerji ithalatı ise yüzde 12.6 artarak 6 milyar 930.2 milyon dolara çıktı. Söz konusu dönemdeki enerji ithalatı tutar olarak 776.6 milyon dolar arttı.