Güncelleme Tarihi:
Suudi Arabistan’ın 67 milyar doların üzerindeki silah alımı, bu yeniden silahlanma yarışının en büyük dalgasını oluştururken, ABD’nin savunma sanayisinin de büyük bir atılım yapmasını sağladı.
Suudi Arabistan ile ABD arasındaki anlaşmanın ilk adımını oluşturacak satışın maliyetinin 30 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. Merkezi Washington’da bulunan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) uzmanı Anthony Cordesman, ABD’nin “Küresel ekonomiye enerji ihracatı akışını korumak için Irak savaşı sonrası yeni bir güvenlik yapısı oluşturmaya çalıştığını” belirtti.
Bu kapsamda yapılacak silah satışları “bölgesel savunmaya takviyede bulunacak ve ABD’nin bölgede konuşlandırması gereken kuvvetin azaltılmasını sağlayacak.”
İRAN KORKUSU ETKİLİ OLDU
Suudi Arabistan'ın silah alımı, dünyanın petrol rezervlerinin üçte ikisine sahip olan birçok Ortadoğu ülkesinin İran’ın nükleer silah programıyla ilgili endişelerinin arttığı bir döneme denk geldi.
Körfez’deki Arap ülkeleri aynı zamanda İsrail’in veya ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yapacağı olası bir saldırının kendilerine misilleme olarak geri dönmesinden veya Hürmüz Boğazı’ndaki petrol akışının olumsuz etkilenmesinden çekiniyor. Suudi Arabistan’a yapılacak olan satışta öncü firma olan Boeing, böylece rekabet baskısıyla karşılaştığı savunma sanayisinde gelişmiş savaş jetleri üretebilme fırsatını yakalamış olacak.
Ayrıca, yapılacak olan ayrı bir anlaşmayla Suudi Arabistan’ın radar ve füze savunma sistemleriyle Suudi Arabistan donanmasının doğu filosunun modernize edilmesi üzerinde mutabakat sağlanması bekleniyor.
Suudi Arabistanlı bir savunma analisti, “Amacımız özellikle İranlılara karşı havacılık alanında tam bir üstünlüğümüz olduğunu göstermek" dedi.
Suudi Arabistan’ın başını çektiği silah alımı yarışında diğer Körfez ülkeleri de arayı kapatıyor. Dubai merkezli Yakın Doğu ve Körfez Askeri Analiz Enstitüsü uzmanı Theodore Karasik, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 35-40 milyar dolarlık askeri donanım almak için anlaşmalar imzaladığını söyledi.
2014’E KADAR ANLAŞMALAR TAMAM
BAE, ABD’nin önde gelen savunma devi Lockheed Martin’den (LM) yüksek irtifalı savunma sistemi Thaad’ın alımı için izin aldı. Ayrıca, BAE ve Kuveyt, Raytheon firması tarafından üretilen Patriot füze savunma sisteminin modernize edilmesi için anlaşma imzaladı.
Diğer yandan, Blenheim Capital Partners danışmanlık şirketinin verdiği bilgiye göre,savaş uçaklarını modernize etmek ve yeni komuta-kontrol sistemleri almak için 2014’ün sonuna kadar Umman’ın 12, Kuveyt’in ise yedi milyar dolarlık harcama yapması bekleniyor. Bu iki ülkenin yapacağı yatırımlar, LM’nin ABD’deki savaş jeti üreten firmalar arasında öncü olması bekleniyor.
ABD’nin, şu an için öngörülen anlaşmalar değerlendirildiğinde önümüzdeki dört yıl içinde BAE, Umman ve Kuveyt’e toplamda 122.88 milyar dolarlık silah satışı yapması bekleniyor. Blenheim şirketinin CEO’su Grant Rogan, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinin silah alımındaki geleneksel yaklaşımlarının değiştiğini belirtti.
Grant, geçmişte bir kereye mahsus silah alımı yapan bu ülkelerin bugün Batı Avrupa ülkelerinin yerini aldığını belirtti ve “Artık hepsi büyük birer silah alıcısı” dedi.
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet