Yazarımız Ebru Erke geçen hafta Japonya’ya gidip Türk çayını anlattı. Biz de kendisiyle buluşup çayımızı, kültürümüzdeki yerini, Japonya gibi çay gelenekleriyle meşhur bir ülkede Türk haftasında yaşadıklarını ve yeni markasını konuştuk.
#Melis Yılmazİnce belli bardakta içilen çayımızın yeri ayrı... Simit-peynirin de vazgeçilmez tamamlayıcısı, mükellef bir kahvaltının da... Saatler akşamüstünü gösterdiğindeyse çay bu kez masanın ana kahramanı oluyor, yanına sayısız lezzet sıralanıyor. Kuru pastadan galetaya, mekikten ponçiğe en iyi çay eşlikçilerini sunan adresleri jürimiz seçti.
#KurabiyeDünyanın pek çok farklı ülkesine gerçekleştirdiğim çay seyahatlerimin hepsinde yanımda bir demlik ve ince belli taşıdım. Durun, hemen ‘delirmiş’ demeyin. Dünyanın en iyi üreticilerinin veya çay satıcılarının Türk çayı hakkında ne düşüneceklerini çok merak ediyordum... Gelin, 15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle sizi favori çaylarım eşliğinde bir tura çıkarayım.
#Türk ÇayıTürkiye'de zaman zaman gündeme gelen ’Çay şekerli mi içilir, şekersiz mi’ tartışmalarına, çayın en çok tüketildiği illerden biri olan Erzurum’dan yöresel bir cevap geldi. Erzurumlular, "Çay bize özgü olan kıtlama tarzında içilir" dedi. Şehre özel üretilen kesme şekeri ısırıp küçük bir parçasını ağızda tutarak onunla en az 3-4 bardak çay içtiklerini anlatan Nasır Dikilitaş, "Çay ne şekersiz ne de şekerli içilir. Çay kıtlama içilir. Tabii limonu da ihmal etmeyiz" dedi.
#ErzurumSon dönemin en gözde işlerinden biri yemekle ilgilenmek. Ama sanıldığı gibi hayat onlara mı güzel? Sofralarında bir kuşsütü mü eksik? Kısa süre önce ‘Bir Bilen Bir Pişiren’ isimli yeni programına başlayan Hürriyet Ekler yazarı Ebru Erke’yle merak edilenleri konuştuk: “İşini seviyorsan hayat her daim güzel. Ama bu işi yapıyorsan sağlığını ve vücudunu kontrol etmenin imkânı yok.”
#GazetehaberleriAğaçların gölgesinde oturup bol bol oksijen alırken dumanı tüten bir bardak çaya ya da köpüklü bir Türk kahvesine kim karşı koyabilir? Hürriyet’in uzman jürisi, memleketin dört yanında baharı doya doya yaşayabileceğiniz en iyi çay bahçelerini sizin için seçti. (İpek İzci)
#Türk KahvesiRize’de, Ticaret Borsası tarafından düzenlenen yarışmada “Türkiye çay demleme birincisi” seçilen Aytül Turan, çayı en iyi şekilde demlemenin tekniklerini anlattı. Turan, karın eritilmesiyle elde edilen, minerali az, saf su ile demlenen çayın moleküllerinin suya iyi karıştığını ve çayın daha lezzetli olduğunu söyledi.
#Lezzetli Çay DemlemeÇin hükümeti, Shangay’ın yanı başında yeni bir finans merkezi yaratmaya çalışıyor. Bu amaçla Şanghay’dan Hangzhou’ya (Hancu) hızlı tren seferleri başlatıldı. Ancak Hancu’nun bundan öte özelliği bir turizm kenti olması. Çin’in İngilizce yayın yapan TV kanallarında, “The best city of Turizm in China” her saat başı dönen bir anons. Doğal güzellikleri, en önemli Budist tapınakları ve çarşısı ile Çin’in yükselen kenti Hancu, Çinliler tarafından, “Gökte cennet varsa yeryüzünde de Hancu var” diye tanımlanıyor.