Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2010 00:00
Araç kiralama şirketi Intercity’nin ortağı Vural Ak, tarım kredileriyle dikkati çeken Denizbank’ın “Tarım+” ürününü tanıttığı toplantıda, 1 milyon badem ve ceviz ağacıyla 100 bin çocuğu okutma planını anlattı. Ak, “100 bin aileye 10’ar adet ceviz veya badem fidanı vereceğim. Bu ağaçların her birinin 550 dolarlık ürün verecek, 10 ağaç bir öğrenciyi okutacak” dedi.
TARIMA verdiği kredilerde dikkati çeken Denizbank’ın “Tarım+” adlı ürününü tanıttığı toplantıda tarım ve hayvancılığa yatırım yapan işadamları Hedef Alliance Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Tekfen Holding Kurucusu Nihat Gökyiğit, Intercity Genel Müdürü Vural Ak, Corvus Vineyard’ın sahibi Reşit Soley ve Antalya Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Titiz deneyimlerini anlattı. Vural Ak, ‘Neden Tarım’ sorusuna yanıt verirken, 10 adet ceviz veya badem ağacıyla bir öğrencinin ilköğretiminden üniversite hayatına kadar tüm masraflarının karşılanabileceğini söyledi. Eylül Tarım A.Ş.’yi kurup sosyal sorumluluk planıyla ceviz ve badem ağacı yetiştirmeye başladığını belirten Vural Ak, “1 milyon ceviz ağacını 100 bin aileye dağıtacağız. Bu 100 bin aile bir çocuğunun öğrenim hayatı boyunca kendi bursunu sağlayacak” dedi.
Toprakla ilgilenmek istediğinde ceviz ve bademe karar verdiğini ifade eden Vural Ak şu bilgileri verdi: “Osmanlı Devleti döneminde, ceviz ağacı bulunan ülkeler içerisinde ilk 6’da yer alıyorduk. 1980’lerden sonra da ceviz ağaçları kesilmeye başladı. Buna da yaşlanan ağaçların kesilerek kütüklerinin 1000 dolara satılması etkili oldu. Şu anda Manisa Kula’da 6 dönüm arazi üzerinde 200 bin meyve veren badem ve ceviz ağacımız bulunuyor. 1 ağaç 550
dolar değerinde meyve veriyor. Önümüzdeki 3-4 sene içerisinde 1 milyon adet ağaca ulaşmak istiyoruz. Bunun için yatırım maliyetimiz 25 milyon dolara denk gelecek.”
1 milyon ağaç dağıtacakCeviz ve badem ağacı projesinin kendi içinde bir sosyal sorumluluk projesi de doğurduğunu anlatan Vural Ak, şunları söyledi: “1 milyon ağaca ulaşma hedefimiz dışında ayrı bir projemiz daha var. 10 tane ceviz ve badem ağacının ekildiği günden 20 sene boyunca verimini topladık, hesabımızı yaptık. Bir öğrenci doğduğunda 10 ağaç dikilirse üniversiteden mezun oluncaya kadar her türlü masrafını karşılıyor. Bu nedenle Manisa Kula’da 1 milyon adet ekstradan fidan dikeceğiz. Bunları 100 bin aileye dağıtacağız. Belki daha sonra aldıkları verimi görüp kendileri de fidan dikmek isteyecek. Bu projenin bize maliyeti ise 5 milyon dolar olacak.”
Kamudan yardım alacakİlkokul öğrencisinin 1 yıllık masrafını ortalama 500 dolar olarak hesapladıklarını dile getiren Vural Ak, bu rakamın üniversite döneminde 3 bin dolara kadar yükseldiğini kaydetti. Vural Ak, şöyle devam etti: “Çocuk büyüdükçe masraf nasıl artıyorsa, ağaç büyüdükçe de verimi artıyor. Bu da masrafın karşılanmasını sağlıyor. 100 bin ailenin seçilmesi için de kamudan, valiliklerden yardım alacağız. Önce bölgeleri belirleyeceğiz, iklim ve toprağın önemi de var. Lojistik olarak ağaçların dağıtımında da yardım alacağız. Projeye bu yaz başlıyoruz.”
Denizbank: 1.5 milyar lira vereceğiz tarıma buyurunTARIM alanında yatırım yapmak isteyen girişimciler için tasarladığı Tarım+ ürününü hizmete sunan Denizbank, yatırımcıların ihtiyaç duyduğu danışmanlık ve finansman desteğini de sağlayacak. Tarım+’nın profesyoneller, yatırımcı grupları ve işadamları için hazırlandığını söyleyen Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, bu kapsamda ilk aşamada örtü altı tarım, süt hayvancılığı ve meyvecilik yatırımlarına öncelik verileceğini belirtti.
Kredi payı yüzde 3.8Tarımı ayrı bir iş kolu olarak örgütledilerini ifade eden Hakan Ateş şöyle konuştu: “Türkiye’deki 380 milyar liralık
kredi hacminin 14.6 milyar lirasını tarım kredileri oluşturuyor. Bu toplam portföy içinde yüzde 3.8’e denk. Tarımdaki müşteri sayısı 350 bini geçen ve bu alanda kullandırdığı kredi miktarı 1.5 milyar lirayı bulan DenizBank’ın, toplam nakdi kredileri içerisinde tarım yüzde 9.2’lik pay alıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2012 yılında tarımsal üretimin 70 milyar dolar, ihracatın 30 milyar dolar olacağını öngörüyor. Denizbank’ın 2012 sonunda hedefi, Tarım+ paketiyle 1.5 milyar lira yatırım kredisi sağlamak.”
Kendimiz yetiştirelim doğal orman kurtulsunTÜRKİYE’nin biyolojik zenginliğinden yararlanarak tarımı hakettiği yere koyması gerektiğini dile getiren Tekfen Holding Kurucusu ve TEMA Vakfı Kurucu Üyesi Nihat Gökyiğit, “Doğal kaynaklar oluşmaları ve artırımlarından daha hızlı yok ediliyor ve iflasa sürükleniyor. Doğaya dost olmayan üretim, korkunç israf, inanılmaz nüfus artışı bunun ana sebeplerinden. Ana arı üretimi ve endüstriyel orman plantasyonu gibi çevreye dost üretimler yapıyoruz. Anadolu ve Muğla’da melez iki ırk üzerinde çalışıyoruz. Orman plantasyonu konusunda da 13 çalıştay yaptık. Doğal ormanlardan elimizi çekmek için buna ihtiyaç var. Her sene 100 bin fidan dikerek 3 yılda 1 milyon fidana ulaştık” diye konuştu.
76 kilo sütle rekor kırdı yavrusuna ‘Ethem’ dediler
HEDEF Allianz A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, tarıma yatırım yapmanın ülkenin kurtuluşu ve geleceği olduğunu belirterek, “Tarımı köylü işi sandık. Bu alana yatırım çok da kârlı” diye konuştu. Denizli’deki Acıpayam Tarım İşletmesi tesisi kurduklarını ifade eden Sancak, “Bu tesise Amerika’dan büyükbaş hayvan getirdik. Süt verimi 36 kiloya çıktı. Günde 76 kilo sütle rekor kıran da oldu. Bu inekten doğan boğanın adını da Ethem koydular” dedi.