GeriSeyahat Gökte cennet yerde Hancu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gökte cennet yerde Hancu

Gökte cennet yerde Hancu

Çin hükümeti, Shangay’ın yanı başında yeni bir finans merkezi yaratmaya çalışıyor. Bu amaçla Şanghay’dan Hangzhou’ya (Hancu) hızlı tren seferleri başlatıldı. Ancak Hancu’nun bundan öte özelliği bir turizm kenti olması. Çin’in İngilizce yayın yapan TV kanallarında, “The best city of Turizm in China” her saat başı dönen bir anons. Doğal güzellikleri, en önemli Budist tapınakları ve çarşısı ile Çin’in yükselen kenti Hancu, Çinliler tarafından, “Gökte cennet varsa yeryüzünde de Hancu var” diye tanımlanıyor.

Hangzaou Çin’in Zhejinang Eyaleti’nin en büyük şehri, merkezi. Şangay’a oldukça yakın. Ekim sonundan bu yana yakınlık daha da kısaldı. Şanghay, kapasitesinin çok üstüne çıkınca Çin hükümeti, Hangzaou’yu (Türkçe Hancu)) Şangay’a destek yeni finans merkezi yapmak istiyor. O nedenle iki kent arasında hızlı tren seferleri başlattı, mesafe 45 dakikaya indi. Bilet ücreti, 2. sınıf 85 Yuan (18 TL), 1. sınıf 134 Yuan (28 TL). Hükümet bununla yetinmiyor Hancu’yu tanıtmak için İngilizce yayın yapan TV kanalında saat başı, “The best city of tourism in China is Hancu” (Çin’in en iyi turizm kenti) reklamları yayınlanıyor.

HIZLA GELİŞMESİNE KARŞIN TURİSTİK ALANLAR KORUNUYOR

Hancu, sadece Çin Hükümeti için değil, Çinliler için de çok sevilen bir kent. Hangi Çinli’ye sorsanız, Hancu dendiğinde size, “Gökte cennet varsa yeryüzünde de Hancu var” karşılığını verecektir. Otomotiv, bilişim başta olmak üzere önemli sanayi yatırımları da bulunan Hancu’da, yüzlerce modern yeni bina yükseliyor, yüzlercesi de inşa halinde. Bunun ötesinde binlerce ayak üzerine kurulacak üst yollar, otoban inşaatları sürüyor. Bunca yapılaşmaya rağmen tarihi, turistik alanlar özenle korunuyor.
Her fiyata otelin bulunduğu Hancu’yu gezerken, eğer halkın standartlarına razıysanız “hayat çok ucuz”. Lüksü ararsanız dünyanın her alanda akla gelebilecek her markasını ve otelini Hancu’da bulabilirsiniz. Anlayacağınız geceliği 200 Yuan’a (43 TL) temiz ve zincire dönüşmüş otel de, 20 bin Yuan’a (4300 TL) süper lüks otel de bulabilirsiniz. Ulaşım, turistik yerlerin giriş ücretleri ise ucuz sayılır ve kazıklanma olasılığı sözkonusu değil.

XİHU GÖLÜ’NÜN DEV NİLÜFERLERİ

Bir marka haline getirilmiş olan Xihu Gölü’nde (West Lake), devasa nilüferler, anıtsal yapılar, gezi parkurları, her köşede görebileceğiniz Tai Chi yapan veya kasetten yayılan müzik eşliğinde dans eden Hanculular göz zevkiniz için bire bir. Kasım başında gezdiğimiz gölde nilüferler biraz kurumuş olsa da büyüklüğünü anlamamız için yeterliydi.
West Lake, tekne turu (80 Yuan / 17 TL) veya golf araçlarıyla (40 Yuan / 8,5 TL) çevre gezintisine çıkılarak da keşfedilebilir. Ama işin asıl zevki, gece yapılan bale, tiyatro tarzı gösterileri izlemek. “West Lake İmpression” adlı bu gösterilerin bilet ücreti ise 250 - 1000 Yuan (54 - 216 TL) arasında değişiyor. Işıklı-lazerli 150 sanatçının rol aldığı bu su üstü gösteriler bir saat sürüyor ve gecede iki kez tekrarlanıyor.
Şehirde odacıklar halindeki çayevlerinin yanı sıra yine otel odası tarzı döşenmiş karaoke yapılan mekanlar çok yaygın. Ancak karaoke yapılan bu yerlerin bir bölümü pavyon tarzı; bir bölümü de şarkı söylenen, açık büfe ikram yapılan, arkadaş gruplarının gidebileceği yerler. Fiyatlar ise her düzeyde mümkün.
Hancu’da gece kulüpleri de var ve bunlar daha çok zar oyunları oynanan, içki içilen yerler. Ben bulunmadım; ama rehberim, “Halkın nasıl yerlerde eğlendiğini görebilmek için gidilebilecek mekanlar” diye tavsiye etti.
Damak zevki konusunda tutucu olmayanlara Hancu’da yemekte, içecekte sınır yok. “Çin yemeğini ağzıma sürmem arkadaş” diyen de telaşlanmasın. Örneğin, West Lake kıyısındaki “Xihu Tiandi” adlı bölge dahi sınırsız seçenekler sunuyor. Yeşillikler, ağaçlar arasında onlarca restoranda güzel bir manzara eşliğinde Batılı yemekler tadılabiliyor. Bunlar Türkiye’nin orta ve üstü lüks restoranları düzeyinde ve hemen hemen aynı fiyatlarda.

SOLUK KESEN LİNGJİN TAPINAĞI

Hancu’ya gidenlerin, mutlaka; ama mutlaka uğramaları gereken bir mekan ise ismi Türkçe “ruhun sığınağı” anlamına gelen Lingjin Tapınağı. Dünyanın en büyük altın kaplama Buda heykellerinden bazılarını barındıran, 3 bin rahibin yaşadığı tapınağı şöyle anlatmaya çalışayım:
40 Yuan’a bir bilet alıp ormanlıkta yürüyüşe başladınız. Az sonra Kapadokya kanyonları kadar derin olmasa da benzer bir vadinin başına geliyorsunuz. Sol tarafınız kayalık, sağınız ağaçlık. Bakışlar sola olacak; çünkü kayalıklara oyulmuş sayısız Buda heykeli sizi karşılıyor. Yaklaşık 500 metre süren bu yürüyüşü kimi ağaçlar arasında, kimi mağara içinde, kimi çıplak kayada, kimi kaya kovuğunda birbirinden güzel Buda heykelleri eşliğinde tamamlıyorsunuz. Muhteşem bir manzara, demeye gerek yok. Aslında sadece Buda heykelleri değil, Buda’nın etkinlikleri, inananları ile sohbetleri de kazınmış kayalara.
Yürüyüşünüzün sonunda bu kez ilginiz sağ tarafa geçiyor. Bin yıldır ayakta kalan çok katlı 9 ibadet mekanı ile eklerinin bulunduğu bu alana girmek için yeni bir bilet almanız gerekiyor (35 Yuan / 7,5 TL). Sabah saat 9.30’da gittiğim tapınakta kendimi bir ayinin içinde buldum; yani şanslı bir turisttim. O nedenle çok sayıda Budist de bu töreni izlemek ve ibadet etmek için buradaydı. Alanda iki yana sıralanmış Budist rahipler, çalınan bir gongla ortalarından yürüyen başrahibin peşine takılıp, büyük tapınağa girdi. Altın kaplama Buda heykelinin önünde toplanıp ibadet, dualarla sürdürüldü. Dışarıdaki Budistler ise yaktıkları meşalelerle Buda’ya dua edip, şükranları sunuyordu.
Birkaç satırla anlattığım bu töreni, yerinden izlemenin heyecanını tavsiye etmeden duramayacağım.
Tapınakların yanı sıra, sağı solu bine yakın Buda heykelleriyla dolu binayı gezmedan de bu mekandan ayrılmamalı. Daha çok müzeyi andıran bu binada bazı Buda heykellerinin önünde dua eden Budistleri görmek de ilginçti.
(İnternette, hancoi.more.com adresinden kent hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.)
/images/100/0x0/55eb0e02f018fbb8f8a81660

ÇAY SERAMONİYLE İÇİLİYOR

Malum, Çin denince akla ilk çay gelir. Her düzeyde restoranda çayın binbir çeşidini içmek mümkün. Hem de 3-5 kişiye yetecek demlikle 150-200 Yuan’dan (32-43 TL) başlayan fiyatla pek çok çayın tadına bakabilirsiniz. Hepsi törensel bir anlayışla, sırasıyla masanıza gelir, servisi yapan yerel giysili garsonlar size her çayla ilgili bilgi verir. Çay servisi de bildiğiniz yuvarlak Çin masalarında; hani herkese çok sayıda seçeneği birlikte tatma olanağı veren yemek masalarında yapılıyor.
Biz Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve eşi Songül Hanım ile birlikte gittiğimiz bir restoranda bu anlamda oldukça şanslıydık. Sadece çay içmek amacıyla gittiğimiz, Hancu’nun en kıymetli varlığı görülen Xihu Gölü (İngilizce, West Lake adı da yaygın) kıyısındaki Hu Pan Ju restoranında keyifli anlar yaşadık. Çinliler çayı tek başına değil, çeşit çeşit meyva, kuru yemiş, yerel tatlı ile birlikte içiyor, servis de böyle yapılıyor. O yuvarlak masanın görüntüsü oldukça hoş ve zengin olduğu için ikramı o nedenle hiç geri çevrilmesi çok zor. Longjing, bölgenin en iyi çay markası. Ancak gittiğimiz restoranda Longjing ikinci sırada sunuldu. Servis tek yaprak olan Kai Hua Long Din ile başladı, üçüncü sırada Xi Hu Long Jing, dördüncü sırada Wu Long, son sırada ise Tai Pinghoukui yer aldı.

YELPAZEYİ REDDETMEYİN

Hefang Jie tarihi ve turistik bir çarşı, burası da öncelikli uğranacak yerlerden. Çin işi her türlü hediyelik, ipek, yelpaze bulmak mümkün. Malum bizde artık eskisi kadar yaygın değil; ama Çin’de tarak hâlâ önemli. Oldukça otantikleri burada satın almak mümkün. Yelpaze için bir anımsatma yapalım. Bir Çinli, yelpaze hediye ediyorsa almamazlık etmeyin. Çünkü onlar bunu en güzel dostluk işareti görüyor ve size, “Yolunuz açık olsun, rüzgar hep sizden yana essin” demiş oluyor.
False