Avrupa'da başlayan enerji krizi Çin, ABD ve Hindistan'a da yayılırken, fiyatlarda yaşanan yükselişin kalıcı olup olmadığı tüm dünyada tartışılıyor. Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında yaşanan yükseliş sene başından bugüne yüzde 400’ü aşarken, elektrik fiyatları ise yüzde 250’nin üzerinde artış gösterdi. Gas&Power Enerji Uzmanı Emin Emrah Danış ve Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler dünyada yaşanan enerji krizini ve Türkiye'ye olası etkilerini hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Enerji KriziKüresel krizde güvenli liman olarak görülen altında son yıllarda görülen değer artışı, merkez bankaları dahil tüm bankaların ilgisini artırdı. İstanbul Altın Rafinerisi ve Gramaltın Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altının karakter değiştirine dikkat çekerek, “Munzam oranlarının artırılması bankalara güzel bir fırsat sunuyor. Tahminim 3-5 yıl sonra altın, dolar ve Euro gibi aramızda dolaşacak. Ceplerimizde belki altın sertifikaları olacak. Altın sertifikaları belki çek yerine geçecek. Belki ticarette dönecek, vadeleşme altın sertifikasıyla olacak” dedi.
Kuveyt Türk bünyesinde fiziki altın toplama çalışmaları yaparak, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması yönündeki çabalara katıldıklarını söyleyen Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, “Dünya genelinde süren düşük faiz ya da kâr payı oranları ve genişleyici para politikaları altın fiyatlarını yükseltirken, tüketicilerin de bu yöne ilişkin yüksek talebinin olmasına neden oldu. Bankamızın altın rezervi 1 yıl içerisinde yüzde 143 arttı” dedi.
Yapı Kredi Özel Bankacılık Pazarlama ve Ürün Yönetimi Direktörü İmre Tüylü, önümüzdeki dönemde Orta Doğu’daki gelişmeler ve global büyüme datalarının yakından takip edileceğini belirterek, “Yılın ilk üç aylık döneminde riskli yatırım araçları dikkat çekici performans sergiledi. Son dönemlerde, özel sektör borçlanma araçları ve banka bonoları da oldukça talep gören yatırım enstrümanları arasında yerini aldı” dedi.
Kriz dönemlerinin vazgeçilmeyen güvenli limanı altına olan ilgi, yatırımcıların dikkatlerini finansal riskten çok coğrafi felaketlere yöneltmesiyle azaldı. İngiliz Barclays Capital bankasının yaptığı ankete göre, yeni gözde petrol ve hububat ürünleri.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Yılmaz, “Özellikle uluslararası kuruluşların not artışları ve CDS’lerdeki gerilemeler farklı noktada olduğumuzu gösteriyor. Sonuç almaya başladık. Programımız çalışıyor. Risklerimiz azalıyor. Dezenflasyon sürecine girmiş durumdayız” diye konuştu.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk ekranlarında Hafta Sonu programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Yılmaz "Politikalarımız kararlı şekilde uygulandı. Özellikle uluslararası kuruluşların not artışları, CDS'lerdeki gerilemeler farklı noktada olduğumuzu gösteriyor. Politikalar gündelik değişecek şeyler değil. Sonuç almaya başladık. Programımız çalışıyor. Risklerimiz azalıyor. Dezenflasyon sürecine girmiş durumdayız. 3 ayda 23.5 puanlık düşüş var enflasyonda" dedi.
#Cevdet YılmazTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği belirtilerek, daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği ifade edildi.
#TCMBMerkez Bankası PPK özetinde Şubat ayı tüketici enflasyonu artışında ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği hizmet fiyatlarının yanı sıra Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi. Bu dönemde özellikle kırmızı et ve bağlantılı işlenmiş et ürünleri ile çiğ süt referans fiyat artışının yansımalarının izlendiği süt ve süt ürünleri fiyatlarında artış oranının belirgin olduğuna işaret edildi.
#Merkez BankasıCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazTicaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu açılış törenine katıldı. Bolat, "İlk 9 ay itibariyle yüzde 4,7'lik ekonomik büyüme oranı sağladık. OECD ve G20 ülkeleri arasında bu yıl en yüksek büyümeyi sağlayan ilk iki ülke arasındayız. Türkiye'nin dış ticareti de geçen yıl itibariyle 620 milyar dolara ulaşmıştır. 254 milyar dolar ihracatımız vardır. 366 milyar dolar civarında da ithalatımız gerçekleşmiştir" dedi.
#Ömer BolatMerkez Bankası fiyat gelişmeleri raporunda aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, artışların genele yayıldığı izlenirken ham petrol ve doğal gaz, rafine petrol ürünleri, temel eczacılık, kömür ve linyit, mobilya, diğer madencilik-taş ocakçılığı ve elektrik-gaz imalatı sektörleri fiyat artışlarıyla öne çıktığı belirtildi.
#Merkez BankasıSon dakika haberine göre; Bursa’nın İnegöl ilçesinde orman ürünleri fabrikasında başlayan ve aynı kompleks içerisinde bulunan metal, kağıt, şişe-cam, inşaat, mobilya, iplik ve tekstil alanında üretim yapan 9 fabrikaya daha sıçrayan yangın, 7 saat sonra kontrol altına alındı. İçlerinde kimyasal maddelerin de olduğu fabrikalarda, zaman zaman patlamalar meydana gelirken, 110 dönümlük alanın 70 dönümlük kısmında etkili olan yangına havadan ve karadan müdahale edildi.
#BursaKüresel atıştırmalık pazarı büyüme trendinde. Şölen Çikolata’nın CEO’su Erdoğan Çoban’ın verdiği bilgilere göre en hızlı büyüme ise kaplamalı çikolata ve kek pazarında. Çoban, bu büyümeyi araştırma şirketleriyle tartıştıklarını belirtiyor, ‘‘Dünyada ciddi bir enflasyon var. Bizim ürünler ulaşılabilir kaldı. Gerektiğinde öğün bile olabiliyor’’ diyor. Büyüyen dünya pazarında hedeflerini de büyüten şirket, kapasiteyi yüzde 70 artırmak için kolları sıvadı.
#Şölen Çikolata