Türkiye’den Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) yapılan gıda ihracatı, 2022 yılının ocak ayında yüzde 76’lık artışla 68 milyon dolardan, 120 milyon dolara çıkarken, dünyanın Türkiye’den gıda talebi 2021 yılında yüzde 35’lik artışla 810 milyon dolardan, 1 milyar 94 milyon dolara yükseldi. ABD’ye gıda ihracatı ilk kez 1 milyar doları aştı.
#ABDEge Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, meyve suyu ihracatının 2021 yılının 9 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20'lik artışla 268 milyon dolara çıktığını, yıl sonunda 400 milyon dolara ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
#Meyve Suyu İhracatıMeyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Atom Duruk, diyetisyenlerin ve doktorların meyve suyuna ilişkin son yıllardaki yanlış beyanlarının meyve suyu tüketimini olumsuz etkilediğini belirterek, ABD'de 40, Almanya'da 30, Avrupa'da ise yaklaşık 25 litre olan kişi başına düşen meyve suyu tüketiminin Türkiye'de son yıllarda artmadığını ve 7-8 litre düzeyinde seyrettiğini söyledi.
#Özel Tüketim VergisiABD’nin Avrupa Birliği (AB), Kanada ve Meksika’dan ithal ettiği çelik ile alüminyuma ek gümrük vergisi koyması dünyada ticaret savaşını başlattı. Kanada ve Meksika anında misilleme kararı alırken AB ise ABD’den yeşil ışık gelmediği takdirde 18 Haziran’dan itibaren Jack Daniel’s, Harley-Davidson ve Levi’s gibi ABD ürünlerine ek vergiye hazırlanıyor.
#GazetehaberleriHasan Kanbolat, yıllarını farklı akademik kurumlarda ve düşünce kuruluşlarında Ortadoğu üzerine çalışmalara vermiş bir isim. Profesyonel ilgisinin kökeninde aile tarihinin etkisi büyük. Reyhanlılı bir aileden gelen Kanbolat’ın dedesi hem Osmanlı döneminde hem sonrasında Halep ve İdlib’de hâkimlik yapmış. Suriye’de savaş başlamadan önce akrabaları Halep’te, Şam’da, Mumbuç’da yaşıyordu. Yakın zamanda emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz ile Ankara Politikalar Merkezi isimli yeni bir düşünce kuruluşu kurdular. Suriye, Irak, IŞİD eksenindeki gelişmeleri konuştuk. Ankara’nın PKK ile savaşının girdiği yeni evreyi de yorumladı.
#Hasan KanbolatBüyükşehir Belediyesi’nin Kiraz’daki İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile yapacağı peynir alımı protokolü imza töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Tarım ve hayvancılık kooperatiflerinin kendi ayakları üzerinde durarak ve pazarda rekabet ederek marka olmalarını sağlamak istiyoruz” dedi.
Türkiye elma üretiminin yüzde 20'sinin üzerindeki bölümünü karşılayan Isparta'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce tüketimi artırmak amacıyla elmadan obezite ile mücadelede yararlanılması ve okul kantinlerinde fast-food ürünleri yerine özellikle elma bulundurulmasını yönünde Bakanlığa teklifte bulunuldu.
Türkiye elma üretiminin yüzde 20'sinin üzerindeki bölümünü karşılayan Isparta'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce tüketimi artırmak amacıyla elmadan obezite ile mücadelede yararlanılması ve okul kantinlerinde fast-food ürünleri yerine özellikle elma bulundurulmasını yönünde Bakanlığa teklifte bulunuldu.
Sırmagrup Yönetim Kurulu Başkanı Davut Dişli, 2011 yılında kapasite artırımı için 20 milyon Euro yatırım yaptıklarını belirterek, “Kapasitemizi belli bir seviyeye taşıyınca ihracatta da hızla artış olmaya başladı. İhracatta toplam 35 ülkeye ulaştık. Öncelikli pazarlarımız arasında Dubai, Almanya, Kuzey Irak, Japonya ve İngiltere yer alıyor” dedi.
İki dönem milletvekilliği yaptıktan sonra aile işleri bağcılığa dönen Diren Şaraplarının sahibi Orhan Diren, “Türk şarabının fiyatının lokantalarda bu kadar pahalı olmasının sebebi tamamen artistlik. Kendi ürettiğim şarabı bile gittiğim lokantalarda 50-60 TL’ye içebiliyorum. Sonuçta saf üzüm suyu... Makul fiyatla şarabın her kesim tarafından ulaşılabilir olması sağlanabilir” dedi.
KONSANTRE ve püreyle başlayan organik meyve suyu ihracatı markalı ürüne de sıçradı. Böylece meyve suyu ihracatı son bir yılda iki kat artarak 250 milyon dolara ulaştı. Artık, Milupa’nın, Hero ve Hipp’in organik bebek meyve suları Türkiye’de üretiliyor. Elit Naturel, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine kendi markasıyla organik meyve suyu ihracatı yapıyor.
TÜRKİYE’de kişi başına tüketimin 6.5 litreye çıkmasına rağmen, her gün 60 milyon litre maden suyunun, şişelenemeden kaynağında boşa akması, 700 milyon TL’lik pazardaki şirketlerin yönünü yurtdışına da çevirdi. Bunda, son dönemlerde Türkiye’de geliştirilen meyve aromalı ve gazı azaltılmış hafif içimli ürünlere yurtdışı talebinin hızla artması etkili oldu.