Mangal yakmak yasak mı ve piknik alanlarında mangal yakılır mı sorusu, pandemi dolayısıyla uzun bir süredir evlerinden çıkamayan kişilerin gündemindeki konu oldu. Piknik alanlarında mangal yakma yasağı dolayısıyla uygulanan kısıtlama, İçişleri Bakanlığı kararına göre kaldırıldı. Peki, mangal yakmak yasak mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Mangal YakmakBalıkesir İl Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs vakası görülen ikametlere, ‘Bu konut görüşme ve ziyarete kapalıdır’ notu asılmasına karar verdi. Amatör balıkçılara da 3 metrelik mesafe kuralı getiren kurul, balık tutulurken ve iş yerleri önünde sigara içilmesini yasakladı.
#Koronaİçişleri Bakanlığı'nın dün yayınladığı genelgeye göre sahil bantlarında olta balıkçılığı faaliyetinde bulunan kişiler arasında en az üç metre mesafe bırakılacak. Galata Köprüsü'nde denetimler başladı. Bazı balıkçılar uygulamayı yerinde bulurken bazıları ise, "Biraz da otobüslere ve metrobüslere baksınlar, insanlar orada iç içe" dedi. Köprüde balık tutanlar ve yapılan denetim havadan da görüntülendi.
#İçişleri BakanlığıOlta balıkçılığıyla ilgili son dakika açıklama İçişleri Bakanlığı'ndan geldi. Yeni koronavirüs önlemleri kapsamında alınan sokağa çıkma kısıtlamasının ardından, olta balıkçılığı faaliyetlerinin başta İstanbul olmak üzere sahil bantlarında fiziki mesafe kuralına uyulması için yeni karar alındı. Yapılan açıklama sonrası balık tutmasının cezasının olup olmadığına gözler çevrildi. Peki, balık tutmak yasaklandı mı? İşte, İçişleri Bakanlığı'ndan yayınlanan olta balıkçılığıyla ilgili genelgenin detayları.
#Balık Tutmak Yasaklandı MıSon dakika haberi... İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Olta Balıkçılığına Yönelik Tedbirler” konulu genelge gönderdi. Genelgede son dönemde yeni tip koronavirüs salgınının yayılımında tüm dünyada ve özellikle Avrupa’da hızlı bir artış yaşandığı belirtildi.
#Olta BalıkçılığıRobertson ailesi üyeleri, elde avuçta ne varsa satıp 50 yıllık bir tekneyle dünya turuna çıkarken zorlanmayı bekliyordu belki ama bu kadarını onlar bile tahmin edemezdi. Kitaplara konu olacak hayatta kalma hikâyesini, başından sonuna kahramanı anlattı.
#Köpekbalığı5 bin metre yükseklikteyken gövdesinden parça kopan Boeing 737 Max 9 tipi uçağın bazı cıvatalarının gevşediği ve ek sıkılmaya ihtiyaç duyulduğu ortaya çıktı. Olay sonrası 171 adet Boeing 737 Max 9 uçağı hangara çekilirken yüzlerce uçuş iptal oldu.
#Boeing 737 Max 9Zirvesine ulaşılması en zor dağ olarak bilinen K2'de yaşanan ölümlü kaza gündemden düşmüyor. Tırmanışçılara eşlik eden Pakistanlı hamal Muhammed Hassan'ın ölüm nedeni hâlâ kesinleşmiş değil ancak hafta içi yayımlanan bir haber Hassan'ın hayatına mal olan yanlışlar silsilesini gözler önüne serdi. İşte o sırada dağda olanların gözünden saat saat 26 Temmuz gecesi...
#K2 DağıTürkiye, güneşin maviyle buluştuğu cam gibi denizi ve tertemiz kumsallarıyla birbirinden harika plaj ve koya ev sahipliği yapıyor. Özellikle Ege'den Akdeniz'e uzanan coğrafyadaki koyların çoğu pek bilinmiyor. Eğer bu yaz, daha önce adını duymadığınız ve az bilinen koylarda deniz keyfi yapmak istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ege ve Akdeniz'de keşfedilmeyi bekleyen koylar nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden büyüleyici 15 adresi önerdiler.
#RotaSu aygırları pek çoğumuzun doğa belgesellerinden tanıdığı, sakin görünüşlü çoğunlukla otçul hayvanlar. Peki her yıl yüzlerce kişinin su aygırı saldırısına uğradığını ve çoğunun hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz? Elbette istisnalar da var. Onlardan biri de Paul Templer. Templer üç kez su aygırı tarafından yutuldu ama sağ kurtulmayı başardı. İşte Templer'ın akıllara durgunluk verecek film gibi hikayesi...
#Paul TemplerTelevizyonda atletizm müsabakalarına denk geldiyseniz start verildiği anda fırlayıp en önde koşan bazı atletlerin birkaç tur sonra yarışı bıraktıklarına şahit olmuşsunuzdur. Bunun sebebi yorulmaları ya da sakatlanmaları değil. Onların işi bu... Bu işin en iyilerinden biri de birazdan hikayesini okuyacağınız Erik Sowinski...
