Genellikle doğumdan hemen sonra cerrahi işlemlerin yapılması önerilmez. İşlemler için 6 ay - 1 yıl beklenmesi kişinin ve yapılacak işlemin sağlıklı olması açısından önemlidir. Emzirme ve vücudun deforme olmuş kısımlarının kısmen iyileşmesi hedeflerdir. Bu noktada, cerrahi olmayan prosedürler büyük önem taşıyor.
#Emzirme DönemiKirpiklerimizin uzun, gür ve kıvrık görünmesini sağlayan ipek kirpik ve kirpik laminasyonu uygulamaları, son yıllarda oldukça popüler olmalarının yanı sıra yüz güldüren sonuçlarıyla da dikkat çekiyor. Peki, gözlerimizin en şık aksesuarlarını yeniden yaratma ve şekillendirme imkânı sağlayan bu iki uygulamanın zararları var mı? Hadi gelin, bugün bakışlarımızı güzelleştiren bu iki farklı işlem hakkında merak edilenleri birlikte öğrenelim.
#Süheyla BuyrukçuLazer epilasyon hem erkeklerin hem de kadınların istenmeyen tüylerinden tamamen kurtulmak için başvurduğu kalıcı bir yöntem. Artık ergenlik çağına girmiş genç kızlar bir an önce epilasyona başlamak, tüylerinden kurtulmak istiyor ama ebeveynlerin kafası bu konuda çok karışık. ‘Epilasyona ne zaman başlanmalı, ergenlik döneminde yapılması sakıncalı mı, üreme sağlığını olumsuz etkiler mi?’ gibi pek çok soru onları tedirgin ediyor. Bu noktadan yola çıktık; hem çocukları olan ailelere hem de yetişkinlere rehber niteliğinde bir epilasyon dosyası hazırladık.
#Epilasyon"Eşim çocuklarımızla ilgilenmiyor, bütün yük bende" kadınların ağzından en sık duyduğumuz cümlelerden biri...Her ailede böyle olmasa da iş yoğunluğu, ebeveynliğe hazır olamama, yetiştirilme tarzı gibi nedenlerle çocuk bakımından uzak duran babaların sayısı hayli fazla. Üzerine bir de toplum baskısı eklenince kanguru ile bebek gezdiren, mama yediren, bez değiştiren babalara daha da az rastlıyoruz. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde hem babalara hem annelere "Babalar çocuk bakar mı?" diye sorduk.
#Çocuk BakımıHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatDoğum öncesi olduğu kadar doğum sonrası ve emzirme dönemi hormon değişimi ve beraberinde getirecektir. Doğum sonrası vücut zaman içerisinde kendi toparlamaya başlayacaktır. Eski bakım rutininize dönüp etkili adımlar ekleyerek bu süreci daha verimli hale getirmeniz ise mümkündür.
#Emzirme DönemiAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İnanç Mendilcioğlu, “Anne sütünde Covid-19 nadiren de olsa saptandı ama emzirmeyi yasaklamayı gerektirmiyor. Anneden geçen antikorlar, bebekte belli bir süre koruyuculuk sağlayacaktır" dedi.
#Prof. Dr. İbrahim İnanç MendilcioğluRetinolün, retinoidler olarak bilenen A vitamini ailesinin bir türevi olduğunu söyleyen Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Onur Çapkan, "İnce kırışıklıkların giderilmesinde, güneş lekelerinin tedavisinde, antioksidan ve kolajen üretimini arttırıcı etkisi sebebiyle yaşlanma karşıtı destek tedavilerinde geniş yere sahiptir" dedi, önemli bilgiler verdi.
#RetinolKoronavirüs pandemisi baş döndürücü bir hızda yeni veriler ortaya koyarken, son güncel verileri takip etmek oldukça değerlidir. Emziren annelerin en çok merak ettikleri konuların başında; Koronavirüs ilaçlarını emziren anneler kullanabilir mi? Koronavirüs aşısı emziren anneler için güvenli mi? gibi sorular geliyor. Sevgili anneler, iste bu yazıyı sizler için koronavirüs salgınında doğum sonu bakım ve emzirme konusunu en güncel öneriler ve kılavuzlar eşliğinde sunabilmek amacıyla hazırladım.
#KoronavirüsKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileAile Hekimleri Dernekleri Federasyonu AHEF, bebeğinizi doğar doğmaz emzirmenizi öneriyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Özlem Sezen, “anne sütü bebek için eşsiz ve çok kıymetli bir besindir” diyor. Bebeğin hayata tutunması için en önemli besin olmanın yanı sıra bir aşı gibi koruyucu faktörler içeren anne sütünün eş değeri yoktur.
#EmzirmeBatı Nil virüsü can almaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı vatandaşları bu virüs hakkında bilgilendirdi. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, BNV enfeksiyonunun, sivrisinek sokması ile bulaşan, insanlarda nörolojik hastalıklara neden olabilen ve nadiren ölüme yol açabilen bir hastalık olduğu belirtildi. Peki, Batı Nil virüsü nedir, belirtileri neler?
#Batı Nil VirüsüBebeğinizin ihtiyacı olan gıdayı, sıcaklığı ve rahatlığı sağlıyorsunuzdur ama ağlamasını bir türlü kesemiyorsunuzdur. Bebekler bize anlatamadıkları dertlerini ağlayarak anlatmaya çalışırlar. Bebeğiniz büyüdükçe, sizinle iletişim kurmanın başka yollarını öğrenecektir. Ama bu süreçte ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için yapabileceklerinizi öğrenmenizde fayda var.
#Ağlayan BebekAile Hekimleri Dernekleri Federasyonu AHEF, bebeğinizi doğar doğmaz emzirmenizi öneriyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ( AHEF ) Başkanı Dr. Özlem Sezen, “anne sütü bebek için eşsiz ve çok kıymetli bir besindir” diyor. Bebeğin hayata tutunması için en önemli besin olmanın yanı sıra bir aşı gibi koruyucu faktörler içeren anne sütünün eş değeri yoktur.
#Anne SütüLohusalık bir kadının doğumdan sonra yaşadığı süreci tanımlayan döneme verilen isimdir. Lohusalık döneminde ciddi ve uzun süreli sorunlar yaşanabilir. Bu süreçte yeni annenin yakınlarına da büyük bir sorumluluk düşmektedir. Peki, lohusalık döneminde ne gibi değişiklikler görülür?
#Lohusalık NedirAK Parti'nin sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için hazırladığı yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif ile ilaç ve eczacılık alanında düzenleme, sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi gibi konular hedefleniyor. TBMM Başkanlığına sunulan teklif 43 maddeden oluşuyor. Teklifin perşembe günü Meclis Sağlık Komisyonu'nda görüşülmesi öngörülüyor.
#AK PartiGünümüzün anne adayları hamilelik dönemi hakkında artık çok daha bilinçli. Hamile kalmadan önceki dönemde başlayıp 40 hafta boyunda gerekli kontrollerini düzenli yaptırıyor, yazılı ve görsel kaynakları takip ederek bu dönem hakkında bilgiye ulaşıyorlar. Buna rağmen bebeğini beklerken etrafında duyduğu hamilelikle ilgili hurafelere maruz kalabiliyor.
#HamilelikhamileliktesaglikSIKÇA tüketilen şampuan, güneş kremi ve makyaj malzemelerinin içindeki bazı etken maddelerin sağlığımıza zararlı olabileceği açıklandı. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilsu Gençyılmaz alınan kozmetik ürünlerin içeriklerine, etken maddelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti ve "Günümüzde kanser, astım, alerji, hormonal bozukluklar gibi birçok hastalıktaki artış da ne kadar çok kimyasallara maruz kaldığımızı gösteriyor" dedi.
#Kozmetik Ürünler