endemik haberleri sayfasında endemik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2912 endemik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye'de nesli yok olma tehlikesindeki endemik balık türlerinden 5'i, laboratuvarda korumaya alındı. Balıklardan 3'ünün üretimi başarıya ulaşırken, 2'sinin çalışmaları sürüyor. Bu balıklar sadece Acıgöl, Kırkgöz ve Nemrut Gölü, Boğaçayı ile Manavgat- Peri Köprüsü arasındaki iç sularda yaşıyor.
#BalıkUzun bir süredir pek çok uzman, pandemi döneminden endemiye geçişin sinyallerine yönelik açıklamalarda bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus de ufukta endemik sürecin olduğuna vurgu yaparak, virüsün geleceğine dair üç senaryoda bulundu. Peki, endemi nedir? Endemik ne anlama geliyor?
#EndemiLiverpool Üniversitesi'nden Profesör Julian Hiscox koronavirüs için 'endemik'ten başka bir sonuç beklemediklerini belirterek, "2022'de hayat neredeyse pandemi öncesi gibi olacak" dedi. Londra Üniversitesi'nden virolog Elisabetta Groppelli ise aynı görüşü destekleyerek, "Endemiklik bu virüsün kodlarına yazılıydı" dedi.
#KoronavirüsBilim insanları koronavirüsün tamamen yok edilemeyeceğini ve sonsuza kadar hayatımızda 'endemik' olarak kalacağını belirtiyor. Vaka sayılarını kontrol etmekte zorlanan ve yılbaşı kutlamalarının iptal edildiği Avrupa'da karamsar bir hava hakim.
#KoronavirüsDünyada sadece Ayaş Aysantıbeli’nde yetişen ve Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli tehlike altında olan 7 endemik bitkinin korunması için Ayaş Kaymakamlığı, Ayaş Belediyesi ve Ankara Üniversitesi Ayaş Meslek Yüksek Okulu işbirliğiyle çalışma başlatıldı.
#EndemikTEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, "Anadolu 11 bin 707 bitki türüyle bir cennet. Bu türlerden 3 bin 650'si endemik yani bizim coğrafyamıza, buraya ait. Avrupa'da doğal ormanların toplam orman sahasına oranı yüzde 1 iken, yarısı bozulmuş ve verimsiz olsa da Türkiye'de bu oran yüzde 93'tür. Bu ormanlar yüzlerce bitki türü barındırıyor" açıklamasında bulundu.
#EkosistemOrman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalar neticesinde İstanbul’da yeni bir endemik bitki türü keşfedildi. Tür dünya literatürüne Allium İstanbulenese olarak geçti.
#Son DakikaÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde görevli akademisyen Doç. Dr. Şahin Kök'ün yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projesi kapsamında Kaz Dağları'nda yapılan araştırmalarda, endemik bir gelincik türü olan Papaver pilosum subsp. strictum (Papaveraceae) bitkisi üzerinde beslenen yeni bir böcek türü keşfedildi.
#Kaz DağlarıBaşkentte 2 bin 353 bitki türünün bulunduğunu belirten Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sibel Day, bunlardan 398’inin endemik olduğuna dikkat çekti. Day, “Bilinçsizce yapılan yol, tarla açma faaliyetleri, madencilik ve şehircilik faaliyetleri, kirlilik, biyolojik çeşitliliğe ilişkin tehdit oluşturmaktadır. Doğal alanların korunması, endemik türlerin dağılımını genişletebilir ve popülasyon artışını sağlayabilir” dedi.
#Sibel DayArdahan’ın Çıldır ilçesindeki Aktaş Gölü sulak alanında barınan göçmen kuşların, Aktaş Gümrük Kapısı yolundaki trafikten kaynaklı gürültüden rahatsız olmalarını önlemek amacıyla göl çevresindeki yola 2 bin 600 metre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde ses bariyerleri yapıldı.
#Ses BariyeriTürkiye'de neslinin tükendiği düşünülürken, 2019'da ilk kez görüntülenen Anadolu parsına yönelik fotokapanla yürütülen çalışmalarda ülkede şu ana kadar 10 erkek birey tespit edildi. Fotokapanlarla kaydedilen görüntülerde net olmayan biri dışında tüm bireylerin erkek olduğu belirlendi. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Dr. Yasin Ünal, "Anadolu parsı bireyinin dişisinin, akrabasının, hatta yavrusunun olduğunu düşünüyoruz" dedi.
#Anadolu ParsıIsparta'nın Eğirdir ilçesinde kesin korunacak doğal sit alanı olarak korumaya alınan ve özel izinle girilebilen dünyadaki tek kasnak meşesi ormanında, sonbaharla renk cümbüşü yaşanıyor. Ormana sadece özel izinle bilimsel ve eğitim amaçlı giriş yapılabiliyor. Araştırmalara göre alanda 23 memeli, 442 bitki türü tespit edildi.
#IspartaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Görüşmede Sıfır Atık Projesi'ne ilişkin çalışmalar başta olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele ve çevre konuları ele alındı.
#Emine ErdoğanÜlkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatYazarımız Ebru Erke geçen hafta Japonya’ya gidip Türk çayını anlattı. Biz de kendisiyle buluşup çayımızı, kültürümüzdeki yerini, Japonya gibi çay gelenekleriyle meşhur bir ülkede Türk haftasında yaşadıklarını ve yeni markasını konuştuk.
#Melis YılmazKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl elmada 4.5 milyon ton rekoltesi beklediklerini açıkladı. Bakan Yumaklı, Karaman’da elma hasadına katıldı. 24 çeşit elmanın yer aldığı ve 1 milyon 750 bin ağaçla Türkiye ve Avrupa’nın tek parça en büyük elma bahçesi unvanına sahip 6 bin dekarlık alanda çiftçilerle bir araya geldi.
#İbrahim YumaklıSonbahar havasının keyfini sürmek, doğada vakit geçirmek için ideal zamanlardayız. Parklar, ormanlar koşmak, yürüyüş ve piknik yapmak, bisiklet sürmek isteyenleri bekliyor. Türkiye’nin dört bir köşesinden mevsimin en güzel günlerini değerlendirebileceğimiz alanları derledik.
#DoğaTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneBayramiç beyazı, sadece Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yetişen bir tür nektarin. Erik büyüklüğünde, içi beyaz ve sarı-yeşil kabuğu pürüzsüz. Aroması da kayısı, şeftali, erik karışımını hatırlatıyor; yani benzersiz. Başka bir yerde ekilip hasat edildiğinde beyazlığı da tadı da aynı olmuyor. Bunun sebebi de Kaz Dağları’nın oksijeni ve bitki örtüsü... Endemik bir genotip olduğu Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili ile de belgelendi. Zamanı geçmeden bu aromatik meyveyi sofranıza şef Nur Aktı Yıldırım’ın tarifleriyle taşıyın.
#Bayramiç BeyazlarıAydın'ın Söke ilçesindeki Latmos Antik Kenti'nde halk arasında Kazgagası (Corydalis) olarak bilinen Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden yeni bir bitki türü keşfedildi. Yeni bitki türüne Latmos Kazgagası adı verildi. Bitkiyi keşfeden Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Latmos Kazgagası'nın endemik bir tür olduğunu, bölgedeki madencilik faaliyetleri nedeniyle türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
#AydınSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluBeklenen haber dün akşam saatlerinde geldi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’da yayılan M çiçeği virüs için "uluslararası öneme sahip acil durum” ilan etti. Afrika kıtasını tamamen etkisi altına alan salgının dünyaya yayılması önlenmeye çalışılacak.
#M Çiçeği