#Erik Sowinski*Ulaşıma zam kararının ardından ‘abonman’ konusu ABB Meclisi’nin gündemindeydi. *AK Parti’li Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık: Çevre ilçelerdeki gençler için de öğrenci abonmanı istiyoruz. *MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan: Tam abonmanla ilgili de vatandaşın beklentisi var.
#Meclisin NabzıGezegenimizin en büyük volkanı Mauna Loa, 38 yılın ardından lav püskürmeye başladı. Üstelik bu hareketliliğin ne zaman sona ereceğini de kimse bilmiyor. Ancak 700 bin yaşındaki bu volkan ve yarattığı riskler konusunda bilinmesi gereken çok şey var. İşte 9 soruda Mauna Loa hakkında merak edilenler...
#Mauna Loa YanardağıAvrupa ve Amerika'da son dönemde oldukça popüler olan Kuzeyli yürüyüşünün bilimsel araştırmalarla bütün kasları çalıştırarak kardiyolojik hastalıklara büyük ölçüde iyi geldiği ortaya çıktı. Hatta en sağlıklı yürüme şekli olarak da kabul ediliyor. Biz de uzmanlarımıza ‘Türkiye’de bu yürüyüş tarzına en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 rotayı önerdiler.
#RotaBugün İç Anadolu‘ya Beyşehir Gölü’ne uzanıyoruz. Akdeniz Bölgesi’nin Göller bölgesinde yer alan Beyşehir, İç Anadolu’dan Akdeniz’e önemli bir geçiş noktası. En güney ucu baz alındığı zaman Akdenize olan uzaklığı 65 km civarında. Bir set misali araya giren Toros Dağları, yöreyi Akdeniz’den ayırmıştır. İlçe, Batı Toroslar arasında bulunan, çukur alandadır. Bu çukurun büyük kesimini Beyşehir Gölü kaplar ve bu gölün suyu Konya Ovası’na hayat verir.
#Konya OvasıBu yaz tatil için pek fazla zamanınız yoksa ve ailecek birkaç gün kafa dinlemek istiyorsanız bu liste tam size göre… Uzmanlara 'İstanbul’un yoğun temposundan biraz olsun uzaklaşmak ve hem doğa hem de deniz tatili için nerelere gidilmeli?' diye sorduk. 7 şehirden, cep yakmayan ve İstanbul’a da 4-4,5 saat uzaklıktaki 8 yeri önerdiler.
#İstanbul'a Yakın Tatil YerleriBüyük şehirlerin yoğun temposu ve bir de buna eklenen iş stresini de düşününce hafta sonları biraz nefes almaya ihtiyacınız var demektir. Biz de yazarlarımıza hazır havalar mevsim normallerine dönmüşken 'Piknik yapılacak en güzel adresler nereler?’ diye sorduk. İstanbul, İzmir ve Ankara’ya yakın birbirinden güzel 20 yeri önerdiler.
#RotaCovid-19 pandemisinde aşıdan sonra en önemli korunma şekli maske-mesafe ve hijyen. Ancak pek çok gelişmiş ülke bu kuralları gevşetmeye başladı. Pek çok ülkede ise vaka ve ölüm sayıları hala ciddiyetini korumaya devam ediyor. Peki bazı ülkeler Covid-19’u kafalarında bitirdi mi? Bu salgının gidişatı açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#KoronavirüsSoğuk Savaş yıllarından ABD ile Sovyetler arasındaki en önemli rekabet alanlarının başında gelen uzay yarışı 2022'de bir kez daha ısınıyor. Üstelik bu kez çok daha fazla yarışmacı var. Peki bu yıl uzay meraklılarını bekleyen gelişmeler neler? Önemli başlıklarla özetlemeye çalıştık...
#Uzay AraştırmalarıKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsDoğa yürüyüşleri genelde bahar ve yaz aylarında tercih edilir. Halbuki kışın karla kaplı yollarda yürümenin keyfi bir başka güzel. Hazır yurdun büyük bir bölümü beyaza teslim olmaya başlamışken uzmanlarımıza karda yürüyüş yapılacak en güzel rotaları sorduk. 6 şehirden kolay ve orta zorluk derecesinde 10 rotayı önerdiler.
#SeyahatHayatın her anında en yakınımızda olan ekranların karşısında geçirdiğimiz süreler son 18 ayda katlanarak arttı. Evden çalışma, online dersler, karantina dönemlerinde yaşanan can sıkıntısının artırdığı oyun oynama, film/dizi izleme gibi aktiviteler derken olan gözlerimize oldu. Uzmanlar miyopinin (uzağı görme bozukluğu) pandemi döneminde salgın haline geldiğini belirtiyor. En büyük risk grubu ise çocuklar...
#Miyopi