2020 yılıyla birlikte, üreticilerle yatırımcıların önlerini daha rahat görebilmelerine imkan sağlayan bir finansman programının uygulanmasına adım adım başladıklarını dile getiren Ziraat Bankası Tarım Bankacılığından Sorumlu Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf, “Bu finansman programı ile ülkemizin mevcut tarımsal üretim potansiyelini harekete geçirip, kaynakların daha etkin kullanılması, ithalatın azaltılarak yerli üretimin daha üst seviyelere çıkarılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
#GazetehaberleriOrman Genel Müdürlüğünce endüstriyel ağaçlandırma alanında yapılan çalışmalarla artan odun üretimi sayesinde, 2015'te yaklaşık 1,5 milyar dolar olan ahşap ve yonga levha ürünleri ithalatı geçen yıl itibarıyla 873 milyon dolara geriledi.
#Orman Genel MüdürlüğüTürkiye’nin önde gelen yazılım şirketlerinden Etiya İcra Kurulu Başkanı Aslan Doğan, bir süre önce Türk Eximbank’a gitti, ihtiyacı olan teminat mektubu için başvuruda bulunduğunu belirtti. Eximbank yetkilileri başvuruyu inceleyip, yanıtı verdi:
#YazarTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Erdal Sükan, beyaz kağıt sektörünün yurt dışından selüloz alımına bağımlı olduğunu belirterek, "Dünyadaki selüloz fiyatları da zaten bizim elimizde olmuyor. Her sene kartellerin istediği şekilde artıp iniyor. Selülozun yerli olarak üretilmesi için buna uygun üretim modeline geçilmesi ve endüstriyel orman alanlarının belirlenmesi gerekiyor." dedi.
#KağıtTEKFEN Holding’in ve kendi adını taşıyan ANG (Ali Nihat Gökyiğit) Vakfı’nın kurucusu Nihat Gökyiğit, İstanbul’un Anadolu yakasında TEM otoyolu ve iş-rezidans kulelerinin sınırlarını çizdiği Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ndeki turumuza rehberlik ederken, 2003 yılını anımsadı:
#Vahap Munyar1984 yılında Antalya’da mobilya sektörünün ihtiyacı olan ahşap ürünler üretmeye başlayan AGT, bugün 70 ülkeye ihracat yapıyor. Şirketin yeni yatırımlarla büyümesini sürdürdüğünü anlatan AGT Genel Müdürü Şirzat Subaşı, “Yeni Zelanda’dan Kanada’ya ciddi bir yelpazede ihracatımız var. Bu bize büyük gurur veriyor” şeklinde konuştu.
#GazetehaberleriAraç kiralama şirketi Intercity’nin ortağı Vural Ak, tarım kredileriyle dikkati çeken Denizbank’ın “Tarım+” ürününü tanıttığı toplantıda, 1 milyon badem ve ceviz ağacıyla 100 bin çocuğu okutma planını anlattı. Ak, “100 bin aileye 10’ar adet ceviz veya badem fidanı vereceğim. Bu ağaçların her birinin 550 dolarlık ürün verecek, 10 ağaç bir öğrenciyi okutacak” dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Bursa Emirsultan Camii’ndeki Kuran kursundan çıkan çocukları tek tek öperek, "Sizler bizim geleceğimizin temelisiniz" dedi. Bursa’nın Karacabey İlçesi’ndeki ’Türkiye’de Endüstriyel Orman Plantasyonları Tesisi ve Geliştirilmesi’ toplantısına katılmak üzere Yalova’dan gelen Bakan Pepe, ilk olarak Emirsultan Camii ve türbesini ziyaret etti.
Madem sonbahar geldi, son bir deniz tatili için yola çıkmanın tam vakti. Yıllar önce sadece Güney Ege ile sınırlı bir mevsimsel dönüşümken artık tüm Ege ve Akdeniz’de ‘sarı yaz’ yaşanıyor. Şimdilik küresel ısınmanın tek iyi tarafı bu olsa gerek. Bu fırsatı kullanıp yüksek sezonu bitiren deniz kenarı otellerinde hem daha uygun fiyatlı hem de sessiz ve sakin tatil yapmanın tam sırası. Yaz boyunca en güzel sahillerimizi gezdim ve deneyimlediğim otellerden sizin için güzel bir liste hazırladım. Kimi butik, kimi tatil köyü ama ortak noktaları beni etkilemiş olmaları.
#TatilBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe yönelik açıklamada bulundu. Bakan Kurum "İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketidir. Ekosistem durma noktasına gelmiştir. İzmir Körfezimiz ölmektedir. Sorumluları İzmir Körfezi'nde yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır. Alınması gereken tedbirlere, yapılması gereken işlere ilişkin kurulumuz ile istişare yapmış ve yapılacak işlere ilişkin yönetmeliği tarif ettiği şekliyle, belediyelerin sorumluluklarını belediyelere varsa diğer kurumların, kuruluşların, STK'ların, Organize Sanayi Bölgeleri ve sanayi kuruluşlarının yapması gerekenleri de tarif edecek şekliyle eylül ayı sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız. " dedi.
#Murat Kurum