endemik tür haberleri sayfasında endemik tür hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 824 endemik tür haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ardahan’ın Çıldır ilçesindeki Aktaş Gölü sulak alanında barınan göçmen kuşların, Aktaş Gümrük Kapısı yolundaki trafikten kaynaklı gürültüden rahatsız olmalarını önlemek amacıyla göl çevresindeki yola 2 bin 600 metre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde ses bariyerleri yapıldı.
#Ses BariyeriGiresun ve Gümüşhane’de 1867 yılında tespit edilerek Türkiye endemik türü literatüre giren 'kandamlası' bitkisi, 150 yıl aradan sonra geçen yıl mayıs ayında Giresun’da yeniden görüldü. Zehirli kimyasal alkaloid içerdiği için dünyada tıbbi aromatik bitkiler listesinde yer alan bitki için koruma eylem planı hazırlandı.
#GiresunGİRESUN'un Şebinkarahisar ilçesi ile Gümüşhane kırsalında, 1867 yılında Rus doğa bilimcisi ve tarihçi Pyotr Aleksandroviç Çihaçov tarafından tespit edilen ve Türkiye endemik bitki türü olarak literatüre giren 'Kandamlası-Adonis Aestivalis' bitkisi, o tarihten sonra kayda alınamadı.
#GiresunBaşkentte 2 bin 353 bitki türünün bulunduğunu belirten Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sibel Day, bunlardan 398’inin endemik olduğuna dikkat çekti. Day, “Bilinçsizce yapılan yol, tarla açma faaliyetleri, madencilik ve şehircilik faaliyetleri, kirlilik, biyolojik çeşitliliğe ilişkin tehdit oluşturmaktadır. Doğal alanların korunması, endemik türlerin dağılımını genişletebilir ve popülasyon artışını sağlayabilir” dedi.
#Sibel DayArdahan’ın Çıldır ilçesindeki Aktaş Gölü sulak alanında barınan göçmen kuşların, Aktaş Gümrük Kapısı yolundaki trafikten kaynaklı gürültüden rahatsız olmalarını önlemek amacıyla göl çevresindeki yola 2 bin 600 metre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde ses bariyerleri yapıldı.
#Ses BariyeriIsparta'nın Eğirdir ilçesinde kesin korunacak doğal sit alanı olarak korumaya alınan ve özel izinle girilebilen dünyadaki tek kasnak meşesi ormanında, sonbaharla renk cümbüşü yaşanıyor. Ormana sadece özel izinle bilimsel ve eğitim amaçlı giriş yapılabiliyor. Araştırmalara göre alanda 23 memeli, 442 bitki türü tespit edildi.
#IspartaAydın'ın Söke ilçesindeki Latmos Antik Kenti'nde halk arasında Kazgagası (Corydalis) olarak bilinen Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden yeni bir bitki türü keşfedildi. Yeni bitki türüne Latmos Kazgagası adı verildi. Bitkiyi keşfeden Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Latmos Kazgagası'nın endemik bir tür olduğunu, bölgedeki madencilik faaliyetleri nedeniyle türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
#AydınTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaOrman alanları, alpin dağ çayırları, su kaynakları ve endemik tür zenginliğiyle 1961 yılında milli park ilan edilen Uludağ’a ilişkin 2012 yılında yapılan koruma imar planları Bursa 3. İdare Mahkemesi kararıyla iptal edildi.
#Mimarlar Odası Ve Şehir Plancıları OdasıTürkiye'de nesli yok olma tehlikesindeki endemik balık türlerinden 5'i, laboratuvarda korumaya alındı. Balıklardan 3'ünün üretimi başarıya ulaşırken, 2'sinin çalışmaları sürüyor. Bu balıklar sadece Acıgöl, Kırkgöz ve Nemrut Gölü, Boğaçayı ile Manavgat- Peri Köprüsü arasındaki iç sularda yaşıyor.
#BalıkNorveç takımadaları Svalbard'da bulunan Zeppelinfjellet dağının eteklerinde yer alan Ny-Alesund kasabası, elektrikten, internetten, telefondan yoksun bir hayat sürüyor. Tek kaygıları kutup ayılarıyla karşılaşmak olan kasaba sakinlerinin bu günlerde daha ciddi endişeleri var...
#NorveçÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tabiat varlıklarının korunmasına yönelik çalışmalarını büyük özveriyle, yoğun ve aralıksız sürdürüyor. Bakanlığın Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen İzmir-Karaburun yarımadasındaki kıyı bölgelerde insan ve doğa dengesinin sürdürülebilir olması, doğal, kültürel, tarihi, eğitsel ve estetik değerlerin koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen ‘Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi’nde artık sona yaklaşılıyor.
#İzmirAK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Nallıhan Sarıçalı Dağı’nda yaşları 50 ila bin 100 arasındaki 50’ye yakın anıt ağacın Nallıhan Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kesilmesine sert tepki gösterdi. Ceylan, “Bu manzara karşısında üzüntümüzden kahrolduk. Bu vahim hatanın sorumluları bu yaptıkları yanlışlığı görmelidir ve bütün orman teşkilatı bu yanlış uygulamadan ders almalıdır” dedi.
#Murat YILMAZAbant Gölü Tabiat Parkı 9 Haziran 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye’nin 48’inci milli parkı oldu. Biz de geçen hafta özellikle yazın ziyaretçi akınına uğrayan gölü ve çevresini gezerek çiçeği burnunda milli parkımızı adımladık. Gördük ki renkleriyle insanları çeken göl ve çevresi kalabalıklardan uzaklaştıkça daha da güzelleşiyor.
#SeyahatDoğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez, nesli tükendiği zannedilen ve 48 yıl sonra tekrar görülen Anadolu parsının, ayak izi ve tüyünden tespit edildiğini ve o alanlara kurulan fotokapanlara da 18'inci günde yansıdığını söyledi. Üzmez, bir ekip kurulduğunu ve fotokapan ile 4 Anadolu parsının yakın takibe alındığını belirtti.
#Anadolu ParsıDoğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez, nesli tükendiği zannedilen ve 48 yıl sonra tekrar görülen Anadolu parsının, ayak izi ve tüyünden tespit edildiğini ve o alanlara kurulan fotokapanlara da 18'inci günde yansıdığını söyledi. Üzmez, bir ekip kurulduğunu ve fotokapan ile 4 Anadolu parsının yakın takibe alındığını belirtti.
#Anadolu ParsıEge Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Dr. Ademi Fahri Pirhan'ın keşfettiği endemik bitki türü 'Allium İzmirense Pirhan', bilim dünyasına tanıtıldı. 'İzmir Soğanı' olarak adlandırılan ve Tire ilçesinde bulunan türün ülke ekonomisine fayda sağlayabileceğini belirten Pirhan, "Soğanlı bitkiler, tarımsal anlamda kullanılırsa ekonomik fayda sağlayabilir. Aynı zamanda bu bitki, içerik itibarıyla tıp ve ilaç sanayinde kullanılabilir" dedi.
#İzmir SoğanıEge Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Dr. Ademi Fahri Pirhan'ın keşfettiği endemik bitki türü 'Allium İzmirense Pirhan', bilim dünyasına tanıtıldı. 'İzmir Soğanı' olarak adlandırılan ve Tire ilçesinde bulunan türün ülke ekonomisine fayda sağlayabileceğini belirten Pirhan, "Soğanlı bitkiler, tarımsal anlamda kullanılırsa ekonomik fayda sağlayabilir. Aynı zamanda bu bitki, içerik itibarıyla tıp ve ilaç sanayinde kullanılabilir" dedi.
#İzmirŞanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Koku Festivali'ne katılanlar, çeşitli endemik bitkilerin bulunduğu parkurda 6 kilometrelik doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Etkinlikte davetliler nadir görülen 'Mezopotamya sümbülü' ile birbirinden güzel kokulu endemik bitkileri koklamak ve görüntülemek için 6 kilometre yürüdü. Ayrıca festival kapsamında Karagül Bahçeleri Turu, Antik Çağ Kokuları ve Parfüm Tasarımı atölyesi kuruldu.
#ŞanlıurfaBartın Üniversitesi'nden Dr. Bilge Tunçkol ile arkadaşları, Bolu Yedigöller Milli Parkı'nda yeni bitki türü keşfetti. Dünyada ilk kez görüldüğünü belirttiği bitki türü ile ilgili bilgi veren Tunçkol, "Keşfedilen bitki türü; gösterişli renkte çiçeklere sahip olan ve oldukça sınırlı bir alanda, bazaltik ve kireç taşı kayalık habitatlarda bulunuyor" dedi.
#BartınAnadolu parsını, bozkır kartalını, Harran kertelenkelesini biliyoruz. Peki, dünyada sadece Halkalı semtinde görülen sultanpelemirini ya da Alanya'da görülen makberinaşkı çiçeğini? Flora açısından son derece zengin ülkeler arasında bulunan Türkiye'nin endemik bitkileri için yurt genelinde seferberlik başlatıldı. İşte gelecek nesillerin, isimlerini sadece ansiklopedilerde görme tehlikesi yaşayan o bitkiler...
#Nesli Tükenen BitkilerTarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’ uygulamasında Ankara’dan toplam 2 bin 772 tür hayvan ve bitki kaydedildi. Ankara’da daha önce kaydedilmemiş 27 yeni tür tespit edildi. Nesli tükenme tehditi bulunanlar için en büyük tehdit ise kirlilik.
#Murat YILMAZAkdeniz'de yüzde 10'u endemik olan 17 bin denizel türden 62'sinin neslinin tehlike altında olduğu kaydedildi. Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından görüntülenen nesli tehlike altındaki türlerden 22'sinin fotoğrafı, Antalya'da düzenlenen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22'nci Taraflar Konferansı'nda (COP 22) sergileniyor. Bu türlerle ilgili bir de film hazırlandı.
#AkdenizAkdeniz'de yüzde 10'u endemik olan 17 bin denizel türden 62'sinin neslinin tehlike altında olduğu kaydedildi. Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından görüntülenen nesli tehlike altındaki türlerden 22'sinin fotoğrafı, Antalya'da düzenlenen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22'nci Taraflar Konferansı'nda (COP 22) sergileniyor. Bu türlerle ilgili bir de film hazırlandı.
#Denizel TürCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı"na video mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadelenin sadece belli ülkelere havale edilemeyeceğini, ekonomik gücü, coğrafi konumu, tarihi sorumluluğu ne olursa olsun tüm ülkelerin elini taşın altına koymasının şart olduğunu belirtti.
#BMAfyonkarahisar'ın Çay ilçesi Eber beldesinde tektonik kökenli son buzul çağı göllerinden Eber Gölü için tehlike çanları çalıyor. Gölün yüzde 80'i kurudu. Su derinliği bir dönem 24 metre olan Eber Gölü'nün su seviyesi 1 metreye kadar düştü. Kuşlar ve su canlılarının tehlike altında olduğunu söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, yöre halkının üzüntüsünü "Göle her bakımdan ihanet ettik. Hiç bitmez, kirlenmez, tükenmez sandık; o da canlıymış, bilemedik" sözleriyle ifade etti.
#Antalya