BİNLERCE yıllık yaşa sahip, kanunla koruma altındaki anıt ağaçların tanıtımı ve korunması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca başlatılan proje kapsamında kurulan anitagaclar.gov.tr internet sitesinde, Türkiye genelindeki tescilli 10 bini aşkın anıt ağaçtan 883’üne yer verildi.
#Anıt AğaçlarıYaşadığımız bölgede birçok ağaç türü görürüz. Kimi zaman bu gördüğümüz ağaçların hakkında bilgi sahibi olmayı arzu ederiz. Sizler için Dünyanın en yaşlı ağacı hangisidir ve nerededir? Dünyanın en yaşlı ağacının yaşı ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kırkağaç’ın Bakır Mahallesi Emirahmet mevkiinde bulunan ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2013 yılında tescillenerek koruma altına alınan anıt zeytin ağacı ile ilgili hem Kırkağaç’ı hem de Hıristiyanları heyecanlandıracak bir gelişme yaşandı. Hollandalı araştırmacı Ticia Verveer, Kırkağaç’a gelerek bu zeytin ağacından numune aldığını ve 2016 yılında ülkesinde karbon testi yaptırdığını belirterek, ağacın bugünkü yaşının 2018 olduğunu, Kırkağaç Kaymakamlığına attığı tweet ile bildirdi.
#Meryem Anaİtalya'da, oğlu ile birlikte mantar toplamaya çıkan 89 yaşındaki kadın Alp dağlarında kayboldu. 5 gün boyunca tek başına hayatta kalmayı başaran kadın, hayatta kalabilmek için yağmur suyu içti, tilki ile arkadaş oldu.
#İtalyaÇevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, Çevre Durum Raporu'na göre İzmir için yıllık ortalama partikül madde değerlerinin (PM10) Alsancak, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı istasyonlarında ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğunu söyledi. Arzu Yücel, ' Özellikle PM2.5 üzerine yapılan incelemeler bu kirleticiye maruz kalmanın astım, KOAH, bronşit, pnömoni gibi solunum yolu hastalıklarını tetiklediği görülmekte.' dedi.
#İklimEkranlarda sunduğu programlarla tanınan, mesleğiyle olduğu kadar sempatik tavırları ve örnek aile yaşantısıyla çok sevilen ünlü sunucu, kansere yakalanmış, verdiği zorlu mücadele boyunca elden bırakmadığı umudu ve herkese ilham olan sözleriyle de büyük takdir toplamıştı.
#Jonnie IrwinBir zamanlar kralların, kraliçelerin zehirlenmeye ve hastalıklara karşı bir numaralı silahıydı ama zamanla unutuldu. Bilim insanları her derde deva olduğu düşünülen bu mucize ilacı yeniden üretmeyi başardı...
#TiryakBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiOnlar da hem sıradan insanlar arasında hem de gösteri dünyasında birbirlerini erken kaybeden çiftlerdendi. Aşklarını evlilikle ve iki çocukla taçlandırmışlardı. Önlerinde birlikte geçirecekleri çok uzun yıllar olduğunu sanıyorlardı. Ama öyle olmadı. Zor bir hastalık ve sonunda da ölüm onları erkenden ayırdı.
#Tom ParkerOnlar köy yaşamını sosyal medyaya taşıyor. Elbette kendi tarzlarında... Instagram’da yüz binlerce takipçileri var. Elif Akçivi (@gezenoglak) yöresini tatlı şivesiyle tanıtan bir Yörük kızı. Havvanur Kösem (@keciperver) köyde yapılan işleri eğlenceli üslubuyla anlatıyor. Mutlu Karaduman (@gorunmezkaza) moda çekimlerine köydeki imkânlarla yeni bir bakış açısı getiriyor.
#Ceren Naz BüyükBazı diş hekimleri, henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#20'Lik DişlerTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’deki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Bakan Yumaklı, "Yangın söndürme çalışmasına 10 uçak, 38 helikopter, 3 bin 174 personel, 790 kara aracı yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Hava taşıtlarımız 2828 sorti yaptı, 9 bin tona yakın su kullandı. İHA'lar da yangın noktalarının tespit ve müdahalede çok önemli görev yaptı" dedi. Bakan Yumaklı, "Eskişehir Seyitgazi ilçesi'ndeki yangın da kontrol altında alındı. An itibarıyla ülkemizde herhangi bir yangın söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
#Orman YangınıEn son çıkan yirmilik dişler, ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrılara ve çürüğe neden olabilir. Bazı diş hekimleri, günümüzde artık çenelerin küçüldüğünü, eskiye nazaran daha az diş kaybı yaşandığı için yirmi yaş dişlerine yer kalmadığını, bu nedenle henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#Sağlık