Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, 2024 yılının dünya tarihinin en sıcak yılı olabileceği konusunda uyardı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, “Bu, küresel sıcaklık kayıtlarında yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor” dedi.
#ABAvrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus’un verilerine göre, 2024 yılı küresel sıcaklık ortalaması açısından tarihi bir eşik atlıyor. Sanayi öncesi döneme kıyasla, bu yıl sıcaklık ortalaması 1.5 dereceyi aşarak kayıtlardaki en sıcak yıl olabilir. Bu eşik aşılmasına rağmen, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5 derece hedefine resmen ulaşılmadığı düşünülüyor. Çünkü bu hedef, uzun vadeli ortalamalara bakılarak değerlendiriliyor.
#AVRUPADAN HABERMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye 2024 Yılı Erken İklim Değerlendirmesi' verilerine göre Ocak- Ağustos dönemi aylık sıcaklık ortalaması 16,8 derece ölçülen 2024, 1971'den bu yana gerçekleşen en sıcak yıl oldu. 136 merkezde aylık maksimum sıcaklık rekoru kırıldı, 8 ayda 900 ekstrem doğa olayı yaşandı. Türkiye'nin en önemli ekstrem doğa olayları 15-18 Ağustos'ta İzmir'deki orman yangını, 12 Şubat'ta Antalya'daki şiddetli yağış ve sel, 5 Temmuz'da Amasra'daki yıldırım düşmesi olarak kayıtlara geçti.
#MeteorolojiMayıs ve haziran ayında sağanak etkisinde kalan Ankara’yı önümüzdeki aylarda nasıl bir hava bekliyor? Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır yanıtladı: “Ankara’da temmuz-eylül ayları arasında mevsim normalleri ve bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık değerlerinin yeni rekorlar kırması sürpriz olmayacaktır '' dedi.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Başta deprem olmak üzere ülkemizin doğal afetlere karşı hazırlık eksiklikleri süratle giderilmelidir. Nüfusunun yüzde 71’i deprem riski yüksek yerlerde ikamet eden ülkemiz için kentsel dönüşüm çalışmaları tercihten öte zorunluluktur” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 1970-2023 yılları ölçümlerine göre, 53 yılın sıcaklık rekoru 15 Ağustos 2023 günü 49,5 derece ile Eskişehir Sarıcakaya'da yaşanırken, en soğuk gün ise 9 Ocak 1990 günü Çaldıran'da eksi 46,4 derece olarak kayda geçti.
#EskişehirEkoloji ve küresel biyolojik çeşitlilik üzerine çalışan Galli biliminsanı Thomas Crowther COP28 toplantısında dünyaya “Ağaç dikmeyi bırakın” diye çağrı yaptı. Sanki Türkiye için yapılmış bu çağrı kulağa garip gelebilir ama “Buralar ağaçsız kalmış” diyerek üzüldüğümüz her alana hatıra ormanı yapmak, ağaç dikmek biyolojik çeşitliliğe zarar verebilir.
#EkolojiDeniz, kum, güneş üçlüsüyle yaz tatillerinin vazgeçilmezi Akdeniz, tahtını serin yaylaları ve ılıman havasıyla ünlü Karadeniz’e kaptıracağa benziyor. Akdeniz sıcaklarının insan sağlığını tehdit edecek dereceye ulaşacağına dikkat çeken uzmanlar, “İklim krizi yaz turizmini kuzey kıyılarımıza kaydıracak” diyor.
#KaradenizÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede üzerine düşen sorumluluğu en kararlı şekilde yerine getirmeye devam ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 Net Sıfır Emisyon hedefini gerçekleştirmeye gayret ettiklerini vurgulayan Varank, “2030 yılı itibarıyla emisyon azaltma hedeflerimizi iki katına çıkardık. Bu hedefimizi ekonomi geneline yayarak enerji, sanayi, ulaştırma, tarım, bina. atık ve ormancılık sektörlerinde kararlılıkla yürütmekteyiz.” dedi.
#Fatma VarankYeni yıla mevsim normallerinin üzerinde sıcak hava ile girdik ancak önümüzdeki günlerde soğuk ve yağışlı havanın ülkemizi etkisi altına alması bekleniyor. 10 Ocak'ı 11'ine bağlayan geceye dikkat çeken Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "Eğer model beklendiği gibi çalışırsa yurt genelinde kar yağışı göreceğiz" dedi. Peki ya sonrası? Kışın geri kalanında hangi bölgeyi nasıl bir hava durumu bekliyor?
#Hava DurumuTürkiye yeni yıla mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkla girdi ancak bu böyle devam etmeyecek. Ocak ayının ortasından itibaren ülke genelinde kutup soğukları hakim olacak. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'da kar yağışının görüleceği tarihi açıkladı. Şen, konuşmasında "Bu sistem öyle bir kış yapar ki o sıcak havaları unutabiliriz. Küresel ısınma ile ilgisi yok. 2 sene önceki gibi bir kar yağışı da olabilir." dedi.
#Orhan ŞenTürkiye yeni yıla mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkla girdi ancak bu böyle devam etmeyecek. Ocak ayının ortasından itibaren ülke genelinde soğuk hava hakim olacak. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'da kar yağışının görüleceği tarihi açıkladı. Şen, konuşmasında "Bu sistem öyle bir kış yapar ki o sıcak havaları unutabiliriz. 2 sene önceki gibi bir kar yağışı da olabilir." dedi.
#İstanbulMuğla'nın Bodrum ilçesini besleyen 2 barajdan 1'i olan Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 8'e düşünce su alımına kapatıldı. Geyik Barajı'nda ise su seviyesi yüzde 13'e gerileyip kritik seviyeye kadar indi. Su kesintilerinin yaşanabileceğini söyleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Bizi zor günler bekliyor. Bu diğer uyarılardan farklı. Suyumuzun tamamen bittiği anlamını taşıyor" diye konuştu.
#MuğlaMuğla'nın Bodrum ilçesini besleyen 2 barajdan 1'i olan Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 8'e düşünce su alımına kapatıldı. Geyik Barajı'nda ise su seviyesi yüzde 13'e gerileyip kritik seviyeye kadar indi. Su kesintilerinin yaşanabileceğini söyleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Bizi zor günler bekliyor. Bu diğer uyarılardan farklı. Suyumuzun tamamen bittiği anlamını taşıyor" diye konuştu.
#Muğla