Vücudumuzun bazı bölgelerini bir endoskopi cihazı ile inceleyen bu teşhis yöntemi günümüz tıbbında sıklıkla kullanılıyor. Teşhise dönük olan endoskopi cihazı ile sıklıkla mide ve bağırsak sistemi incelenir. Peki endoskopi nedir, nasıl yapılır? İşte endoskopi öncesi hazırlık ve endoskopi sonrası beslenme hakkında bilgiler...
#EndoskopiErken tanı, tüm ciddi hastalıklarda tedavi başarısını etkileyen en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Sindirim sistemi hastalıklarının erken tanısında ise endoskopik incelemeler önemli yer tutuyor. Endoskopinin ağrılı, rahatsız bir işlem olduğuna dair halk arasında yaygın ancak son derece yanlış olan bir kanı, hastalıkların ilerlemesine ve tedavinin zorlaşmasına yol açıyor.
#EndoskopiKonu başlığı açısından vatandaşlar tarafından en çok merak edilenler arasında, 'Endoskopi nedir' ve 'Endoskopi nasıl yapılır' soruları yer almaktadır. Sağlık konusunda önemli bir yer teşkil eden bu işlem için, yazı içeriğinden ne olduğuna dair bilgi alabilirsiniz. İşte endoskopi nedir ve nasıl yapılır sorularının cevabı...
#SeodıshaberKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkGastroenterologlar dünyada 73 binden fazla kişinin katıldığı bir tarama çalışması yaptı. Türkiye ‘somatizasyon’ konusunda yüzde 37,7 oranıyla dünyada birinci. Yani 3 kişiden 1’i hasta değil ama ‘mış gibi’ hissediyor. Hekimlerle nedenlerini konuştuk.
#Hazan Aköz Işıkİki yıl önce hemoroid şüphesi ile doktora giden Joshua Sanchez, dördüncü evre kolon kanseri olduğunu öğrendi. Kolon kanseri ile benzer semptomlara sahip olan hemoroid, tıpkı bu örnekte olduğu gibi kanserin erken teşhis edilmesini zorlaştırıyor. Peki bu iki hastalığı birbirinden nasıl ayıracağız? Uzmanlar anlattı...
#Kolon KanseriŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikEnteral beslenme; yetişkin, çocuk ve bebeklere uygulanan bir metottur. Tüp; gereksinim duyulduğu sürece kalmaktadır. Kısa bir dönem kalabileceği gibi daha uzun zamanlı olarak da kalabilir ve birey yeniden eskiden olduğu gibi yemek yemeye döneceği vakit çıkarılabilir. Tüp yolu ile entenal beslenme adına değişik çeşitlerde tüpler kullanılır. Peki, enteral beslenme nedir? Nasıl uygulanır? Enteral beslenme ne kadar sürmektedir ayrıntılar ile derledik.
#Sağlıklı YaşamHematemez, sıklıkla merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Hematemez nedir öğrenebilir ve ne anlama geldiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hematemez nedir? Üst sindirim kanalı kanamaları neden olur? Ne anlama gelir tüm detaylarıyla derledik.
#SözlükKolorektal kanser için yeni bir ilaç üreten bilim insanları yaptıkları araştırmanın sonucuna kendileri bile inanamadı. Çalışmaya katılan 18 hastanın tamamı iyileşti ve vücutlarında kansere ilişkin en ufak bir belirti kalmadı. Araştırmacılar yeni ilacın kanser tedavisinde oyun değiştirici bir rol üstleneceğini belirtirken çalışma bilim dünyasında geniş yankı uyandırdı.
#KANSERYeni zayıflama yöntemleri arasında olan yutulabilir mide balonu merak edilen konular arasında yer alıyor. Aneztezi almadan ve cerrahi bir müdehale olmaksızın mideye alınan yutulabilir mide balonu zararlı mı, nasıl yapılır? İşte, yutulabilir mide balonu hakkında derlediğimiz bilgiler...
#Yutulabilir Mide BalonuAşırı kilo alımı zamanla yaşam kalitesini düşürdüğü gibi sağlığı olumsuz etkileyen sonuçları beraberinde getirir. Çeşitli nedenlerden dolayı fazla kilolarından kurtulamayan kişiler, bunun için farklı yöntemlere başvururlar. Bu yöntemler arasında en çok araştırılanlardan biri de mide botoksu olarak dikkat çekiyor. Peki mide botoksu nedir, nasıl yapılır? İşte mide botoksu sonrası beslenme ve zararları hakkında bilgiler...
#Mide BotoksuErkeklerde kadınlara göre en az 3 kat fazla görülen ülserin belirtileri zaman zaman çok rahatsız edici ve belirgin olabilir. Karnın üst tarafında yanma şeklinde hissedilen ağrılarla ortaya çıkan ülser, bazen kişileri ağrı ile gece uykusundan bile uyandırabilir. Ülserin tedavisi için bir gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Peptik ülser nedir, kansere dönüşür mü sizler için derledik.
Gastroparezi en sık görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Halk arasında da Gastroparezi mide tembelliği olarak bilinmektedir. Gastroparezi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Pek çok kişide Gastroparezi belirtileri ortaya çıkmaktadır. Peki Gastroparezi nedir? Gastroparezi belirtileri nelerdir? Gastroparezi nasıl anlaşılmaktadır? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Okullarda PCR testi uygulaması velilerin gündeminde yer alırken yeni açıklama geldi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, öğrencilere yapılacak PCR testinin velilerin izni olmadan uygulanmayacağını belirtti. Çocuklarına test yapılmasını isteyen veliler onam formu ile numune alınmasına izin verebilecekler. Onam formu ile PCR testi uygulamasına izin verilen öğrencilere test yapılacak. Peki, onam formu nedir, nasıl doldurulur? İşte, okullarda test uygulaması ve koronavirüs onam formu hakkında bilgiler.
#OnamKolit hastalığı sindirim sistemi hastalıkları ile alakalı olan bir hastalıktır. Kolit hastalığının pek çok belirtisi ve tanısı yer almaktadır. Özellikle bu hastalıkta dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Kolit hastalığı tedavisi olan hastalıklardandır. Son günlerde kolit hastalığı ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, kolit hastalığı nedir? Kolit hastalığı tedavisi nasıldır? Kolit hastalığının belirtileri nelerdir? Kolit hastalığı tanısı nasıl konur? İşte kolit hastalığı ile ilgili tüm detaylar.
#Kolit Hastalığı Nedir?Aşırı kilolar her zaman bir sağlık problemi olmuştur. Farkına varmadan özellikle vücut yaşlanmaya başladığında kilo alımı da hızlanır. Aşırı kiloların sağlık ve yaşam kalitesi risklerini azaltmak için mide botoksu harika bir yöntemdir. Peki, mide botoksu nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Lavman, bağırsakların boşaltımı için yapılan ilaçlı ya da muayenesi rektuma gaz ya da sıvı gönderilmesi işlemi olarak bilinir. Bağırsağı temizlemek amacıyla kullanıldığı zaman, dışkıda bulunan su miktarının arttırılması için dışkının vücut içerisinden dışarıya atılmasını sağlar. Lavman tüpü ucu genişledikten sonra ucu rektumu genişletir ve solüsyon verildikten 2 ila 5 dakika arasından sonra oluşan hareketlenmeler sonucunda boşaltım işlemi sağlanmış olur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lavman Nedir Ne İçin Kullanılır Ve Nasıl Yapılır?Sinüzit, en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri. Halsizlikten öksürüğe, baş ağrısından burun tıkanıklığına kadar çeşitli problemlere yol açabiliyor. Peki sinüzit nedir, neden olur? İşte sinüzit belirtileri, tedavisiyle ilgili merak edilenler...
#SinüzitDisfaji, halk arasında yutma güçlüğü yutma işlevinin düzgün olarak yerine getirebilmesi için, çeşitli kas ya da sinirlerin herhangi birinin fonsiyonundaki aksaklık, disfajiye zemin hazırlayabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldız Disfajinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Yutma GüçlüğüÇağımızın en ciddi sağlık sorunlarının başında gelen obeziteye karşı günümüzde ameliyatlı ve ameliyatsız birçok tedavi yöntemi mevcut. Ameliyatlı bazı uygulamalar çeşitli riskleri içermesi nedeniyle endişe sebebi olurken son zamanlarda oldukça gündemde olan yutulabilir mide balonu yöntemi, tek seansta ve 30 dakikada biten işlem süresi ile konforlu bir zayıflama süreci sağlıyor. Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Erdem, Elipse mide balonu olarak da adlandırılan bu yeni nesil mide balonu uygulaması hakkındaki sorularınızı yanıtlıyor.
#Elipse Mide BalonuToplumumuzda sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri olan ve halk arasında sarılık olarak bilinen rahatsızlığın en önemli nedenlerinden biri de ana safra kanalının tıkanmasıdır. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ozan Andaç Erbil, rahatsızlığa dair bilgiler aktarırken, ERCP ile tedavi yönteminden bahsederek çözümün sanıldığından kolay olduğunu anlattı.
#SarılıkHer geçen yıl tıbbın teknoloji ile paralel gelişmesiyle birlikte safra kesesi taşı da kabus olmaktan çıktı. Bu noktada uygulanan en yeni yöntemlerden olan ERCP işlemi Gebze'de de başarıyla uygulanıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ozan Andaç Erbil konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Safra Kesesi TaşıObezite ile mücadelede önemli bir ilk adım sayılan mide balonu uygulaması, aynı zamanda detayları en az doğru bilinen ve merak edilen konulardan birisi.<br><br>Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ozan Andaç Erbil, konu ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlatırken, operasyon ve sürece dair tüm merak edilenleri anlattı.
#Mide Balonu Ve Obezite