Güncelleme Tarihi:
Â
Her ne kadar iki taraftaki yetkili ağızlardan daha güçlü yuan baskısı için koordineli bir plan açıklaması gelmese de, görüşmelere yakın isimlerden alınan bilgilere göre; hem Brezilya hem de ABD gelecek G20 toplantısında bu konuda aynı düşünceleri dile getirebilir. Â
Her iki ülke de, Çin'in yuanı güçsüz tutmasının bu ülkede üretilen ürünlerin fiyatlarını yapay biçimde aşağıda tuttuğunu ve küresel ticarette dengesizliğe yol açtığını savunuyor.
Geithner bir gün süren ziyaretinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın Nisan ayında bu ülkeye yapmaya planladığı ziyaretin de ön hazırlığını da yapmış oldu.
BREZİLYA ÖNEMLİ BİR GÜÇ
ABD'nin, Brezilya ile yakınlaşmasında bu ülkenin ekonomik ağırlığının ve diğer gelişmekte olan ülkelerle ilişkisinin küresel ekonomik çıkarları düzenlenmesinde fayda sağlayacağı görüşü dile getiriliyor.
Geithner ziyareti sırasında iktidardaki ikinci ayını geçiren Dilma Rousneff'in yanı sıra Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı ile de görüştü.
Görüşmeleri değerlendiren Geithner, "Brezilya ve ABD daha istikrarlı ve güçlü çok taraflı bir sistem oluşturmak için daha yoğun işbirliği içinde olacak... Ortak çıkarlara dayanan çok güçlü ekonomik bağlarımız var" dedi.
LULA’YA KIYASLA DAHA SERT
Brezilya'nın, daha güçlü yuan konusunda ABD ile aynı tarafta yer almak istemesi, Rousneff'in Çin ile olan ilişkilerinde selefi Luiz Inácio Lula da Silva'ya kıyasla daha sert bir ton takındığı bir dönemde geldi. Brezilya, Çin'e yüksek miktarda demir cevheri, soya fasulyesi ve diğer emtia ürünleri ihracatı gerçekleştirse de çok miktarda ucuz Çin malının ülkesine girmesi ve yerli imalatçıların rekabet gücünü vurmasından dolayı rahatsız.
Ticaret Bakanı Fernando Pimentel, Nisan ayında Çin'e bir ziyaret gerçekleştirecek Roussneff'in bu konuyla ilgili baskı kuracağını belirtti.
ABD’Yİ ELEŞTİRMEYE DEVAM
Diğer taraftan Brezilyalı yetkililer, Washington ile aynı tarafta olmalarının, ABD'nin gevşek para politikasından rahatsız oldukları gerçeğini değiştirmediğini de hatırlatıyor.
Küresel çapta artan likidite fazlasıyla, Brezilya'ya giren sıcak para realin, dolar karşısında son iki yılda yüzde 35'den daha fazla değer kazanmasına neden oldu. Bu durum, Brezilya'nın ihracatını sekteye uğratan diğer bir neden olarak görülürken, Latin Amerikalı ekonomiden ABD'ye doların değerini yükseltmesi için de baskı geliyor.
Geithner, Brezilya'nın, realdeki değer kazancını engellemek için yaptığı hamleleri 'pragmatik' olarak değerlendirmesine rağmen sıcak paraya karşı alınan yüksek vergi ve ücret önlemlerinin daha sonra dengesizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.
Geithner, "Kendinizi izole ederek ekonomik politika yapamazsınız" dedi.
* Bu yazı, Wall Street Journal'de, "U.S., Brazil to Press China on Currency" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
Â
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                                           EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â
Â