Ayvalık’tan deniz otobüsüyle 45 dakika uzaktaki Midilli, Kuzey Ege’nin kültür adası. Dünya edebiyatının önde gelen dört yazarını yetiştiren topraklarda bugün mimarisinden mutfak kültürüne geçmişin zenginlikleri özenle korunuyor. Her köşesi taşla örülmüş tablo gibi köyler, fosil ormanın sırrından, uzonun özel formülüne pek çok detayın öğrenilebileceği müzeler, mütevazı fakat yemekleri leziz ve uygun fiyatlı restoranlar kaşif ruhlu gezginleri bekliyor.
#SeyahatSakızlı genç kıza sordum: “Neden siz yemeklerinizde hiç sakız kullanmıyorsunuz? Halbuki, bizde tatlılardan tut pilava kadar sakız kullanılır. Osmanlı mutfak reçetelerinde benim bildiğim en az yedi tarifte görülüyor.” Cevap: “Sakız bizim için tarih boyunca gelir kaynağı oldu. Varlığımızı, yaşamımızı sakıza borçluyuz, yiyemeyiz…” Baharı Sakız Adası’nda, dostlar arasında sakız ağaçlarına çizik atarak karşıladım. Hastasıyım…
#Sakız AdasıAdalar konusunda dünyanın en şanslı ülkesi belki de Yunanistan. Eşsiz koyları, uçsuz maviliklere sahip denizi, bembeyaz evleri, tarihi eserleri, tavernaları ve renkli gece hayatlarıyla her yıl dünyanın farklı ülkelerinden binlerce turist bu adalara akın ediyor. İşte Türkiye’ye bir iki saat uzaklıkta yer alan en güzel Yunan adaları...
#SeyahatYunanistan Dışişleri Bakanlığı ülkedeki dükkanların büyük bir bölümünde tatile gelen Türk, Amerikan, Rus ve İsrail vatandaşı turistlere mayıs ve ağustos ayındaki alışverişlerinde yüzde 20 indirim yapılacağını söyledi. İşletmelerin büyük bir bölümüyle anlaşılırken indirim uygulamasının gönüllülük esasına göre yapılacağı bildiriliyor.
#YunanistanEğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLYunan adalarında ve Yunan kıyılarında yapılan tatiller, sürekli yeme-içme kıyaslamalarıyla gündeme geliyor. Yüzlerce yıl bir arada yaşayan komşuların mutfağı da birbirine benzer elbette. Çok bilinen Yunan yemeklerinin nüanslarıyla tariflerini yazdım. Siz gitmeseniz bile adaların mutfağı size gelsin!
#YunanistanAlaçatı’nın dünyada sayılı yerlerden biri olduğunu söyleyen Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Kerem Ünsal, “Çeşme henüz dünya markası değil. Bunu şimdi yapamasak da elbet bir gün yapacağız. Niş projelere imza atıp, turizmi 12 aya yayıp, Çeşme’nin ve Alaçatı’nın kaderini değiştireceğiz” diyor.
#1Dünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaMavi Bayraklı plajlar, denizin keyfini temiz ve güvenilir bir ortamda çıkarmak isteyenler için en ideal adresler. Ülkemizin kıyıları ise baştan başa harika plajlarla dolu. Özellikle Kurban Bayramı’na sayılı günler kala tatil planı yapıyorsanız Mavi Bayraklı plajlar çok iyi bir seçenek olabilir. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kavurucu sıcaklarda serinletecek en güzel Mavi Bayraklı plajlar hangileri?’ diye sorduk.
#RotaŞimdiye kadar gittiğim hiçbir Yunan adası beni hayal kırıklığına uğratmadı. Öte yandan özellikle bir-iki tanesi benim için öne çıktı. Bunlardan biri kesinlikle Tinos Adası. Bu adada çok sevdiğim restoranlar var. Mikro Karavi’de tattığım tarhana ve San To Alati’de iki farklı şekilde pişirilen bol yağlı sardalya favorilerim arasında.
#Tinos Adasıİber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#TartessosMersin’in Silifke ilçesi açıklarındaki Dana Adası’nda 2015 yılında Tunç Çağı döneminde Kilikyalılara ait dünyanın en büyük ve en eski tersanesini keşfeden Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar 294 çekek yeri tespit ettikleri tersanede yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı.
#TersaneMersin’in Silifke ilçesi açıklarındaki Dana Adası’nda 2015 yılında Tunç Çağı döneminde Kilikyalılara ait dünyanın en büyük ve en eski tersanesini keşfeden Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar 294 çekek yeri tespit ettikleri tersanede yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı.
#MersinBayram haftasında Yunan adalarına giden Türk turist sayısı 20 bini aştı. Turizmciler adalara giden Türk turistlerin memnun olduğunu ve yoğunluğun sezonda da devam etmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca adalara geçenler Çeşme, Ayvalık, Kuşadası, Marmaris gibi bölgelere de uğradıklarından bu noktalardaki esnafın da yüzünü güldürdü. Sektör temsilcileri, “Hem karşı taraf hem Türk yerel esnaf çok ciddi gelir elde edecektir” dedi.
#Yunan AdalarıKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaTürk vatandaşlarının Yunanistan adalarına kapıda vizeyle geçmesi için adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği Yunanistan ziyaretinde Yunanistan Başbakanı Miçotakis kapıda vizeye ilişkin açıklama yaptı ve 10 Yunan adasında 7 günlük kapıda vize uygulamasının gerçekleştirileceğini söyledi. Türk vatandaşlarının kapıda vize uygulaması için yapması gereken bazı işlemler bulunuyor.
#YunanistanYaşadıkları bölgede fark yaratan işler yapan iki genç kadından bahsetmek istiyorum bu hafta. İlki dekorasyonu ve restoranıyla otelcilik anlayışını değiştirecek nitelikteki Saklı Yaz’dan Ece Kantarcı... Diğeriyse Türkiye’nin pastacılık konusunda en iyi isimlerinden Feray Aydoğdu ve çok sevdiğim dükkânı Tonka.
#DatçaAlaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Seçim sonrası ilk gezisini Kıbrıs Rum kesimine yapan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “Türkiye ile ilişkilerde görünen düzelme çok iyi, ama saf da değiliz, Kıbrıs’ta iki devletli çözüm olmaz” diye konuştu.
#Miçotakis