Altın rezervimiz bir yılda yüzde 143 arttı

Güncelleme Tarihi:

Altın rezervimiz bir yılda yüzde 143 arttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 00:00

Kuveyt Türk bünyesinde fiziki altın toplama çalışmaları yaparak, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması yönündeki çabalara katıldıklarını söyleyen Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, “Dünya genelinde süren düşük faiz ya da kâr payı oranları ve genişleyici para politikaları altın fiyatlarını yükseltirken, tüketicilerin de bu yöne ilişkin yüksek talebinin olmasına neden oldu. Bankamızın altın rezervi 1 yıl içerisinde yüzde 143 arttı” dedi.

Haberin Devamı

KUVEYT Türk’ün geçen yılki yatırım araçları içinde en çok kazandıran ürünün altın olduğunu belirten Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, “Dünya genelinde süren düşük faiz ya da kâr payı oranları ve genişleyici para politikaları altın fiyatlarını yükseltirken, tüketicilerin de bu yöne ilişkin yüksek talebinin olmasına neden oldu. Bankamızın altın rezervi 1 yıl içerisinde yüzde 143 arttı” dedi. Kuveyt Türk bünyesinde fiziki altın toplama çalışmaları yaparak, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması yönündeki çabalara katıldıklarını söyleyen Yılmaz, “Altın konusunda en çeşitli ürün yelpazesine sahip olan kurumlardan biriyiz. Kuveyt Türk ATM’lerden altın verirken, nikâh salonlarına da altın veren kiosklar yerleştireceğiz. Altın dışında gümüşün fiziki olarak verilmesi olmak üzere diğer emtialar üzerine çalışmalarımızı sürdüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

1 milyonun üzerinde işlem

2007 yılında yok denecek seviyede olan altın bankacılığının, son 1.5-2 yılda bireysel yatırımcı için önemli bir noktaya geldiğini söyleyen Yılmaz şöyle devam etti: “Bireysel bankacılığın hizmetine sunulan altın depo hesapları şu an 14.5 milyar TL seviyelerine yaklaştı. 2007 yılında sadece büyük yatırımcıların banka hazinelerini arayarak aldıkları altın, Kuveyt Türk’ün 2007 yılında 1 TL’ye bile altın alımını mümkün kılması ile birlikte büyük ilgi görmüştü. Bu devam eden ilgi sonucunda altın bugün bir bankacılık enstrümanı haline geldi. Bu konuda Kuveyt Türk’ün katkısı ispatlı çok fazladır. Bankamızda 2008 yılında toplam 200 bin altın alım satım hacmi gerçekleşirken, 2011 itibari ile bu sayı 1 milyon 85 bin işleme çıktı.”

Altın neden cazip geliyor

Altın fiyatlarında özellikle 2007 yılından bu yana ciddi bir artış olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu dönemde banka olarak altın hesaplarını bireysel yatırımcılara sunmaya başladıklarını kaydetti. Yılmaz, altının her yılın sonunda en çok kazandıran yatırım araçlarından bir tanesi haline geldiğini belirterek, “Dönemsel olarak artış veya azalış olsa da, yatırımcılar altın hesaplarına ilgi göstermeye devam etti. Altın fiyatlarında ki bu artış ve azalışlar talepte çok fazla değişikliklere sebep olmuyor diyebiliriz. Altına yatırım yapmak yıllardır var olan bir gelenek. Dolayısıyla bireysel yatırımcı için bu gelenekten vazgeçmek çok fazla mümkün değil ve genel olarak da fiyata karşı çok duyarlı değil. Kriz dönemlerinde bir güvenli liman olarak görülüyor ve altına talep geliyor veya altın yatırımı yapmak diğer kompleks yatırım ürünlerine göre daha basit ve daha bilinir olduğu için hane halkı da birikimlerini değerlendirebilmek için altını tercih ediyor. Fiziki altın yatırımı yapmanın maliyetinin yüksek olması ve riskleri nedeniyle bankada kaydi altın yatırımı daha da önem kazandı.”

Haberin Devamı

Yatırım fonları katılım bankaları için yeni alan

YATIRIM fonlarının katılım bankacılığında yeni bir alan olarak öne çıktığına değinen İrfan Yılmaz, bu alanda Kuveyt Türk, yenilikçi bir rol üstlenmeyi sürdürdüğünü kaydetti. Kuveyt Türk’ün yatırım fonlarına ilk adımını 2010 yılı Ağustos ayında Gold Plus altın yatırım fonu ile attığını hatırlatan Yılmaz şunları anlattı: “Faizsiz getiri üzerine kurulun Gold Plus borsa yatırım fonu birebir altın fiyatına endekslenmiş olarak İMKB’de kolayca ve dar marjlı olarak alınıp satılabiliyor. Gold Plus emtia yatırım fonunda gösterilen başarıdan dolayı, gümüşe dayalı emtia yatırım fonu için 2012 Şubat ayında çalışmalar başlatılmış olup mayıs ayının ilk haftalarında fonun İMKB’de işlem görmesi planlanıyor. Kurulacak Silver Plus gümüş borsa yatırım fonu da faizsiz sermaye piyasası ürünü olarak yapılandırılmış olup fon birebir gümüş fiyatı ile ilintili olacak. Faizsiz sermaye piyasalarının kurulması ve derinleşmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor.

Haberin Devamı

Yastık altından 1.3 ton altın çıkardık

ALTIN fiyatlarını sürekli takip edemeyen müşterileri için “Düzenli Alım Satım” ürününü çıkardıklarını dile getiren İrfan Yılmaz şunları anlattı: “Bu ürün sayesinde kendileri için uygun fiyata geldiğinde isterlerse altınlarını bozabilecek ya da istedikleri fiyattan altın satın alabileceklerdir. Bu ürün sadece altın için değil diğer maden ve dövizler içinde geçerli. Altın fiyatlarında artışla beraber altın daha kıymetli bir hale gelmekle beraber evde bulunan altının riski de arttı. Altını evde tutmak yerine müşterilerimizin fiziki altınlarını banka hesabına geçmelerini sağlayan fiziki altın toplama kampanyalarını başlattık. Müşterilerimizin tüm fiziki altınlarını ayar ve cins fark etmeden, şubelerimizdeki altın eksperi arkadaşlarımız vasıtasıyla alıyoruz ve bu altınları müşterilerimizin altın hesaplarına geçişini sağlıyoruz. Bu sayede hem altınlar daha güvende kalmakla beraber hem de altınlara kâr payı vererek bu sayede altınlar boş kalmamış oluyor. Kuveyt Türk 2011 yılında başlattığı ve Türkiye’de yine bir ilk olan bu hizmet sayesinde 1.3 ton altını hem ekonomiye kazandırdı, hem de bireysel yatırımcının evdeki altınlarını  güvenli bir şekilde kazanarak değerlendirmelerini sağladı.”

Haberin Devamı

Emtia ürünlerinde henüz başlangıç seviyesindeyiz

EMTİA ürünleri olarak genelde hane halkı tasarruf sahibi kişilerin, altını tercih ettiğini kaydenen İrfan Yılmaz şu bilgileri paylaştı: “Bunun en önemli sebebi diğer yatırım araçlarının kompleks olması hem pazarlamasının zor olması hem de müşterinin yeterli bilgiye sahip olmadığı için bu ürünlerden uzak kalması. Diğer emtia ürünleri genel olarak türev ürünlerden oluşuyor. Mevzuat gereği bankalar sadece altın, gümüş ve platin hesapları açabiliyorlar. Diğer ürünler için ise borsalar üzerinden gerçekleştirilen işlemlere sadece aracılık edebiliyorlar. Türkiye’de emtia işlemlerinin yapılabildiği sadece Vadeli Opsiyon Borsası (VOB) var.  Burada ki işlem hacimleri de son derece kısıtlı. Burada ki ürünlere sadece gerçekten profesyonel yatırımcılar ilgi gösterebiliyor, ürünler kompleks ve takip gerektiriyor. VOB özellikle Amerika’daki diğer ürünlerle karşılaştırıldığında başlangıç seviyelerinde diyebiliriz. Emtia ürünleri özellikle kriz dönemlerinde müşterilerin portföylerinde yer alması gereken bir ürün. Küçük yatırımcının da bu ürüne ilgi göstermesini sağlaması için mevzuat anlamında değişiklik yapılabilir.”

Haberin Devamı

İnternet ve ATM’lerden komisyonsuz  altın alınabiliyor

KUVEYT Türk kanalı ile alınan her altının fiziksel olarak karşılığının bulunduğunu kaydeden İrfan Yılmaz, şunları anlattı: “Müşterilerimiz dilerse hesaplarında olan altını Sertifikalı Gram Altın olarak herhangi bir Kuveyt Türk şubesinden çekebilirler. Bankamız ayrıca ATM’lerden de fiziksel olarak altın satmaktadır. Kuveyt Türk bu anlamda hem Türkiye’de hem de Dünya’da ATM’den fiziksel sertifikalı gram altın veren ilk ve tek banka konumdadır. Müşterilerimiz hafta sonu altın almaları gerektiğinde bunu ATM’lerimiz kanalı ile uygun fiyatlar ile rahatça yapabilmektedirler. Fiziki altından daha ziyade, banka da kaydi altın yatırımı yapmanın başlıca sebeplerinden bir tanesi de altın alım satımının internet üzerinden yapılabilmesi. İnternet üzerinden herhangi bir komisyon ödemeden müşterilerimiz alım satım işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.”

Altın toplama günlerine bekliyoruz

YATIRIM Bankacılığı alanında, BES’ten, hisse senedine birçok alanda hizmet veren bir banka olduklarını ifade eden İrfan Yılmaz, şöyle konuştu: “Ancak bizi bu alanda rakiplerimizden ayıran en temel özelliğimiz yastık altına bulunan altınları ekonomiye kazandırmak için yaptığımız “Altın Toplama Günleri” kampanyası. Müşterilerimizin bankamız bünyesindeki hesaplarında bulunan altınlarına, altın cinsinden kâr payı vermekteyiz. Yatırım fonunda altın konusunda farklılaşan bankamızın Gold Plus yatırım fonu 2011 yılında en çok getiri sağlayan fon oldu.”

Kazancınızın bir kısmını biriktirin

İRFAN Yılmaz, piyasaları sürekli takip edemeyen ve profesyonel yatırımcı olmayanlara şu önerilerde bulundu: “Yatırımcıya ilk ve en önemli önerimiz tüm varlıklarını ve birikimlerini tek bir yatırım aracında değerlendirmemeleri olacaktır. Bir diğer önemli tavsiyemiz de, kazançlarından muhakkak belli ölçüde tasarruf etmeleri. Birikim sahipleri ilerleyen zamanlarda bir şekilde nakit ihtiyaçları olabileceğini düşünmeli, bunun için de kolayca nakite dönmelerini sağlayacak enstrümanları tercih etmeliler. Altın, döviz, hisse senedi; bu ihtiyacı karşılayabilecek yatırım araçlarıdır. Bankaların internet şubelerinden bu yatırım araçlarına kolayca ulaşmak mümkün.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!