Güncelleme Tarihi:
Altına karşı oluşan hassasiyet, değerli metalin onsunun 1,400 dolara çıktığı bir dönemde başladı. Aslında altının onsunun yükselmesinde, yatırımcıların enflasyon ve kağıt paranın değerine yönelik endişeleri etkili oldu.
Enflasyon sorunu gelişmiş ülkelerde görülmeye başlansa da, hububat ve petrol gibi temel emtia ürünleri için oluşan tehditler şimdilerde manşetleri daha çok kaplıyor.
Barclays’tan emtia araştırmaları birimi başkanı Kevin Norrish, “Bu oldukça tutarlı ve açık bir mesaj. Bu yatırımcılar altındaki hikayenin devam edeceğine inanmıyor” dedi.
Norrish, “İnsanların risk algıları değişiyor. Geçen yıl genelde finansal krizin artçı şoklarından ve ülke borcu sıkıntısından endişe ediliyordu” diye konuştu.
Barclays, altının onsunun yıl sonuna kadar 1,520 dolara çıkacağını tahmin ediyor. Değerli madenin Salı günkü işlemlerde onsu 1,427 dolardan işlem gördü. Altının ons fiyatı bugün 1,433 dolardan işlem görüyor. Çeyrek altının fiyatı da 120 TL'ye yükselmiş durumda.
3 MİLYAR DOLARLIK ÇIKIŞ
Dünyanın en büyük altın fonu olarak görülen ve elinde 55 milyar dolar varlık bulunduran SPDR Gold Trust, borsa yatırım fonlarının altın piyasasından 3 milyar dolar çıkardığını belirtti.
Barclays üç hafta süren anketini dünyanın en büyük 12’inci petrol üreticisi olan Libya’da işlerin iyice karıştığı 15 Mart günü tamamladı.
EN ÇOK PETROL KAZANDIRACAK
Ankette bu yıl en fazla kazandıracak emtianın ham petrol ve hububat olduğu sonucu da çıktı.
Katılımcıların büyük bir çoğunluğu, Çin ekonomisinde yaşanacak bir yavaşlamanın emtia fiyatlarını aşağı çekecek en önemli faktör olduğunu söyledi.
Küresel çapta yatırımcıların emtia piyasasında 375 milyar dolarlık varlığı bulunuyor. Norrish, geçen yıl bu piyasa 62 milyar dolarlık bir giriş olduğunu söyledi.
*Bu yazı FT’de “Survey says lower confidence in more gold gains” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir”
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet