Güncelleme Tarihi:
Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 3.3 oldu. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin (AKAMİB) ihracatı ise 947.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, AKAMİB Başkan Yardımcısı Bülent Aymen ve AKİB Genel Sekreteri Mehmet Ali Erkan’ın katılımıyla İstanbul’da bir grup gazeteci ile bir araya geldi.
MARKA SORUNUMUZ VAR
Tüm dünyada hammadde fiyatlarının artmasına rağmen yapılan yeni yatırımlarla beraber Türkiye’de şu anlık bir hammadde sıkıntısı yaşanmadığına değinen Kılıçer, “MDF üretiminde Avrupa’nın en yüksek kapasitesine sahip olduk. Devam eden yatırımlar da bittiğinde hammadde ihtiyacımız büyük ölçüde çözülmüş olacak” dedi. Kılıçer, uzun dönemli çözüm önerisi olarak da Şili’de uygulanan endüstriyel orman kurulumunu işaret etti. Türk mobilyasının artık dünyanın her köşesine ulaştığını anlatan Kılıçer, “Bu konuda marka algımız hala istediğimiz düzeye çıkmadı. Bilinilirliğimizin artması için daha fazla çalışmamız gerekiyor. Birçok ülkede hala göçmenlere çekyat satan üretici konumundayız. Londra’daki göçmenlerin çekyatı Türkiye’den gidiyor” dedi.
KAYSERİ’DE ASGARİ ÜCRET YOK
Kağıt ürünlerinin üretimine de değinen Kılıçer, “Pandemi sonrasında ambalaj çok önem kazandı. Bu sektörümüz için fırsat oldu. ABD’ye bile pizza kutusu ihraç ediyoruz. Burada en önemli eksiğimiz geri dönüşüm. Bunu halledersek hammadde ithalatını da ciddi ölçüde azaltabiliriz” diye konuştu. Kılıçer, son olarak asgari ücrete değindi. Kayseri gibi bölgelerde kimseyi asgari ücrete çalıştıramayacaklarını söyleyen Kılıçer, “Biz zaten asgari ücretin biraz daha üstünde veriyoruz ayrıca en az iki maaş ikramiye ödememiz var. Yoksa kimse çalışmak istemiyor” açıklamasını yaptı.