Sıra dışı yönetmen Ahmet Uluçay; gölgeleri, fantastik ve mistik ögelere dönüştüren üslubuyla sinema dünyasında çığır açtı. Özellikle kısa filmlerinde hiçbir kalıba sığmayan, saf ve stilize bakış açısıyla çocukluk hayallerini sinema perdesine yansıttı. Türk sinemasında kullandığı metaforlarla imkansızın peşinden koşan usta sanatçı, 15 yıl önce aramızdan ayrıldı.
#Ahmet UluçaySıra dışı yönetmen Ahmet Uluçay; gölgeleri, fantastik ve mistik ögelere dönüştüren üslubuyla sinema dünyasında çığır açtı. Özellikle kısa filmlerinde hiçbir kalıba sığmayan, saf ve stilize bakış açısıyla çocukluk hayallerini sinema perdesine yansıttı. Türk sinemasında kullandığı metaforlarla imkansızın peşinden koşan usta sanatçı, 15 yıl önce aramızdan ayrıldı.
#Ahmet UluçayAlmanya’nın Münih kentinde düzenlenen Bambi Ödül Töreni, gösteri dünyasının yıldızlarını bir araya getirdi. Törene, Kevin Costner, Bryan Adams, Robbie Williams, Toni Kroos gibi ünlü isimler de gecenin konukları arasındaydı. Gecede ‘Efsane’ ödülünü alan Bryan Adams, “Benim için efsane olanlar Gazze’nin çocukları” diyerek törene damga vurdu.
#ALMANYAÇukurova’da şenlik bugün başlıyor. Bu yıl 31’incisi düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali dolayısıyla 22 ülkeden 125 yönetmenin toplam 117 filmi sinemaseverlerle buluşacak. 29 Eylül’e kadar sürecek organizasyonun en dikkat çekici bölümü olan ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’na katılan yapıtları Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüri değerlendirecek.
#Uğur Vardan‘Gişe Memuru’, ‘Sarmaşık’ ve ‘Kelebekler’le birçok ödül kazandı. Adını uluslararası arenada duyurdu. Yeni filmi ‘Bir Seri Katil Hakkında Yazmaya Karar Veren Bir Yazarın Sığ Hikâyesi’ New York’ta İngilizce çekildi. Dünya prömiyerini geçen günlerde New York’ta düzenlenen Tribeca Film Festivali’nde yaptı. Ve ‘Seyirci Ödülü’nü kazandı. Tolga Karaçelik’le buluştuk. Filmlerindeki meteor, araf ve Kenan ismine takıntısını, neden Amerika’da film çektiğini, cinayet ve ilişkiler arasında nasıl bağ kurduğunu konuştuk.
#Tolga KaraçelikYeşilçam, uzun yıllar farklı kuşaklardan milyonlarca seyirciye hafızalardan kolay silinmeyecek öyküler anlattı. Bir başkaydı üstelik o öyküler... İnsanlar daha sahici, mekanlar insanlara daha yakın, anlatılan hikayeler kalbe dokunacak türdendi.
#Fatma Karanfilİngiliz yazar Ian Fleming tarafından 1953’te yaratılan hayali bir karakterdi… O kadar çok sevildi, kitaplar o kadar çok okundu ki kısa bir süre sonra Hollywood bu projeyi çoktan gözüne kestirmişti.
#Aaron Taylor-JohnsonBaşkanlığını Adil Kaya’nın, festival yönetmenliğini Ayten Akyıldız’ın yaptığı 17 Mart’a kadar devam edecek olan 28’incı Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali, Mozart, Beethoven’dan çalınan parçalar eşliğinde Tafelhalle’de ‘Dirsek’ filmiyle başladı.
#ALMANYATürk asıllı Alman yönetmen İlker Çatak’ın “Das Lehrerzimmer” (Öğretmenler Odası) adlı filmi ‘En İyi Uluslararası Film’ dalında Oscar’a aday. İlker Çatak ile Los Angeles’ta West London Otel’de buluştuk. Berlin’de ekonomi okurken üniversiteyi bırakıp sinemaya yöneldiğini belirten Çatak babasıyla olan ilginç anısı da paylaştı: “Babamla kavga ettik. ‘Üniversiteyi bırakıyorsan bu eve bir daha gelme’ dedi. Ben de ‘Baba bir gün o Oscar’ı kazanacağım. Sahneye çıkacağım ama sana teşekkür etmeyeceğim’ dedim.”
#İlker Çatak2000’lerin başıydı ve çok “zor” biten aşkımdan sonraki hâletiruhiyemi en iyi şu sözler anlatıyordu:“Bir gün gelir de bir an / Çokça zamanlardan sonra / Geri dönüp baktığında / Bilmem anlar mısın / O senin bir anının / Benim ömrüm olduğunu / Ne çok sevildiğini / Artık çok geç olduğunu / Zor, zor kadere emanet ettim seni...”
#NevSinema dünyasının ödül gecelerinin hemen hepsinde heyecanın yanı sıra duygusallığın ağır bastığı bölümler de vardır. Bütün o gösterişli atmosfer içinde en çok o ayrıntı hafızalara kazınır... Bu kural dün gece Londra'da gerçekleşen BAFTA Ödül töreninde de değişmedi.
#Michael J FoxSinema ya da TV dünyasında bir ünlünün kariyerini nasıl da tırnaklarıyla kazıyarak oluşturduğunu bilenler biliyor. Anneleri ve babaları nedeniyle ayrıcalıklı olanları saymıyoruz elbette. Onlar da zaten yıllardır "nepo bebekler" olarak biliniyor ve fazla çaba göstermeden soyadları sayesinde bir yerlere geliyorlar.
#Cezaevine Giren ÜnlülerGünümüzün en büyük sorunlarından biri ekran. Hem yetişkinler hem de çocuklar ekransız gün geçirmiyor ama ebeveynler kendi ekran sürelerini görmezden gelirken çocukların ekran karşısında geçirdikleri zaman gözlerine batıyor. Oysa okullarda bile dersler artık akıllı tahtalarla işleniyor. Peki ekranı nasıl kullanmalıyız? Prof. Dr. Selçuk Şirin’e sordum.
#Anne6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmaz